Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Γιάννης Σηφάκης αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ


''Αποχωρώ με κόμπο στο λαιμό'' αναφέρει στη δήλωση αποχώρησης του από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Σηφάκης, στην προσωπική του σελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Συγκεκριμένα η δήλωσή του έχει ως εξής:
 
''Δυστυχώς οι δυσάρεστες εξελίξεις των τελευταίων μηνών αναγκάζουν και μένα, μαζί με χιλιάδες άλλους συντρόφους σε όλη την χώρα, να αποχωρήσω με κόμπο στο λαιμό από ένα Κόμμα με το οποίο έδωσα αγώνες δεκαετιών μέσα στην κοινωνία από τα δύσκολα χρόνια της ίδρυσης του, που εκπροσώπησα, με την ψήφο των πολιτών της Πέλλας, στο Κοινοβούλιο από τον Γενάρη του 2015 ως το 2019, που έζησα μέσα σ' αυτό ιστορικές στιγμές για την χώρα. 
Δυστυχώς μετά την εκλογή του νέου προέδρου επικράτησαν διαλυτικές τάσεις, προσωπικές κατηγορίες και αδιανόητες επιθέσεις που η ηγεσία του, αντί να τις κατευνάσει, τις παρότρυνε, που μεταλλάσσεται γοργά σε ένα άμορφο Κόμμα με αντιφατικές πολιτικές απόψεις που πολλές φορές είναι αντίθετες με τις ομόφωνες αποφάσεις του τελευταίου συνεδρίου του.
Θα συνεχίσω τον αγώνα για ότι πάλευε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τις τελευταίες μεταλλάξεις και πριν την σημερινή χλεύη του στην κοινωνία από άλλο μετερίζι, με τον νέο φορέα που θα συσταθεί μετά την σημερινή αποχώρηση με την δήλωση των 57 συντρόφων που ακολουθεί. 
Είμαι σίγουρος ότι με πολλούς από τους συντρόφους μας στον Νομό θα συμπλεύσουμε άμεσα στις οργανώσεις του νέου φορέα..
Όπως και ειλικρινά πιστεύω πως και με τους συντρόφους που θα παραμείνουν ( που τους τιμώ όλους) θα συναντηθούμε άμεσα στους αγώνες απέναντι στην λαίλαπα Μητσοτάκη και, γιατί όχι, να ξαναβρεθούμε στο μέλλον σε κοινό βηματισμό.

Ακολουθεί η δήλωση αποχώρησης των στελεχών με το πολιτικό πλαίσιο της να με εκφράζει: 

