Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το γάμο ομοφύλων με 176 ψήφους


Με ευρεία διακομματική συναίνεση μεν αλλά με διακομματικές απώλειες, ύστερα από μια τεταμένη συνεδρίαση της βουλής υπερψηφίστηκε το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Αναλυτικά, σε σύνολο 254 ψηφισάντων, 176 ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου, 76 ψήφισαν κατά, ενώ 2 βουλευτές δήλωσαν "παρών".
Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της Αρχής από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας, με βουλευτές τους να αψηφούν την κομματική γραμμή, με προεξάρχοντες εκείνους της κυβερνητικής παράταξης. 
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα  αντεγκλήσεων ακόμη και βουλευτών που ανήκουν στην ίδια παράταξη. Αίσθηση προκάλεσε και η άκρως επικριτική ομιλία του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος καταψήφισε το νομοσχέδιο, εξαπολύοντας μύδρους για την κυβέρνηση που επέλεξε να το φέρει προς ψήφιση, δηλώνοντας ότι "το νομοσχέδιο στηρίζεται σε ένα ψέμα". 
Και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναταράξεις, καθώς ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης έχει επιβάλει κομματική πειθαρχία και διαμήνυσε πως θα υπάρξουν κυρώσεις για όποιον δεν υπερψηφίσει, απών είναι ο Παύλος Πολάκης ο οποίος επικαλούμενος ότι είχε χειρουργείο στην Κρήτη, απείχε εκ των πραγμάτων από την ψηφοφορία. 

Η ψηφοφορία
Πιο συγκεκριμένα:
Η ονομαστική ψηφοφορία διεξήχθη ηλεκτρονικά και ξεκίνησε λίγο μετά τις 22:30 το βράδυ της Πέμπτης, μετά από διήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά, η Πλεύση Ελευθερίας υπερψήφισαν, όπως αναμενόταν, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νίκη και Σπαρτιάτες.
Από τη Νέα Δημοκρατία 107 βουλευτές ψήφισαν «ναι», 20 «όχι» και 31 απείχαν.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίασε μόνο ο Παύλος Πολάκης.
Από το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε ο Αχμέτ Ιλχάν, απείχαν οι: Λιακούλη, Χνάρης, Καζάνη, Πούλας, Μιχαηλίδης, Παρασκευαΐδης, Σταρακά, Κωνσταντινόπουλος, Μπαράν, Πάνας, Νικολαΐδης.
Σχετικά, μάλιστα, με το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σχολίαζαν πως: «Στη ΝΔ υπερψήφισε το 68% και στο ΠΑΣΟΚ το 66%! Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη που διεκδικεί τα πρωτεία στο μεταρρυθμιστικό κέντρο είχε λιγότερο ποσοστό στα ”ναι” από τη ΝΔ».
Από τη Νέα Αριστερά έλειπαν οι δύο μειονοτικοί βουλευτές Φερχάτ Οζγκιούρ και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.

Πώς ψηφίστηκαν τα άρθρα του ν/σ
Ειδικότερα:
Το άρθρο 1 (σκοπός του νομοσχεδίου) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 77 «όχι» και 1 «παρών»
Το άρθρο 2 (αντικείμενο) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 77 «όχι» και 1 «παρών»
Το άρθρο 3 (Σύναψη γάμου από πρόσωπα του ίδιου φύλου - Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 1350 Αστικού Κώδικα) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 77 «όχι» και 1 παρών
Το άρθρο 4 ( Απάλειψη διάκρισης λόγω φύλου κατά τον νομοθετικό ορισμό του επωνύμου των τέκνων σε περίπτωση μη επιλογής εκ μέρους των γονέων - Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 1505 Αστικού Κώδικα) ψηφίστηκε με 198 «ναι», 55 «όχι» και 1 «παρών»
Το άρθρο 5 (Καθορισμός υπόχρεων προς δήλωση των γεννήσεων - Αντικατάσταση άρθρου 21 ν. 344/1976) ψηφίστηκε με 198 «ναι», 55 «όχι» και 1 «παρών»
Το άρθρο 6 (Επέκταση παροχών και προνομίων σε ομόφυλους συζύγους και γονείς - Προσθήκη άρθρου 228 Α, παρ. 4 στο άρθρο 220 και παρ. 3 στο άρθρο 226 Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου, παρ. 3Α στο άρθρο 151 ν. 5078/2023) ψηφίστηκε με 177 «ναι», 77 «όχι» και κανένα «παρών»
Το άρθρο 7 (Προστασία από την απόλυση των ομόφυλων γονέων - Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 281 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου) ψηφίστηκε με 177 «ναι», 56 «όχι» και 21 «παρών»
Το άρθρο 8 ( Εφαρμογή άλλων διατάξεων περί αξιώσεων, παροχών και προνομίων των συζύγων και γονέων) ψηφίστηκε με 198 «ναι», 55 «όχι» και κανένα «παρών»
Το άρθρο 9 ( Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης στους τομείς της κοινωνικής προστασίας, της εκπαίδευσης και της πρόσβασης στη διάθεση και παροχή αγαθών και υπηρεσιών - Τροποποίηση άρθρου 1 και παρ. 2 και 4 άρθρου 3 ν. 4443/2016) ψηφίστηκε με 199 «ναι», 55 «όχι» και κανένα «παρών»
Το άρθρο 10 ( Ρυθμίσεις περιπτώσεων προϋφιστάμενου γάμου προσώπων ίδιου φύλου που τελέστηκε στο εξωτερικό ) ψηφίστηκε με 175 «ναι», 78 «όχι» και 1 «παρών»
Το άρθρο 11 ( Γονεϊκή σχέση που έχει δημιουργηθεί στο εξωτερικό) ψηφίστηκε με 172 «ναι», 81 «όχι» και 1 «παρών»
Το άρθρο 12(Εξουσιοδοτικές διατάξεις ) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 76 «όχι» και 2 «παρών»
Το άρθρο 13 (Αναδρομική ισχύς γάμου σε περίπτωση προηγούμενης σύναψης συμφώνου συμβίωσης) ψηφίστηκε 176 «ναι», 77 «όχι» και 1 «παρών»
Το άρθρο 14 (Καταργούμενες διατάξεις - Κατάργηση παρ. 3 άρθρου 3 ν. 4491/2017) ψηφίστηκε με 177 «ναι», 76 «όχι» και 1 «παρών»
Το ακροτελεύτιο άρθρο ψηφίστηκε με 177 «ναι», 76 «όχι» και 1 «παρών».

