Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ανακοίνωση -καταγγελία εργαζομένων των ΔΕΥΑ Πέλλας και Αλμωπίας για το κλείσιμο των επιχειρήσεωνΑντιδρούν και διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ Πέλλας και Αλμωπίας για το κλείσιμο των επιχειρήσεων που προβλέπεται στο προς ψήφιση σχέδιο νόμου που αφορά την διάλυση όλων των ΔΕΥΑ της χώρας και την συνένωσή τους ακόμα και σε επίπεδο ολόκληρης Περιφέρειας, δημιουργώντας γιγαντιαίους Οργανισμούς Ύδρευσης.
Οι ΔΕΥΑ συμμετέχουν στην στάση εργασίας που κήρυξε η ΠΟΕ-ΔΕΥΑ για αύριο Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου, κατά τις ώρες 11:00-15:00.

Επιστολή διαμαρτυρίας των εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Πέλλας σε Δήμαρχο, Αντιπεριφερειάρχη και βουλευτές 
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΕΥΑ ΠΕΛΛΑΣ
ΠΡΟΣ
Δήμαρχο Πέλλας
Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας
Βουλευτές Πέλλας
Αποφασίστηκε και σύντομα θα κατατεθεί στην Βουλή προς ψήφιση σχέδιο νόμου που θα αφορά την διάλυση όλων των ΔΕΥΑ της χώρας και την συνένωσή τους ακόμα και σε επίπεδο ολόκληρης Περιφέρειας, δημιουργώντας γιγαντιαίους Οργανισμούς Ύδρευσης.
Είναι ξεκάθαρο πλέον σε όλους μας πως επιχειρείται βήμα-βήμα η ιδιωτικοποίηση του νερού.  Ήδη από τον Μάρτιο, με την ένταξη των ΔΕΥΑ στην Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) έγινε το πρώτο βήμα.  Έχουμε όλοι την δυσάρεστη εμπειρία της ΔΕΗ, όπου ένα κοινωνικό αγαθό πέρασε στα χέρια ιδιωτών, με αποτέλεσμα λίγοι εκλεκτοί να θησαυρίζουν και ολόκληρος ο ελληνικός λαός να αγκομαχάει προσπαθώντας να πληρώσει το υπερκέρδος τους.
ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΕΡΟ
Σε όσες μεγάλες πόλεις του εξωτερικού δόθηκε η διαχείριση του νερού σε ιδιώτες, τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά, με κατακόρυφη αύξηση των τιμολογίων, πλημμελή συντήρηση των δικτύων και κυρίως κατακόρυφη πτώση της ποιότητας του νερού και των υπηρεσιών διαχείρισης.   Αυτό υποχρέωσε τις Κυβερνήσεις να επαναφέρουν την διαχείριση του νερού στο Κράτος και τους Δήμους.  Γιατί να ακολουθήσουμε ένα αποτυχημένο μοντέλο;
Η ΔΕΥΑ Πέλλας με τις παρεμβάσεις της και τους συνεχούς ελέγχους εξασφαλίζει για τους δημότες της ΑΣΦΑΛΕΣ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΦΘΗΝΟ ΝΕΡΟ ΜΕ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ.  Φροντίζει για την συνεχή λειτουργία των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, ανταποκρίνεται ΑΜΕΣΑ στις βλάβες, επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της και βελτιώνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες της.  Πρόσφατα, ολοκληρώθηκε η δημιουργία ενός βιολογικού και άλλοι τρεις είναι υπό κατασκευή, το Χημείο της ΔΕΥΑ Πέλλας πιστοποιήθηκε με ISO 17025:2017 έχοντας την δυνατότητα όλων των ελέγχων με ιδία μέσα, ενώ υπό ολοκλήρωση βρίσκονται και οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες (ιστοσελίδα,  e-bill κτλ).
Το νερό είναι το υπέρτατο κοινωνικό αγαθό, η ποιότητά του συμβαδίζει με την ποιότητα ζωής και πρέπει να το διαφυλάξουμε ως ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΣΕ ΠΡΟΣΗΤΗ ΤΙΜΗ για εμάς και τις επόμενες γενιές.  Δεν δεχόμαστε την αφαίρεση της διαχείρισης και της περιουσίας των ΔΕΥΑ από την τοπική αυτοδιοίκηση και την τοπική κοινωνία και την μεταβίβασή τους σε εκλεκτούς ιδιώτες.
Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του νερού μέσω της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων(ΡΑΑΕΥ), αλλά και των ΣΔΙΤ και καλούμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους τοπικούς φορείς και όλους τους δημότες να συμμετέχουν στους αγώνες μας.  
ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ
Απαίτησή μας είναι ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ το Νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί το νερό!
Αύριο 6/12/2023 η ΔΕΥΑ Πέλλας συμμετέχει στην στάση εργασίας που κήρυξε η ΠΟΕ-ΔΕΥΑ κατά τις ώρες 11:00-15:00 στα κεντρικά γραφεία στην Παναγιωτάκη 13.
Με εκτίμηση 
Ο Πρόεδρος Γλερίδης Δημήτριος                                                                 
Η Γεν. Γραμματέας Καρανάσου Αγγελική

Εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ Αλμωπίας
Εμείς, οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ, βγήκαμε στους δρόμους σήμερα για να διαδηλώσουμε ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να αφαιρέσει το βασικότερο κοινωνικό αγαθό, το νερό, από την τοπική αυτοδιοίκηση και να το χαρίσει στα μεγάλα συμφέροντα.
Η κυβέρνηση με προχειρότητα και νεφελώδεις εξαγγελίες καταργεί τις Δ.Ε.Υ.Α., που αποτελούν περιουσία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τις Δ.Ε.Υ.Α., που εξαιτίας της λειτουργίας και της τοπικής τους δράσης έχουν προσφέρει διαχρονικά τα μέγιστα στις τοπικές κοινωνίες με παροχή ποιοτικών υπηρεσιών (βιολογικοί καθαρισμοί, καθαρό και πόσιμο νερό) που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα από τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτή τη μεγάλη κατάκτηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία, όπως είναι γνωστό, λειτουργεί ανταποδοτικά και όχι κερδοσκοπικά, η κυβέρνηση αποφάσισε εν μία νυκτί και με επίκληση τα οικονομικά προβλήματα μεγάλου αριθμού των Δ.Ε.Υ.Α., ότι προτιμότερο είναι να τις καταργήσει, να αφαιρέσει ουσιαστικά τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα από τους Ο.Τ.Α. και σταδιακά να τις ιδιωτικοποιήσει.
Η πολιτεία μέσω των συναρμόδιων υπουργείων επιχειρεί μια μεταρρύθμιση, η οποία θα εξελιχθεί σε απορρύθμιση. Και η απορρύθμιση αυτή θα έχει επιπτώσεις, κυρίως, στους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες, διότι οι ΔΕΥΑ παρέχουν νερό και υπηρεσίες αποχέτευσης σε 5 εκ πολίτες της περιφέρειας της χώρας μας. Η πολιτεία φαίνεται ότι αδικαιολόγητα αγνοεί και υποτιμά την πορεία των Δ.Ε.Υ.Α. από το 1980 έως σήμερα, ενώ δεν γνωρίζει σε βάθος την υφιστάμενη κατάσταση του τομέα υδάτων, αλλά και το αντικείμενο των Δ.Ε.Υ.Α. που έχει ιδιαιτερότητες που συνδέονται με τις τοπικές συνθήκες.
Οι 126 Δ.Ε.Υ.Α. από την ίδρυσή τους στη δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα έχουν εκτελέσει έργο, που υπερβαίνει τα 20 δις ευρώ στους τομείς της δραστηριότητάς τους. Το έργο αυτό εκτελέσθηκε με πολλές δυσκολίες και πολλά προβλήματα, οικονομικά, οργανωτικά, θεσμικά. Το έργο αυτό συνεχίζεται, αφού σήμερα οι ΔΕΥΑ εκτελούν έργα ύψους 2 δις, ενώ στην επόμενη προγραμματική περίοδο θα χρηματοδοτηθούν για έργα και δράσεις, που υπερβαίνουν τα 4 δις.
Χάρη στις ΔΕΥΑ, οι πολίτες της περιφέρειας της χώρας μας πίνουν ασφαλές, υγιεινό και φθηνό νερό, ενώ με τους βιολογικούς καθαρισμούς, που κατασκεύασαν οι ΔΕΥΑ προστατεύεται και το περιβάλλον, σε μια χώρα που τα προβλήματα του περιβάλλοντος ολοένα και οξύνονται, με την κλιματική κρίση που πλήττει σφοδρά την Μεσόγειο. Πρόσφατο είναι το παράδειγμα της Θεσσαλίας και του ‘Έβρου.
Το αντικείμενο των Δ.Ε.Υ.Α., όμως, περιλαμβάνει και μια καθημερινή διαχείριση, που αφορά σε παρεμβάσεις δίπλα και κοντά στον πολίτη και στα διάφορα ζητήματα που προκύπτουν από τη διαχείριση του πόσιμου νερού, και όχι απρόσωπους και συγκεντρωτικούς οργανισμούς, που αγνοούν τις τοπικές συνθήκες και δεν μπορούν να δράσουν ευέλικτα και αποτελεσματικά και σύμφωνα με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Με λίγα λόγια η διαχείριση του αντικειμένου των ΔΕΥΑ μόνο στο πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης μπορεί να είναι αποδοτική και ωφέλιμη για τις τοπικές κοινωνίες.
Βεβαίως, οι ΔΕΥΑ σήμερα έχουν πολλά προβλήματα και δυσκολίες όπως η υποστελέχωση κι ένα υψηλό χρέος στους παρόχους ενέργειας και κυρίως στη ΔΕΗ, για το οποίο, όμως, δεν ευθύνονται, αφού δεν επιδοτήθηκαν σύμφωνα με το ενεργειακό τους προφίλ, ενώ δεν υφίστανται οι συνθήκες και λείπουν οι προϋποθέσεις για την ενεργειακή τους αυτάρκεια, όπως ο «χώρος» στο ηλεκτρικό δίκτυο και οι απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις.
Γενικά οι ΔΕΥΑ και ιδίως οι μικρές ΔΕΥΑ από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και μετά, και αφού εφαρμόσθηκε το σχέδιο «Καλλικράτης» χωρίς προσωπικό, πόρους και εξοπλισμό πλαγιοκοπήθηκαν και αφυδατώθηκαν, χωρίς, ωστόσο, να πάψουν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Φαίνεται, ωστόσο, ότι η πολιτεία σχεδιάζοντας το μέλλον αγνοεί το παρελθόν κι αυτό θα κάνει την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση όχι μόνο ατελέσφορη, αλλά και καταστροφική. Ταυτόχρονα, θα πληγούν και οι τοπικές οικονομίες, αφού οι μικρές τοπικές επιχειρήσεις, που συνεργάζονται με τις ΔΕΥΑ θα χάσουν σημαντικό μερίδιο της συνεργασίας τους και άρα θα πληγεί και η τοπική απασχόληση και οικονομία.
Με νόμο πλέον και με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ουσιαστικά δημιουργεί τις προϋποθέσεις ιδιωτικοποίησης και ξεπουλήματος των νερών και μάλιστα σε λίγους εκλεκτούς της. Όπως ακριβώς έκανε και με την ενέργεια στη χώρα μας, την οποία παρέδωσε σε πέντε παρόχους οι οποίοι κερδοσκοπούν ασύστολα σε βάρος του λαού και μάλιστα με τις ευλογίες της.
Το ελεγχόμενο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας που θα συσταθεί, θα κατευθύνει όλα τα έργα ύδρευσης αποχέτευσης βιολογικών καθαρισμών αξίας πολλών δις ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, στις γνωστές μεγάλες εταιρίες με ΣΔΙΤ (συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) με συμβόλαια διαχείρισης των δικτύων από τις εταιρίες για τουλάχιστον τριάντα χρόνια.
Μόλις μερικοί μήνες πέρασαν από τις μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων τον περασμένο Μάρτιο, ενάντια στο νομοσχέδιο για την ρυθμιστική αρχή υδάτων, το οποίο θεωρούσαμε ότι ήταν προάγγελος της ιδιωτικοποίησης και του ξεπουλήματος των νερών. Η Κυβέρνηση και οι υπουργοί της διαρρήγνυαν τα ιμάτια τους, ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει και διαβεβαίωναν όλοι μαζί Κυβέρνηση και βουλευτές της πλειοψηφίας, ότι τα νερά δεν πωλούνται. Το σχέδιο νόμου που πέρασε πριν λίγες ημέρες από το υπουργικό συμβούλιο είναι η συνέχεια της προηγούμενης νομοθετικής ρύθμισης.
Οι εργαζόμενοι των Δ.Ε.Υ.Α. θα αγωνιστούν με κάθε μέσο να παραμείνει το νερό στην τοπική αυτοδιοίκηση, στις τοπικές κοινωνίες, γιατί εκεί ανήκει.
Θα αγωνιστούμε με κάθε μέσο για τις θέσεις εργασίας και τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

