Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ι. Τζαμτζής: ''Αρμοδιότητα των Δήμων η πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος του ηλεκτροφωτισμού στα όριά τους''Ο Ιορδάνης Τζαμτζής απαντά στο Περιφερειακό Συμβούλιο: «Αρμοδιότητα των Δήμων η πληρωμή  των λογαριασμών κατανάλωσης ρεύματος του ηλεκτροφωτισμού, στα χωρικά τους όρια». 


Τέλος στη σύγχυση που δημιουργήθηκε  σχετικά με τις αρμοδιότητες των τοπικών αρχών,  στον ηλεκτροφωτισμό του επαρχιακού οδικού δικτύου, έβαλε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής, στη διάρκεια της 1ης Ειδικής Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για τη λογοδοσία της Περιφερειακής Αρχής, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 26-2-2024. 
Ο κ. Τζαμτζής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Περιφερειακού Συμβούλου, Δήμου Κυριλίδη, για την μη σύνδεση του φωτισμού  κόμβων και γεφυρών στην Αλμωπία, ενημέρωσε  τον ερωτώντα και όλο το Περιφερειακό Συμβούλιο, ότι η Π.Ε. Πέλλας ολοκλήρωσε, στις 27 Μαϊου 2022,  την εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού σε πέντε γέφυρες, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Π.Ε. Πέλλας, που χωρικά ανήκουν στο Δήμο Αλμωπίας.  
Διευκρίνισε, ότι η Π.Ε. Πέλλας είναι αρμόδια, βάσει νόμου, για τη συντήρηση και την τεχνική αστυνόμευση όλου του οδοφωτισμού, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο αρμοδιότητάς της, αλλά δεν πληρώνει κανέναν λογαριασμό ρεύματος για τον ηλεκτροφωτισμό στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. 
Τόνισε, ότι οι Δήμοι εισπράττουν ανταποδοτικά τέλη για τον οδοφωτισμό, σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν.25 ΦΕΚΑ 74/21-04-1975. 
Η Π.Ε. Πέλλας δεν εισπράττει ανταποδοτικά τέλη για τον οδοφωτισμό.
Ο κ. Τζαμτζής τόνισε, ότι σε όλα τα έργα οδοφωτισμού που κατασκευάσθηκαν στο επαρχιακό δίκτυο της Π.Ε. Πέλλας, η Π.Ε. Πέλλας αναλάμβανε τα έξοδα αγοράς και τοποθέτησης των ιστών φωτισμού, τα έξοδα σύνδεσης του ρεύματος  από  τη ΔΕΔΔΗΕ και ενημέρωνε τους Δήμους, στους οποίους ανήκαν χωρικά οι οδοφωτισμοί, για να αναλάβουν τα έξοδα μόνο της κατανάλωσης ρεύματος, επισημαίνοντας ότι δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα, με την ηλεκτροδότηση των κόμβων και γεφυρών  από πλευράς των άλλον Δήμων της ΠΕ Πελλας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε, ότι ο Δήμος Αλμωπίας, θεωρώντας ότι η δαπάνη ηλεκτροφωτισμού αφορά τον φορέα μας (την Π.Ε. Πέλλας), αρνείται να κάνει συμβόλαιο με πάροχο και να πληρώνει τους λογαριασμούς ρεύματος, παρόλο που λαμβάνει ανταποδοτικά τέλη φωτισμού, για τον ηλεκτροφωτισμό των οδών που βρίσκονται εντός της διοικητικής περιφέρειάς του (άρθρο 1 του Ν.25 ΦΕΚΑ 74/21-04-1975).
Ο κ. Τζαμτζής τόνισε ακόμη, ότι για πρώτη φορά η Π.Ε. Πέλλας αντιμετωπίζει το φαινόμενο άρνησης πληρωμής εξόδων κατανάλωσης ρεύματος  οδοφωτισμού στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Π.Ε. Πέλλας, από τον Δήμο στον οποίο ανήκει χωρικά το σημείο που ηλεκτροδοτείται. 
Ξεκαθάρισε δε, ότι δεν υπάρχει πρόθεση από την Π.Ε. Πέλλας να επιβαρυνθεί το κόστος κατανάλωσης ρεύματος σε οδοφωτισμό επαρχιακού δικτύου, διότι δεν εισπράττει ανταποδοτικά οφέλη.
Απαντώντας στον ισχυρισμό ότι το θέμα αυτό ανήκει στην αρμοδιότητά του, επικαλέστηκε το άρθρο 1 του Ν.25 ΦΕΚΑ 74/21-04-1975 που ορίζει ότι «το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού επιβάλλεται για δαπάνες που αφορούν την παροχή των υπηρεσιών του ηλεκτροφωτισμού οδών, πλατειών, κοινοχρήστων χώρων καθώς και κάθε άλλης παγίως παρεχόμενης, από τους δήμους, υπηρεσίας, που σχετίζεται ή είναι συναφής με αυτές». Ως εκ τούτου, η αρμοδιότητα πληρωμής των λογαριασμών ρεύματος οδοφωτισμού στο επαρχιακό οδικό δίκτυο είναι των Δήμων και όχι της Π.Ε. Πέλλας.
Ο κ. Τζαμτζής διευκρίνισε, ότι η Π.Ε. Πέλλας ουδέποτε ζήτησε βεβαίωση τετραγωνικών, δηλαδή βεβαίωση κυριότητας, όπως εσφαλμένα τέθηκε. Όπως είπε, η βεβαίωση τετραγωνικών αποτελεί δικαιολογητικό για τη σύνδεση με ΔΕΔΔΗΕ, που ανέλαβε και πλήρωσε η Π.Ε. Πέλλας. Η βεβαίωση τετραγωνικών εκδίδεται από τους Δήμους και χρειάζεται ώστε να μην πληρώνονται τέλη στους λογαριασμούς ρεύματος.
Στο ερώτημα του κ. Κυριλίδη εάν σκοπεύει να φωτίσει τους κόμβους Λουτρακίου, Όρμας, Μεγαπλατάνου και Αψάλου ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ξεκαθάρισε, ότι δεν υπάρχει πρόθεση από την Π.Ε. Πέλλας να επιβαρυνθεί το κόστος κατανάλωσης ρεύματος, σε οδοφωτισμό επαρχιακού δικτύου, διότι δεν εισπράττει ανταποδοτικά τέλη. 
Η Π.Ε. Πέλλας, δεν πληρώνει κανέναν λογαριασμό ρεύματος, κανενός Δήμου, για τον ηλεκτροφωτισμό στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Πέλλας.
Τέλος σε ερώτηση αν ο ελλιπής φωτισμός της Νέας Πέλλας θα γίνει επαρκής, ο κ. Τζαμτζής είπε, ότι ο οδοφωτισμός στη Νέα Πέλλα, είναι αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΚΜ (Θεσσαλονίκη) και όχι της Π.Ε. Πέλλας. 


Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

5 comments:

 1. Στα πανηγυρια πρώτη πάντα η Περιφέρεια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ωχ ωχ και πάνω που αλλάξανε τις λάμπες σε πάρκα και πλατεία...τώρα θα πρέπει να πληρώσουμε κιόλας το ρεύμα τους.....μήπως να ξαναβάλουμε τις καμένες;;;;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Διοίκηση του 15ου αιώνα.Πρόσω όπισθεν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.