Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δημόσιο: Έρχεται η ηλεκτρονική διεκπεραίωση χωρίς ο πολίτης να χρειάζεται να προσκομίσει κάποιο έγγραφοΣτην έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στην ψηφιοποίηση επιχειρήσεων και δημοσίων υπηρεσιών, αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας χθες στο διοικητικό συμβούλιο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον Ψηφιακό Βοηθό στο gov.gr, ο οποίος, όπως σημείωσε, θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες και αποτελεί επί της ουσίας μια πρώτη υλοποίηση τεχνητής νοημοσύνης.

Όπως είπε, μέσω του Ψηφιακού Βοηθού, ο πολίτης θα μπορεί να πληκτρολογεί ή να εκφωνεί το αίτημά του, και εν συνεχεία εκείνος θα του απαντά και θα τον καθοδηγεί για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει.

Σε ό,τι αφορά στην καινούργια έκδοση του mywallet, όπως είπε ο υπουργός, αυτή θα περιλαμβάνει κάρτα ανεργίας δακτυλίου για όσους κινούνται στην Αθήνα, το πιστοποιητικό για ανθρώπους με αναπηρία, ενώ σταδιακά θα μπει και το φοιτητικό πάσο, αλλά και επαγγελματικές ιδιότητες.

Προσεχώς, η συγκεκριμένη εφαρμογή θα εμπερικλείει και πακέτο υπηρεσιών που σχετίζονται με το αυτοκίνητο, όπως την άδεια ΚΤΕΟ κ.λ.π, «ενώ πολύ σύντομα θα ξεχάσουμε την έννοια του πιστοποιητικού, καθώς, χάρις στην αναβάθμιση του wallet, θα δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς πληροφοριών χωρίς την ανάγκη διακίνησης αρχείων pdf».

Όπως εξήγησε, με το νέο wallet δεν θα χρειάζεται να εκδίδονται πιστοποιητικά από το Δημόσιο για το Δημόσιο, αλλά ούτε και να διακινούνται ψηφιακά τα ίδια έγγραφα, ενώ ο πολίτης θα δίνει μόνο την έγκρισή του ώστε η κάθε υπηρεσία ή φορέας να έχει πρόσβαση σε συγκεκριμένα στοιχεία που ζητούνται τη δεδομένη χρονική στιγμή, προκειμένου να ολοκληρωθεί η απαιτούμενη διαδικασία. Το επόμενο βήμα θα είναι η κατάργηση των πιστοποιητικών, όπου δεν χρειάζεται.

Κάθε μέρα ψηφιοποιούμε νέες υπηρεσίες, σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι πλέον στόχος είναι, αφού διασυνδέθηκαν όλα τα συστήματα του Δημοσίου, να αφαιρέσουμε κάποια κομμάτια τους στην επόμενη φάση. «Για παράδειγμα, δεν υπάρχει λόγος κάποια υπηρεσία να ζητά από τον πολίτη πιστοποιητικό γέννησης, όταν τα συγκεκριμένα υπάρχουν στα συστήματα του Δημοσίου».

Ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην δυνατότητα που έχουν οι μικρομεσαίοι να αξιοποιήσουν τα κονδύλια από προγράμματα του ΕΣΠΑ, σημείωσε ότι η ευρυζωνικότητα προχωράει με ταχείς ρυθμούς, ενώ σημείωσε και την προσπάθεια που καταβάλλεται για την διασφάλιση της κυβερνοασφάλειας.

Αναγκαία η αξιοποίηση η ψηφιακή μετάβαση επιχειρήσεων και η πλήρης ψηφιοποίηση του Δημοσίου.

Οι μικρομεσαίοι περιμένουν περισσότερα προγράμματα μέσω των οποίων θα μπορεί να επιτευχθεί ο εκσυγχρονισμός των ΜμΕ και των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ενώ υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο της χρηματοδότησης για την προσαρμογή.

Επιπλέον, σημείωσε ότι οι επιχειρηματική κοινότητα περιμένει την επιτάχυνση των διαδικασιών για την πλήρη ψηφιοποίηση του Δημοσίου – ειδικά στον τομέα της Δικαιοσύνης.

 «Η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και η ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, είναι όπλα που θα φανούν εξαιρετικά χρήσιμα στην προσέλκυση επενδύσεων, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα. Επίσης, κάθε βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, έχει μεταξύ άλλων, θετικό αποτύπωμα και στην πορεία του επιχειρείν» επισήμανε ο πρόεδρος, προσθέτοντας ότι το υπουργείο μπορεί να φανεί πολύτιμος σύμμαχος και στην αξιοποίηση από πλευράς επιχειρήσεων, των μεγάλων δυνατοτήτων που μπορεί να προσφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη.

 «Σήμερα- συνέχισε ο ίδιος – το σύνολο της κοινωνίας αντιμετωπίζει μία σειρά από προκλήσεις. Ακρίβεια, συνέχεια της ενεργειακής κρίσης, μείωση της κατανάλωσης στην αγορά, ανοιχτό μέτωπο για το φορολογικό, σοβαρά προβλήματα με τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, οφειλές που έρχονται από το παρελθόν, είναι ορισμένες μόνο από τις αντιξοότητες που καλούνται να ξεπεράσουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες για να συνεχίσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα οι επιχειρήσεις μας. Πολύτιμος σύμμαχος απέναντι σε όλα αυτά, μπορεί να είναι η αξιοποίηση της τεχνολογίας και κυρίως η ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων, αλλά και η πλήρης ψηφιοποίηση του Δημοσίου».

Ο πρόεδρος υπενθύμισε ότι το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχει πλήρως ψηφιοποιημένες υπηρεσίες και δίνει ιδιαίτερη ευαισθησία στον εκσυγχρονισμό των μελών του ενώ πρόσθεσε ότι, ήδη, το ΕΕΑ, για λογαριασμό τους υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, «τρέχει» το έργο ΕΠΑΔ (Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών) το οποίο αφορά την καταγραφή και την απλούστευση διαδικασιών και την καταχώρηση τους στο ΜΙΤΟΣ. 

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, Γιώργος Καββαθάς, επισήμανε ιδιαίτερα το θέμα της διασυνδεσιμότητας και της ασφάλειας των ψηφιακών συναλλαγών.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.