Για μια πολιτική της ευθύνης και της ελπίδας. Συνεχίζουμε
Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο. Οι εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2023 ανέδειξαν μια ισχυρή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία νιώθει παντοδύναμη να συνεχίσει την αντικοινωνική της πολιτική και να επιβάλλει μια δεξιά ατζέντα σε κρίσιμα θέματα που σφραγίζουν το μέλλον της χώρας. Ο πολιτικός άξονας έχει μετατοπιστεί προς τα Δεξιά, η άκρα Δεξιά και οι αντιδραστικές αντιλήψεις κερδίζουν έδαφος, η βαρβαρότητα της καθημερινότητας μετατρέπεται σε νέα κανονικότητα. Απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη, οι δυνάμεις της προοδευτικής αντιπολίτευσης εμφανίζονται σε απόσταση από τις αγωνίες και τα προβλήματα των πολιτών. Το θέμα είναι βαθιά πολιτικό. Απουσιάζει ένα σύγχρονο πολιτικό και κοινωνικό σχέδιο που πείθει, όχι ρητορικά, αλλά στην πράξη, ότι μπορούμε να νικήσουμε την κυριαρχία της Δεξιάς. Και όμως. Οι δυνατότητες υπάρχουν. Εκατομμύρια πολίτες αναζητούν μια ισχυρή, προγραμματική και οραματική αντιπολίτευση που θα μπορέσει να εκφράσει ένα νέο σχέδιο για την προοδευτική αναγέννηση της χώρας. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αλλά αυτό απαιτεί μια σύγχρονη αριστερή πολιτική της ευθύνης και της ελπίδας. Που θα πείθει και θα εμπνέει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βιώνει μια διαλυτική κρίση. Ο νέος Πρόεδρος του κόμματος και η ηγετική ομάδα αρνούνται να αναγνωρίσουν και να συζητήσουν τον πολιτικό πυρήνα του προβλήματος. Αντί αυτού, επιλέγουν το ερμηνευτικό σχήμα του «εσωτερικού εχθρού» και της «Πέμπτης Φάλαγγας». Όταν δεν επιλέγουν τις επιθέσεις και τις προσβολές, καταφεύγουν σε έναν απλουστευτικό, κενό περιεχομένου, λόγο με γενικόλογα συνθήματα. Τα αποτελέσματα είναι ορατά. Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βυθίζεται στην ανυποληψία και στην απαξίωση. Είναι μια επώδυνη και διαλυτική διαδικασία που πλήττει όχι μόνο το ιστορικό κόμμα της Αριστεράς, αλλά συνολικά τις προοδευτικές δυνάμεις και τη Δημοκρατία της χώρας.
Ο Στέφανος Κασσελάκης αναδείχθηκε δημοκρατικά. Αλλά πορεύεται αντιδημοκρατικά. Διαλύει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον μετατρέπει σε ένα άμορφο κόμμα, ενώ την ίδια στιγμή το πολιτικό του στίγμα εκπέμπει ένα συνονθύλευμα αντιφατικών απόψεων χωρίς κανένα προγραμματικό βάθος. Ένδειξη αυτής της παθογένειας είναι οι θέσεις που εκφράζει ο Πρόεδρος για κρίσιμα ζητήματα, όπου με ευκολία τη μια μέρα δηλώνει την υποταγή του κόμματος στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και την άλλη ξεσπαθώνει ρητορικά,αλλά καθόλου πειστικά εναντίον τους. Η αναξιοπιστία του, η υπονόμευση του κυβερνητικού έργου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (2015-2019), η αυταρχική συμπεριφορά που είδαμε στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας. Είναι μια πορεία, δυστυχώς, δίχως επιστροφή.
Όσες και όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο αναγνωρίζουμε την ανάγκη και αναλαμβάνουμε την ευθύνη μιας αποφασιστικής τομής στην πορεία εκφυλισμού και απαξίωσης της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα μας. Αναγνωρίζουμε τις δικές μας ευθύνες στην ανοχή, στο όνομα της πολιτικής ενότητας, σε προβληματικά φαινόμενα που οδήγησαν στην κρίση του κόμματος, την ανοχή σε διχαστικές συμπεριφορές που τροφοδότησαν το αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και απομάκρυναν από κοντά μας προοδευτικούς πολίτες καλής θέλησης. Την ίδια στιγμή παραμένουμε περήφανοι για όσα καταφέραμε την περίοδο 2015-2019 με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε το έργο να διασώσει την κοινωνική συνοχή μιας χρεωκοπημένης χώρας. Κρατάμε από την πολύτιμη και δύσκολη αυτή μάχη τις μεγάλες τομές στην κοινωνική και εργατική πολιτική, την επιτυχία της εξόδου από τα Μνημόνια, την εθνική αυτοπεποίθηση που οδήγησε στην Συμφωνία των Πρεσπών. Και κυρίως κρατάμε την επίγνωση ότι η σύγχρονη Αριστερά είναι αυτή που συγκρούεται και σχεδιάζει, που μιλά συγκεκριμένα και αναλαμβάνει την ευθύνη της άσκησης πολιτικής, που αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων στο σήμερα. Η δική μας Αριστερά δεν περιορίζεται στη θέση της συνεπούς αντιπολίτευσης. Είναι η Αριστερά που διεκδικεί την κυβέρνηση. Λέει αυτό που πιστεύει και πιστεύει αυτό που λέει.