5 comments:

 1. Γιατί?Διαμαρτύρεστε? Όταν παίρνετε τη θέση κάποιου που τη δικαιουτε με αξιολογικά κριτήρια εσείς που ζήτιανευεται ψήφους και βγάζετε δήμαρχο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πόσοι νοσηλευτές νοσηλεύτριες και αστυφύλακες νομικοί η θέση τους είναι στην Αττική κατεβαίνουν υποψήφιοι και καταλαμβάνουν τις θέσεις άλλων που τις δικαιούνται? Όλα εδώ πληρώνονται

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. καταχρέωσαν την ΔΕΥΑ Σκύδρας με πάνω από 5 εκατομμύρια και έχουν και μούτρα και μιλάνε .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλά σας κάνουν! Βολευτήκατε κ στην υγειά του κοροιδου κοσμάκη... Για πηγαίνετε ανασφαλιστοι κ με το μισό μεροκάματο κ να βαράτε προσοχή από φόβο μην σας διωξουν..Κ 8ΩΡΟ να μην πω 12ΩΡΟ... ΟΧΙ ΞΎΣΙΜΟ... .
  Παντού συμβάσεις ΌΛΟΙ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ!!! ΟΣΟΙ ΔΟΥΛΕΎΟΥΝ ΠΑΡΑΜΈΝΟΥΝ! ΟΙ ΥΠΌΛΟΙΠΟΙ ΔΡΌΜΟ! ΌΣΟ Κ@ΛΟΒΑΡΕΣΑΤΕ ΦΤΑΝΕΙ!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.