Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Όλα για τις νέες εισφορές των επαγγελματιών - Τα ποσά



Tρία διαφορετικά "πακέτα" εισφορών ανάλογα με το αν έχουν κύρια ασφάλιση, επικουρική, ή και εφάπαξ καλούνται να πληρώσουν το 2024 ελεύθεροι επαγγελματίες, και αυτοαπασχολούμενοι.

Το εύρος των ποσών που θα καταβάλουν ξεκινά από 248 ευρώ (απλό πακέτο 1 η κατηγορία για όσους έχουν μόνον κύρια ασφάλιση) και φτάνει ως τα 757,56 ευρώ
(πλήρες πακέτο 6 η κατηγορία κύριας ασφάλισης και 3 η κατηγορία επικουρικής και εφάπαξ).

Το απλό πακέτο αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες που πληρώνουν μόνον κύρια ασφάλιση, ενώ το "φουλ" πακέτο με όλες τις εισφορές για κύρια επικουρική και εφάπαξ, αφορά τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες γιατρούς, μηχανικούς και δικηγόρους.

Σε εγκύκλιο του ΕΦΚΑ παρέχονται διευκρινήσεις για το ποιοι πότε και τι ποσό εισφορών θα πρέπει να καταβάλουν από την 1/1/2024.

Στις εισφορές κύριας ασφάλισης τα πράγματα είναι ξεκαθαρισμένα καθώς όλοι οι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες έχουν υποχρέωση να καταβάλουν την εισφορά της 1 ης ως 6 ης κατηγορίας (σ.σ; οι νέοι επαγγελματίες που δεν έχουν κλείσει 5 έτη από την έναρξη της δραστηριότητάς τους, πληρώνουν χαμηλό ασφάλιστρο ειδικής κατηγορίας).

Στις εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ που έχουν υποχρέωση να καταβάλουν μόνον οι επιστήμονες (γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί) τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ από 1/1/2024 για την επικουρική ασφάλιση
και τον κλάδο εφάπαξ των γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών εφαρμόζονται τα
εξής:

1. Εισφορές επικουρικής ασφάλισης έχουν υποχρέωση να πληρώνουν οι δυο από
τις κατηγορίες επιστημόνων, που είναι οι δικηγόροι και οι μηχανικοί, είτε ασκούν
ελεύθερο επάγγελμα είτε είναι μισθωτοί σε ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα με σύμβαση αορίστου ή ορισμένου χρόνου. Υπάρχουν 3 κατηγορίες εισφορών με τα εξής μηνιαία ποσά:

*1η κατηγορία, με 44,24 ευρώ.

*2η κατηγορία με 53,32 ευρώ.

*3η κατηγορία με 63,53 ευρώ.

Οι αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι και μηχανικοί καταβάλουν οι ίδιοι ολόκληρη
την εισφορά επικουρικής ασφάλισης της κατηγορίας που έχουν επιλέξει. Αν πρόκειται για έμμισθους (με σύμβαση σε Δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα) τότε η εισφορά επιμερίζεται κατά 50% για τον εργοδότη (εντολέα για έμμισθους δικηγόρους) και κατά 50% για τον ασφαλισμένο.

2.Εισφορές για τον κλάδο εφάπαξ έχουν υποχρέωση να πληρώνουν και οι τρεις
κατηγορίες, δηλαδή οι γιατροί, οι δικηγόροι, και οι μηχανικοί, είτε ασκούν ελεύθερο επάγγελμα είτε είναι μισθωτοί σε ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα με σύμβαση αορίστου ή ορισμένου χρόνου. Υπάρχουν και εδώ 3 κατηγορίες εισφορών με τα εξής μηνιαία ποσά:
*1η κατηγορία, με 29,49 ευρώ.

*2η κατηγορία με 35,17 ευρώ.

*3η κατηγορία με 41,97 ευρώ

Τα ανωτέρω ποσά μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς βαρύνουν αποκλειστικά τους
ασφαλισμένους είτε ασκούν ελεύθερο επάγγελμα είτε είναι μισθωτοί σε ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα, και μόνον για τους έμμισθους δικηγόρους επιμερίζονται, κατά 50% για τον εργοδότη - εντολέα και κατά 50% για τον ασφαλισμένο.

Από 321,95€ ως 757,56€ τον μήνα
Για δικηγόρους και μηχανικούς που έχουν το πλήρες πακέτο εισφορών (κύρια, επικουρική και εφάπαξ) το ελάχιστο μηνιαίο κόστος εισφορών για την 1 η κατηγορία από κύρια επικουρική και εφάπαξ μαζί με τα 10 ευρώ υπέρ ανεργίας διαμορφώνεται στα 321,95 ευρώ τον μήνα και το υψηλότερο με επιλογή της 6 ης
κατηγορίας στην κύρια ασφάλιση και της 3 ης κατηγορίας για επικουρική και εφάπαξ, φτάνει στα 757,56 ευρώ τον μήνα.

Για τους γιατρούς (που έχουν εισφορά κύριας ασφάλισης και εφάπαξ) το ελάχιστο μηνιαίο κόστος εισφορών από 1/1/2024 ανέρχεται στα 277,71 ευρώ και το μέγιστο φτάνει στα 694,03 ευρώ.

Πλαφόν μισθού στις κρατήσεις
Στην εγκύκλιο αναφέρονται και οι "πλασματικοί" μισθοί στους οποίους αντιστοιχούν οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ. Οι μισθοί αυτοί αποτελούν τη βάση υπολογισμού των ποσών που θα πρέπει να καταχωριστούν στις ΑΠΔ προκειμένου να υπάρχει αντιστοίχηση των εισφορών για όσους έχουν μισθωτή απασχόληση.

Στην επικουρική ασφάλιση η εισφορά των 44,24 ευρώ της 1ης κατηγορία αντιστοιχεί σε μισθό 737,33 ευρώ, η εισφορά των 53,32 ευρώ της 2ης κατηγορίας αντιστοιχεί σε μισθό 888,66 ευρώ και η εισφορά των 63,53 ευρώ της 3ης κατηγορίας αντιστοιχεί σε μισθό 1.058,83 ευρώ.

Στην πράξη, ακόμη και με υψηλότερους μισθούς, οι εισφορές δεν αλλάζουν.

Αντίστοιχα, για τον κλάδο εφάπαξ οι πλασματικοί μισθοί είναι 737,25 ευρώ για την εισφορά των 29,49 ευρώ της 1ης κατηγορίας, 879,25 ευρώ για την εισφορά των 35,17 ευρώ της 2ης κατηγορίας και 1.049,25 ευρώ για την εισφορά των 41,97 ευρώ της 3ης κατηγορίας.

Και στις εισφορές για εφάπαξ τα ποσά δεν αλλάζουν ακόμη και αν οι ασφαλισμένοι έχουν έμμισθη σχέση εργασίας με υψηλότερους μισθούς.

Αυτό που πρέπει να έχουν υπόψη οι ασφαλισμένοι όμως είναι ότι με αυτούς τους
"πλασματικούς" μισθούς θα υπολογιστούν τόσο η επικουρική σύνταξη, όσο και το
εφάπαξ, που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε χαμηλές παροχές.

capital.gr
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.