Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Υπέρ της γνώσης, της φιλομάθειας και της παιδείας (της Σταυρούλας Τζούρου)


Ένα νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη βουλή και είναι σήμερα προς διαβούλευση σχετίζεται με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Προσπάθησα λοιπόν όπως κάθε ενεργός πολίτης να μελετήσω το θέμα από όλες τις πλευρές.
Αρχικά αντιλαμβάνομαι ότι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας θα βοηθήσει να μην υπάρξει εκροή εθνικού κεφαλαίου στο εξωτερικό αφού κάποιοι φεύγουν στο εξωτερικό για να σπουδάσουν τη σχολή που επιθυμούν επειδή δε μπόρεσαν να εισαχθούν στη συγκεκριμένη σχολή με το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων. Από την άλλη είναι επιθυμητό και κατανοητό, αν κάποιος έχει θέληση για γνώση και εξέλιξη και μπορεί να το υποστηρίξει οικονομικά να θέλει να σπουδάσει σε κάποια σχολή. Αυτό μόνο καλό μπορεί να κάνει σε μία κοινωνία όπου όλο και περισσότεροι θα μπορούν να ακολουθήσουν το όνειρο τους και να αποκτήσουν πρόσβαση στη γνώση.
Από την άλλη πλευρά για την οποία έχω περισσότερα επιχειρήματα επειδή βιωματικά ανήκω σε αυτή την πλευρά το εγχείρημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων ενέχει κάποιους κινδύνους. Παιδί μίας μέσης οικονομικά οικογένειας πέρασα στην Οδοντιατρική Σχολή του Αριστοτελείου και μου δόθηκε η δυνατότητα να σπουδάσω και να αποκτήσω μεταπτυχιακό τίτλο (Προσθετική Οδοντιατρική) σε δημόσιο πανεπιστήμιο.
Στην πορεία μου στο πανεπιστήμιο, που ήταν 9ετής, είδα δυσκολίες υλικοτεχνικές οι οποίες ξεπερνιόντουσαν. Είδα την αυταπάρνηση καθηγητών που ήταν δίπλα μας παιδαγωγοί και αρωγοί της γνώσης πολλές φορές και εκτός του προβλεπόμενου ωραρίου. Γνώρισα πολύτιμους ανθρώπους που πάντα θα τους έχω πυξίδα στη ζωή μου. Μου δόθηκε γνώση εφάμιλλη των καλύτερων πανεπιστημίων του εξωτερικού.
Τα πανεπιστήμια μας κατάφεραν να αποκτήσουν υψηλές διακρίσεις. Πιο συγκεκριμένα οκτώ ελληνικά πανεπιστήμια συμπεριλήφθηκαν στη συνολική παγκόσμια κατάταξη της QS (Quacquarelli Symonds) για το 2023 -2024.
Το πρώτο ελληνικό Πανεπιστήμιο στην κατάταξη είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην 347η θέση και ακολουθούν:
το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (444η θέση),
το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (530η θέση),
το Πανεπιστήμιο Κρήτης (534η θέση),
το Πανεπιστήμιο Πατρών (θέσεις 791-800),
το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας (θέσεις 901-950),
το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (θέσεις 1001-1200) και
το Πολυτεχνείο Κρήτης (θέσεις 1400+).
Η ανησυχία μου για το νέο νομοσχέδιο είναι η υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων. Οι μισθοί των καθηγητών των ελληνικών πανεπιστημίων είναι αρκετά χαμηλότεροι των πανεπιστημίων της Ευρώπης. Προβλήματα οικονομικής βοήθειας σε επίπεδο υποδομών έχουν όλα αυτά τα χρόνια τα κρατικά πανεπιστημιακά ιδρύματα. Μισθολογικά μπορεί τα ιδιωτικά πανεπιστήμια να φανούν περισσότερο ελκυστικά για το υψηλής εξειδίκευσης διδακτικό προσωπικό.
Είναι αβέβαιο το μέλλον για πλήθος κρατικών σχολών και πόσο αυτές θα χρηματοδοτούνται κατάλληλα.
Σε μία κοινωνία πάντα θα υπάρχουν ανισότητες. Παρόλα αυτά με τις μέχρι τώρα συνθήκες υπήρχε δυνατότητα σε άτομα που ξεχώριζαν μορφωτικά να σπουδάσουν δωρεάν ό,τι επιθυμούν ανεξάρτητα την οικονομική τους δυνατότητα. Με αυτό τον τρόπο υπήρχε διέξοδος για ένα καλύτερο μέλλον σε κάποιο παιδί που μπορεί να ζούσε σε οικονομική δυσχέρεια να φοιτήσει σε ένα αξιόλογο κρατικό πανεπιστήμιο και να ζήσει μία καλύτερη ζωή από τους γονείς του.
Συνοψίζοντας θα ήθελα να πω πως είμαι υπέρ της μόρφωσης και της δια βίου μάθησης. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δίνουν τη δυνατότητα σε οποιοδήποτε που έχει την οικονομική δυνατότητα να προσεγγίσει τη μόρφωση που επιθυμεί και αυτό είναι το θετικό της υπόθεσης. Παρόλα αυτά δε θα ήθελα ποτέ να φανταστώ ότι αυτό θα φέρει την υποβάθμιση των κρατικών πανεπιστημίων και την έλλειψη δυνατότητας ενός παιδιού με ικανό μυαλό και πνεύμα να φοιτήσει στη σχολή που είναι αντάξια της προσπάθειάς του.
‘’Παιδεία τοις μεν νέοις σωφροσύνη, τοις δε πένησι πλούτος, τοις δε πλουσίοις κόσμος’’. Διογένης- Κυνικός φιλόσοφος (410-323 π.Χ.).

Σταυρούλα Τζούρου
Χειρουργός Οδοντίατρος
Γιαννιτσά
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.