Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ξεκινούν τα απογευματινά χειρουργεία – Ο τιμοκατάλογοςΥπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση από τα υπουργεία Υγείας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τα απογευματινά χειρουργεία, δηλαδή για επεμβάσεις και άλλες επεμβατικές πράξεις που διενεργούνται πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργίας των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Την κοινή ΚΥΑ υπέγραψαν σήμερα ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Αθανάσιος Πετραλιάς.

«Στο εξής, χιλιάδες ασθενείς που περιμένουν από μήνες έως χρόνια να χειρουργηθούν, θα μπορούν να βρουν διέξοδο στα απογευματινά χειρουργεία με κόστος πολύ χαμηλότερο από μια ιδιωτική κλινική. Πιστεύω πολύ σε αυτό το μέτρο και θεωρώ ότι θα “αγκαλιαστεί” αμέσως και από το προσωπικό των νοσοκομείων και από τους ασθενείς. Συνεχίζουμε σταθερά στις μεταρρυθμίσεις για ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας αντάξιο των προσδοκιών των Ελλήνων πολιτών», δήλωσε με αφορμή την υπογραφή της ΚΥΑ ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως με σχέδιο και όραμα για την υγειονομική μετάβαση στην Υγεία του αύριο, εισάγεται ο θεσμός των απογευματινών χειρουργείων με στόχο, από τη μία να μειωθούν οι λίστες αναμονής των ασθενών που περιμένουν να χειρουργηθούν και από την άλλη να αυξηθούν τα εισοδήματα των γιατρών και νοσηλευτών που εργάζονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, συμπλήρωσε: «Με διαφάνεια και έλεγχο, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία των τακτικών χειρουργείων, δίνουμε μία επιπλέον επιλογή στους συμπολίτες μας αξιοποιώντας στο μέγιστο τις δυνατότητες του ΕΣΥ. Στόχος μας είναι να εξυπηρετηθούν άμεσα και αποτελεσματικά όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας λαμβάνοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Η χρηματοδότηση 60 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την πραγματοποίηση πάνω από 50.000 χειρουργείων που βρίσκονται σε αναμονή εδώ και μήνες καθώς και η Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων αποτελούν ουσιαστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο τιμοκατάλογος

Εντός του περασμένου Φεβρουαρίου παρουσιάστηκε το σχέδιο για τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ. Από 300 ευρώ έως 2.000 ευρώ θα φτάνει το κόστος για τους πολίτες.

Οι πολίτες θα έχουν πλέον την επιλογή για επί πληρωμή χειρουργική επέμβαση στα δημόσια νοσοκομεία, εφόσον φυσικά δεν υπάρχει έκτακτη ανάγκη για να χειρουργηθούν άμεσα, καθώς διατρέχει κίνδυνος για τη ζωή τους.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις χωρίζονται, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, σε έξι κατηγορίες με βάση ιατρικά κριτήρια και η κοστολόγηση των επεμβάσεων γίνεται σε επίπεδο κατηγορίας.

Ειδικότερα, οι κατηγορίες έχουν ως εξής:

Πολύ μικρή επέμβαση: Ο πολίτης θα κληθεί να καταβάλλει 300 ευρώ.

Μικρή: Το κόστος για τον πολίτη θα είναι 500 ευρώ.

Μεσαία: Το κόστος για τον πολίτη θα είναι 900 ευρώ.

Μεγάλη: Το κόστος ανέρχεται σε 1.200 ευρώ.

Βαριά: Το κόστος ανέρχεται σε 1.600 ευρώ.

Εξαιρετικά βαριά: Το κόστος ανέρχεται σε 2.000 ευρώ.

Το παραϊατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των χειρουργείων, πέραν του τακτικού ωραρίου, αμείβεται με δεκαπέντε (15,00) ευρώ έκαστος, ανά ώρα απασχόλησης μετά το τακτικό ωράριο. Η ως άνω αμοιβή καλύπτεται από τα έσοδα τα οποία προέρχονται από τη λειτουργία του νοσοκομείου.

Το ποσό που παραμένει στο Νοσοκομείο προς κάλυψη των λειτουργικών του εξόδων προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ του συνολικού ποσού που θα καταβάλει ο ασθενής και των αμοιβών:

α) του ιατρικού προσωπικού, κατά τα οριζόμενα στο Παράρτημα ΙΙ της παρούσας και

β) του παραϊατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 4 του παρόντος.

Τα χρήματα που θα καταβάλλουν οι πολίτες θα επιμερίζονται για τις αμοιβές των χειρουργών, των αναισθησιολόγων και του νοσηλευτικού προσωπικού. Για μία μεγάλη επέμβαση (πχ χολοκυστεκτομή) ο χειρουργός θα παίρνει 550 ευρώ και ο αναισθησιολόγος 350 ευρώ. Για μια βαριά επέμβαση (πχ αρθροπλαστική ισχίου) ο χειρουργός θα λαμβάνει 750 ευρώ και ο αναισθησιολόγος 400 ευρώ, ενώ για μια εξαιρετικά βαριά επέμβαση ο χειρουργός θα λαμβάνει 1.000 ευρώ και ο αναισθησιολόγος 450 ευρώ.

Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

6 comments:

 1. Μέχρι τώρα είχαν περιορίσει στο ελάχιστο τα τακτικά χειρουργεία γιατί δεν είχαν προσωπικό.
  Αν λοιπόν αρχίσουν τα απογευματινά τότε μήπως μας δούλευαν για να βάλουμε το χέρι στην τσέπη;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. βασικά δεν θέλουν τα δημόσια νοσοκομεία ρε φιλε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Για μας που δεν έχουμε φράγκα μπορούμε να δώσουμε σε αντάλλαγμα το ένα από τα παππάρια μας;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Α ρε κοπρόσκυλα κάθε μήνα σας πληρώνω με τον άντρα μου 450€ εφκα για να έχω δωρεάν υγεία,και με ζητάτε να σας πληρώσω σε δημόσιο νοσοκομείο ,που παν τα λεφτά μου ρε αλήτες ,αισιχτιρ ποια να γίνει κάτι και ο αγανακτισμένος λαός να σας πάρει με τις πέτρες,καραντζοβα μη σβήσεις το σχόλιο μου, γιατί έχω καταλάβει ότι οτι σας συμφερει κρατατε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Κάποια δήλωση από αυτούς που το ψήφισαν παίζει; Τι λένε τωρα ο παπαγαλακος Βασιλειάδης, η υπουργαρα Σταμενιτης και ο ηθικός μπάρμπας Καρασμανης; 41% θα μου πείτε, τόσος να είναι και ο πυρετός τους. ΟΥΣΤ!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Πολυξερε 7,28 είναι απόφαση του Άδώνιδος. Και κανενός βουλευτή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.