Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Θεατρικό Εργαστήρι Γιαννιτσών - ''Το Σημάδι'' : Δύσκολο το εγχείρημα... ποιοτικό το αποτέλεσμα!



Του Δημήτρη Μπουλουσάκη

Ίσως ήταν το πιο δύσκολο εγχείρημα στην ιστορία του Θεατρικού Εργαστηρίου Γιαννιτσών...
Παράλληλα όμως ήταν ίσως από τις πιο επιτυχημένες δουλειές που έχουμε δει μέχρι σήμερα σε θεατρική σκηνή των Γιαννιτσών.
Και αυτό γιατί το να δώσεις "σάρκα και οστά" σε τραγικές ιστορίες και βιώματα γραμμένες -αριστοτεχνικά η αλήθεια είναι- στο χαρτί είναι ότι πιο δύσκολο σε μια θεατρική παραγωγή. 
Ο σκηνοθέτης Βασίλης Δεμιρτζόγλου και γενικά όλοι οι συντελεστές της φετινής παραγωγής του Θ.Ε.Γ. το κατάφεραν με τον καλύτερο τρόπο παρουσιάζοντας μια παράσταση- "γροθιά στο στομάχι" για την τοπική κοινωνία των Γιαννιτσών και όχι μόνο.
Είναι σίγουρα μια δραματοποιημένη "βουτιά" στην θλιβερή και οδυνηρή τοπική ιστορία, η παράσταση του έργου "Το Σημάδι", που δίνει κάθε Σαββατοκύριακο το Θεατρικό Εργαστήρι στην αίθουσά του (Μαδύτου 10), στα Γιαννιτσά. Μια παράσταση βασισμένη στο βιβλίο της Άννας Μικροπούλου "Λύκοι στην πόλη" που εκδόθηκε το 2021 και περιέχει 15 ιστορίες, στις οποίες μέσα από αναδρομές στο παρελθόν οι πρωταγωνιστές, θύματα και θύτες, ζωντανοί και πεθαμένοι, αφηγούνται τα του ομαδικού εγκλήματος που συντελέστηκε στην πόλη των Γιαννιτσών στις 14 Σεπτεμβρίου 1944 από τους Γερμανούς και τους ντόπιους συνεργάτες τους.
Από αυτές τις ιστορίες το Θ.Ε.Γ. παρουσιάζει δραματοποιημένες τις έξι, ακολουθώντας τον τρόπο αφήγησης του βιβλίου για να εναλλάσσονται επί σκηνής, οι δύο χρόνοι κάθε ιστορίας.
Υψηλό το ρίσκο για το Θ.Ε.Γ., υψηλό όμως και το τελικό ποιοτικό αποτέλεσμα που δίνεται με έξυπνο σκηνοθετικά τρόπο μέσα από μια "δεμένη" παράσταση σε ατμοσφαιρικό μαύρο φόντο, με συγκεκριμένο ύφος και δυνατές ερμηνείες, βασικό στοιχείο της συνολικής παράστασης. 
Οι ερμηνείες όλων ανεξαιρέτως των ηθοποιών (Ελευθερία Λαγκαδιανού, Δώρα Κενανίδου, Μαρία Βάσσου, Ειρήνη Κοσμίδου, Φανή Μεντζαφύλλη, Παύλος Καλπακίδης, Αννέτα Γόδου, Παναγιώτης Μπαλλής, Βασίλης Δεμιρτζόγλου, Κυριάκος Τσαλματούπης) είχαν έναν συγκινητικό δυναμισμό και ήταν δοσμένες με έναν απόλυτα ισορροπημένο τρόπο, χωρίς στοιχεία υπερβολής που αποτελεί ορατό κίνδυνο για όλους τους ηθοποιούς, πολλώ δε μάλλον για τους "ερασιτέχνες εραστές" αυτής της τέχνης. 
Το διακύβευμα του εγχειρήματος του Βασίλη Δεμιρτζόγλου (εκπληκτικός ερμηνευτικά στους δύσκολους ρόλους που απέδωσε ο ίδιος) είναι αυτό που μένει στο τέλος στον θεατή: Το έντονο αίσθημα από το ανεξίτηλο "Σημάδι" που αφήνει η πιο ακραία ανθρώπινη βία. 

* Οι παραστάσεις είναι αφιερωμένες στη μνήμη της Άννας Μικροπούλου.






Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.