Εμείς, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, σήμερα αποχωρούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.Το βήμα που κάνουμε εκκινεί από μια σκληρή παραδοχή. Η κατάσταση που έχει παγιωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μας επιτρέπει να υπερασπιστούμε, να υλοποιήσουμε και να ανανεώσουμε το πρόγραμμα και το πολιτικό σχέδιο με βάση το οποίο διεκδικήσαμε την υποστήριξη και την ψήφο των πολιτών στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις.Η ιδεολογική μετατόπιση από αρχές και αξίες της σύγχρονης Αριστεράς, η ανεπάρκεια και οι αντιφατικές τοποθετήσεις της νέας ηγετικής ομάδας, στερούν κάθε αξιοπιστία. Ακυρώνουν κάθε προσπάθεια συσπείρωσης ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων από όλο το φάσμα της Αριστεράς, της Κεντροαριστεράς και της Οικολογίας και νικηφόρας πορείαςενάντια στην πολιτική της ΝΔ.
Σήμερα όμως κάνουμε ένα βήμα που κοιτάει στο μέλλον. Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτικά ισχυρή και προγραμματικά οραματική προοδευτική αντιπολίτευση, που όχι μόνο θα αμφισβητεί την ηγεμονία της Νέας Δημοκρατίας, αλλά θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανατροπή της. Αυτό απαιτεί τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου πολιτικού περιεχομένου πάνω στα μεγάλα ερωτήματα της εποχής μας: την κλιματική κρίση που επικαθορίζει συνολικά μία νέα ιστορική περίοδο, την ενδυνάμωση της εργασίας στις νέες προκλήσεις, το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, τις κοινωνικές ανισότητες, τις σύγχρονες έμφυλες και φεμινιστικές διεκδικήσεις, το περιεχόμενο και τους θεσμούς της Δημοκρατίας. Τα σύγχρονα αιτήματα που συνομιλούν με τον στρατηγικό στόχο για σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία.Ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός και απαιτεί τολμηρά βήματα. Οι παλιές συνταγές έχουν δείξει τα όριά τους.
Δική μας φιλοδοξία είναι να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός αριστερού και προοδευτικού χώρου που θα διαμορφώσει τις απαντήσεις και το πολιτικό σχέδιο που θα ανταποκρίνεται στις αναζητήσεις και στις προσδοκίες των πολιτών. Όχι μόνοι και μόνες μας. Όχι με τη λογική της τεχνητής συγκόλλησης παλιών ή νέων θραυσμάτων. Αλλά μέσα από την πολιτική και οργανωτική δουλειά από τα κάτω, από την ανασύνθεση των προοδευτικών δυνάμεων, από την διαμόρφωση ενός σύγχρονού πολιτικού και κοινωνικού ρεύματος με τους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες, με τα σύγχρονα κοινωνικά κινήματα, με τις δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας, με τους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη ενάντια στους αποκλεισμούς, στις διακρίσεις, στις δυσκολίες και στον εκφασισμό της καθημερινής ζωής.
Μπορούμε να νικήσουμε. Το 2024 σφραγίζεται από το ορόσημο των 50 ετών της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας. Έχει έρθει η ώρα για μια επανεκκίνησητης Δημοκρατίας. Μια νέα πορεία για τη χώρα που θα στηρίζεται στα μεγάλα κεκτημένα της Μεταπολίτευσης, αλλά την ίδια στιγμή θα προωθεί αποφασιστικές τομές και προοδευτικές πολιτικές που δίνουν υπόσταση στο σύγχρονο περιεχόμενο της Δημοκρατίας: μια κοινωνία ισότητας, ελευθερίας και δικαιοσύνης. Μια κοινωνία ασφάλειας, συμπερίληψης και καλύτερης ζωής.
Σε αυτόν τον στόχο θα αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις''
 
Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

15 comments:

 1. Δικαιωμα του καθενος ειναι να αποχωρει απο το οποιοδηποτε κόμμα. Οι βουλευτες ομως που εφυγαν χωρις να αφησουν τις εδρες τους ενω εκλεχτηκαν με λιστα ειναι ΑΠΟΣΤΑΤΕΣ, υποστηρικτες της κυβερνησης κ της νεκραναστασης του πασοκ. Για τους δυο μουσουλμανους βουλευτες που ακολουθησαν την φραξια Αχτιογλου μονο το προξενειο Κομοτηνης ξερει τον λόγο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όταν τοποθετήθηκαν στη λίστα, δεν υπήρχε κασελάκι στο μαγαζί τους.

   Διαγραφή
  2. Δεν ηταν μαγαζι τους..νόμιζαν οτι ήταν. Για τον δε Σηφάκη λυπαμαι που χαράμισα 1απο τους 2 σταυρούς στις εκλογες του Μαιου.

   Διαγραφή
 2. μπράβο ρε Γιαννη τι σχέση έχεις εσυ με ''αριστερούς'' στυλ τζακρη καιρός ήταν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ (που οι θέσεις δεν είναι έμμισθες) , παραιτήθηκαν... Από την Βουλή (που κονομάνε 7.000€ το μήνα) ανεξαρτητοποιήθηκαν... Δεν παραιτήθηκαν..
  ΠΝΕΥΜΑ κ ΗΘΙΚΗ
  που έλεγε κ ο αείμνηστος Αυλωνίτης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Γιάννη συγχαρητήρια για την πράξη σου όταν είσουν βουλευτής και με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που τόσο αγάπησες και πονάς έκανες κάποια έργα προσπάθησες για τον τόπο σου κάποιοι άλλοι - άλλες δεν ήταν και δεν θα είναι ποτέ ΣΥΡΙΖΑ έχουν την ατομική έπαρση χωρίς ιδεολογία .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Το εργο σας το κανατε πουλησατε την Μακεδονια .
  Τωρα 3% και παλι..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ο τελευταίος να κλείσει την κασέλα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Εάν μάλιστα καταφέρεις μεταγραφή στην κυβερνητική αυλή παρακάμπτοντας Ανδρουλάκη θα είσαι και ΠΡΩΤΟΣ με διαφορά!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ειλικρινά ντρέπομαι που σας ψήφισα. Δεν ξέρετε τι σας γίνεται. Ουρά της Αχτσογλου γίνατε. Μια τυχάρπαστη με δίψα για εξουσία. Μονίμως κουρασμένη με ενα συντροφο νταή που μισεί θανασιμα όσους προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Οι αριστεροί κε Γιάννη όταν εγκαταλειπουν το κόμμα τους, την ιδεολογία τους είναι αποστάτες. Σήμερα δολοφονήσατε τον Τσίπρα για δεύτερη φορά. Οι πασοξήδες σας έκαναν κόμμα εξουσίας. Ένα κόμμα του 3% ήσασταν και αυτό να μην το ξεχάσετε ποτέ. Παρόλο που σας βοήθησαν και γίνατε κυβέρνηση δεν το εκτιμήσατε ποτέ. Είστε αλαζόνες, πεινασμένοι για καρέκλες και αναίσθητοι με τα προβλήματα του λαού. Εύχομαι ο λαός να σας καταδικάσει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Πουλήσετε την Μακεδονία δεν ξεχναμε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Πάλι σου την έφερε η φίλη σου ή τσακρη!χα χα χα....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Γιανη μου καλά κάνεις . Εγώ έχω αποχωρήσει προ πολλού .Άλλωστε σου το έγραψα εδώ στην καρατζοβα. Δεν μου αρέσει αυτό που λες ότι θα συναντηθεις με αυτούς που παραμένουν. Δλδ Γιάννη μου ,πάλι θα έχεις καπέλο την Ντορκα ; Όχι Γιάνη μου πάλι οδήγησε σε λάθος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Τά απαράδεκτα σχόλια Αυριανιστων τραμπούκων και "νοικοκυραίων" για ανθρώπους όπως ο Γ.Σηφακης Εννοείται ότι επιστρέφονται.Ο μπαμπάς σας ο Κουρής έχει αξίο συνεχιστεί την κυρία Τζάκρη.Τσαμπουκαδες από οπαδούς επιεικως τού Πέτσου και από τραμπούκους τού Πούλου όχι σέ αυτούς που φτιαξαν το ΣΥΡΙΖΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.