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

14 comments:

  1. ΝΤΡΟΠΗ για τους βουλευτές της Πέλλας εκτός του Καρασμανη που ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου, ΑΙΣΧΟΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άντε τώρα να μας κυβερνάν οι που...δες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αλήτες χάνω και το σάλιο μου,δεν έχουμε πλέον ούτε μια ελπίδα τέλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δρόμο όλοι....Ντροπή μεγάλη....οι βουλευτές μας από τους υπερήλικες γονείς τους τουλάχιστον να ντρεποντουσαν εστω ενα σεβασμο να ειχαν ουτε σε αυτους... που να εχουν σε εμας .Αίσχος... Ντρέπομαι για λογαριασμό τους ....Ντροπή και Αηδία....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΝΤΡΟΠΗ ΜΟΝΟ ΝΤΡΟΠΗ ΑΣ ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΟΥΣΑΝ ΕΚΤΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΙ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΕΚΝΟΘΕΣΙΑ ΡΩΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΩΡΑΚΙΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΨΥΧΟΥΛΕΣ ΑΝ ΤΟ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ; ΤΟΥΣ ΡΩΤΗΣΕ ΚΑΝΕΙΣ ;;;;; ΑΙΝΤΕ ΝΑ ΧΑΘΗΤΕ ΝΑ ΧΆΝΕΣΤΕ ΝΤΡΟΠΗ ΟΣΟΙ ΤΟ ΨΗΦΙΣΑΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. και εγω ειμαι κατα αλλα 5 σχολια απο τον ιδιο πολυ λεει! εχει σαλταρει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν νομίζω πως χειρότερα από αυτά που γίνονται τώρα τα .ετωπα που ειναι ανοιχτά όπως αγρότες πανεπιστήμια γάμοι ανορθόδοξο υγεία που ύπουλα αύξησαν συμμετοχές από τα γεροντάκι με τις συντάξεις της πείνας και τις τρελές αυξήσεις παντού το ελλιπές προσωπικό στα νοσοκομεία σε βαθμό εγκληματικό κτλ και εμείς εκεί 41% λοιπόν η ντροπή είναι όλοι δικοί μας να περνάνε όλα αυτά και εμείς να τους ψηφίζουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΥΤΟ ΛΕΩ ΚΑΙ ΕΓΩ- ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ 43%- Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΦΆΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΑΣΑΡΙΕΣ- ΚΟΥΛΗΣ ΓΙΑ 12 ΧΡΟΝΙΑ ΜΈΧΡΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΜΥΑΛΟ

      Διαγραφή
  8. Γλυκιά η καρέκλα και ο μισθός μέλι. Είναι πολλά τα λεφτά Άρη ( Κατά την ταινία )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγώ πάλι θλίβομαι απίστευτα που ο νεότερος βουλευτής της Πέλλας δεν είχε το θάρρος να πάει στη Βουλή και να υπερψηφίσει ή έστω να καταψηφίσει το νομοσχέδιο και προτίμησε να απέχει.
    Οι αποφάσεις -ότι και να αφορούν κυριε βουλευτή μας- δεν λαμβάνονται με αποχή.
    Ή´ ´εχεις ή δεν έχεις τα κότσια
    Η αποχή μόνο αδυναμία δείχνει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/to-koinovouleytiko-praksikopima-tis-maimou-onomastikis-gia-proti-fora-apo-to-1974-den-ekfonithikan-onomata-alla-graftikan-se-ena-xarti/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μπράβο στον Καρασμάνη. Θα φύγει με ψηλά το κεφάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Παναγιώτης Πασχαλίδης16 Φεβρουαρίου 2024 στις 9:36 μ.μ.

    Όχι φίλε ( 8,20) δεν πρόκειται να φύγει. Σε αυτές τις εκλογές κοιμήθηκε στην πρωτιά των δημοσκοπησεων στις πρώτες εκλογές του Μαΐου. Στις δεύτερες εκλογές του Ιουνίου έζησε την αλητεία συγκεκριμένων κομματικών σε βάρος του. Στις επικείμενες εκλογές πόρτα πόρτα, καφενείο, αγορά, χωριό χωριό..κάτι λαλακηδες θα τον ξεβρακωσουμε. Περίμενε και θα το δεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Όπου συναντάτε τους 176 να τους χειροκροτάτε να τους γλύφετε κάνεις καλό,αρε Ελλάδα τι σε περιμένει, τουλάχιστον σεβαστείτε τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.