Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Έρχεται πιο κοντά η μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ το 2024



Αρκετά νωρίτερα απ’ ό,τι αρχικά αναμενόταν προσδοκά η αγορά το πρώτο βήμα για την αποκλιμάκωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα τρέχοντα επίπεδα-ρεκόρ του 4%.

Πηγές με γνώση των διαδικασιών διατυπώνουν στο Capital.gr εκτιμήσεις ότι δεν αποκλείεται η ΕΚΤ να ανακοινώσει την πρώτη μείωση επιτοκίων στη συνεδρίαση της 11ης Απριλίου ή, το αργότερο στις 8 Μάϊου του επόμενου έτους.

Σημαντική πίεση προς αυτή την κατεύθυνση ασκούν και οι δυσοίωνες προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη η οποία δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 0,8% το 2024 και το 1,5% το 2025 και το 2026.

Οι προσδοκίες για ταχύτερη αποκλιμάκωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων αναθεωρήθηκαν κυρίως μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο, ο οποίος υποχώρησε απροσδόκητα στα επίπεδα του 2,4%. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ παραδέχθηκε ότι αναμένεται ταχύτερη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις. 

Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα αναμένει τον πληθωρισμό να διαμορφωθεί το 2023 στο 5,4% κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη, στο 2,7 % το 2024, στο 2,1% το 2025 και στο 1,9% το 2026.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια την Πέμπτη, πάντως, η κ. Λαγκάρντ θέλησε να κρατήσει χαμηλά τον πήχυ των προσδοκιών υπογραμμίζοντας ότι "δεν θεωρούμε πως έχει έρθει ακόμη η στιγμή να χαλαρώσουμε τη επαγρύπνησή μας".

Με αυτή τη θέση φαίνεται πως συντάσσονται και οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών καθώς, όπως αναφέρουν σχετικές πηγές, η πρώτη μείωση των επιτοκίων από τη Φρανκφούρτη δεν αναμένεται πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω εκτίμηση ευθυγραμμίζεται με τα συμφέροντα των τραπεζών οι οποίες αποκομίζουν ισχυρά κέρδη μετά την εκτίναξη των επιτοκίων κατά 450 μονάδες βάσης το τελευταίο ενάμιση έτος, δεδομένης δε της στασιμότητας στα επιτόκια καταθέσεων στη χώρα μας.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.