Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η εισήγηση Θ. Τζάκρη κατά την συζήτηση της πρότασης του ΚΚΕ για εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη (βίντεο)


«Το έγκλημα των Τεμπών οφείλεται στην πολιτική απαξίωση του ΟΣΕ και την δραματική αποστελέχωσή του από την κυβέρνηση της ΝΔ»

Η Βουλευτής Πέλλας και Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Θεοδώρα Τζάκρη κατά τη συζήτηση στη Βουλή, επί της πρότασης που κατέθεσαν ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ και οι Βουλευτές του κόμματος, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με θέμα: «Τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό», αναφέρθηκε αρχικά στην απαξίωση του σιδηρόδρομου επί ΝΔ που ουσιαστικά οδήγησε στο τραγικό δυστύχημα, αφού δε λειτουργούσε το κεντρικό σύστημα ελέγχου στην Αθήνα, δε λειτουργούσε το τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης στη Λάρισα, καταργήθηκε η αρχή των δύο σταθμαρχών, το σύστημα επικοινωνίας GSM-R, που ήταν έτοιμο από τον Ιούλιο του 2022 δεν τέθηκε σε λειτουργία, επισημαίνοντας ότι αν έστω και ένα μόνο από τα παραπάνω λειτουργούσε (όπως επί ΣΥΡΙΖΑ) το έγκλημα των ΤΕΜΠΩΝ δεν θα είχε συμβεί.

Αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ώστε η κυβέρνηση της ΝΔ να παραλάβει τον Ιούλιο του 2019 μία σύμβαση πλήρως καθαρή, με όλες τις μελέτες υπογεγραμμένες, μια σύμβασή που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αλλά δόθηκαν για καθυστερήσεις 2,7 εκ. στους εργολάβους ως θετική ζημία, και ενώ ο ανάδοχος είναι σε καθεστώς ειδικής εντολής (από το Μάιο 2019).

Επί της πρότασης του ΚΚΕ σημείωσε ότι το έγκλημα των ΤΕΜΠΩΝ δε συνέβη επειδή η χώρα μας ακολούθησε την οδηγία της ΕΕ (το 1997) περί διαχωρισμού της υποδομής από τη λειτουργία αλλά στην προβληματική εκτέλεση της σύμβασης 717 η οποία ξεκινά από τις σκανδαλωδώς ελλειμματικές μελέτες που δημοπρατήθηκαν το 2012-2013.

Τέλος, ανέφερε ότι στο πλαίσιο της με κάθε τρόπο ανάδειξης της αλήθειας, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιτίθεται στην παρούσα πρόταση του ΚΚΕ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ

Α) καταθέτει σήμερα πρόταση για σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στη βάση του εγγράφου της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής, σύμφωνα με το οποίο παραπέμπεται προς εξέταση για τυχόν τέλεση κακουργηματικής απιστίας και παράβασης καθήκοντος ο Υπουργός Κώστας Αχ. Καραμανλήςn και παρά το γεγονός ότι από την δικογραφία δεν προκύπτει τίποτα το συγκεκριμένο για υποτιθέμενη παράβαση καθήκοντος του Χρήστου Σπίρτζη εμείς λέμε ΟΛΑ ΣΤΑ ΦΩΣ.Και επειδή το πρόβλημα με την σύμβαση 717/2014 ξεκινά από τις σκανδαλωδώς ελλειμματικές μελέτες που δημοπρατήθηκαν το 2012-2013 ζητούμε την διερεύνηση ποινικών ευθυνών των αρμοδίων Υπουργών εκείνης της περιόδου, επειδή οι ελλείψεις αυτών προσδιορίζουν και την προβληματική εκτέλεση της σύμβασης 717 και

Β) Θα καταθέσει πρόταση για σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την ύπαρξη πιθανών ποινικών ευθυνών του τέως Υπουργού και των αρμοδίων Υφυπουργών Υποδομών και Μεταφορών για το έγκλημα των Τεμπών.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.