Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σχολικές δραστηριότητεςΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΝΕΡΟ: ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ … ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ … ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΜΕΡΕΣ

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και με τη συμμετοχή περίπου 500 μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών τους, το τριήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένων στην Παγκόσμια Ημέρα Νερού, με τίτλο: «Υδάτινες διαδρομές …υδάτινες σκέψεις …υδάτινες μέρες».

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν από 19/3 έως 21/3 σε συνεργασία του Δήμου Έδεσσας, της ΔΠΕ Πέλλας (Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων), του ΚΕΠΕΑ Έδεσσας-Γιαννιτσών, του Δημοτικού Ωδείου Έδεσσας και όλων των Δημοτικών Σχολείων της πόλης.

Οι μαθητές/τριες που συμμετείχαν, επισκέφτηκαν περιοχές της Έδεσσας με έντονη την παρουσία του νερού, παρατήρησαν, φωτογράφισαν, ζωγράφισαν, εμπνεύστηκαν, προβληματίστηκαν.

Τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων τους συζητήθηκαν και παρουσιάστηκαν ποικιλοτρόπως.

Μαθητικές ομάδες με αφορμή τις φωτογραφίες και τις ζωγραφιές τους και τον συντονισμό της κ. Ε. Φράγκου, ενημερώθηκαν για τη σχέση του νερού με την πόλη, συμμετείχαν σε βιωματικό εργαστήρι στο Παρθεναγωγείο Έδεσσας, εξέφρασαν συναισθήματα και έστειλαν μηνύματα προστασίας για το περιβάλλον, το νερό και τα ποτάμια μας.

Την Τρίτη 19/3, μαθητές/τριες ως μικροί ενεργοί πολίτες, επισκέφτηκαν τον Δήμο και παρουσίασαν τις προτάσεις τους στον Δήμαρχο Έδεσσας. Τα παιδιά με την μοναδική τους οπτική, έθεσαν σοβαρά προβλήματα που ζητούν επίλυση στην πόλη, όπως την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ σε χώρους της πόλης, την προστασία και φροντίδα του Εδεσσαίου ποταμού, την καθαριότητα και την ενίσχυση του πράσινου στην πόλη μας.

Ο επίλογος γράφτηκε μελωδικά στο πάρκο των Καταρρακτών, ανάμεσα σε ένα πολύχρωμο μελίσσι παιδιών, εκπαιδευτικών και όλων των συνεργατών της εκδήλωσης. Μαθητές/τριες τραγούδησαν τραγούδια που δημιούργησαν τα ίδια τα παιδιά με τους/τις δασκάλους/ες της τάξης τους, ενώ μελοποίησαν οι μουσικοί των σχολείων τους και ο ταλαντούχος εκπαιδευτικός του ΚΕΠΕΑ Έδεσσας-Γιαννιτσών κ. Θ. Παπαιωάννου.

Τα χάλκινα του Δημοτικού Ωδείου, οι κιθάρες και τα μουσικά όργανα από ανακυκλώσιμα υλικά του ΚΕΠΕΑ ΕΔΕΣΣΑΣ-ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ, έδωσαν τον ρυθμό και ένωσαν τις φωνές. Με τον συντονισμό της κ. Ε. Βελή – Κοσμά, Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Δημοτικού Ωδείου και τη συμμετοχή καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου και του Α. Σωφρόνη, αρχιμουσικού της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου, τα παιδιά όλων των σχολείων που συμμετείχαν , συγχρονίστηκαν και τραγούδησαν τραγούδια αφιερωμένα στο νερό.

Το τριήμερο άφησε το αποτύπωμά του, μπήκαν οι βάσεις για την θεσμοθέτηση της εκδήλωσης, ενώ η συνεργασία όλων έφερε τα καλύτερα αποτελέσματα.

Συνεργάτες και υποστηρικτές όλων των εκδηλώσεων του τριημέρου ήταν οι Αντιδημάρχοι κ. Τσακίρης και κ. Τρυψιάνης, ενώ παραβρέθηκαν στην τελική εκδήλωση μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Έδεσσας κ. Φ. Τζουβάρα.


«Ένα δέντρο για το κλίμα … και για τη φιλία»
Το πρόγραμμα «Ένα δέντρο για το κλίμα» δημιουργήθηκε από την ομάδα aeiforum, με σκοπό την ενημέρωση- προβληματισμό για την κλιματική αλλαγή και την υιοθέτηση θετικών στάσεων καταπολέμησής της, μια εκ των οποίων είναι και το φύτεμα δέντρων.

Το πρόγραμμα υιοθετήθηκε αρχικά από το τοπικό δίκτυο της ΔΠΕ ΠΕΛΛΑΣ "Σκέφτομαι Αειφορικά, Δρω Υπεύθυνα", αλλά το αγκάλιασαν πολλά περισσότερα σχολεία. Στο πλαίσιο των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων και της ευαισθητοποίησης σε περιβαλλοντικά θέματα, προγραμματίστηκε συμβολική φύτευση ενός δέντρου στην αυλή κάθε σχολείου που δήλωσε συμμετοχή στο πρόγραμμα, ενημερώνοντας τους/τις μαθητές/τριες για την κλιματική κρίση και την αξία των δέντρων.

Σε συνεργασία της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΠΕ ΠΕΛΛΑΣ, με τη Διεύθυνση Δασών Πέλλας, τα Δασαρχεία Έδεσσας και Αριδαίας, ξεκίνησε η δεντροφύτευση σε 35 δημοτικά και νηπιαγωγεία του νομού μας, στις 21/3, ημέρα Δασοπονίας και συνεχίζεται.

Παράλληλα η ιδέα του προγράμματος συζητήθηκε στο Κέντρο Πρόληψης «Όραμα» με τους Συλλόγους Γονέων των Δημοτικών Σχολείων της Έδεσσας και την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΠΕ ΠΕΛΛΑΣ κ. Ε. Φράγκου.Με δεδομένο, ότι οι συνεργασίες και οι κοινές δράσεις μεταξύ σχολικών μονάδων, ενισχύουν τις θετικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους, προτάθηκε η φύτευση 10 δέντρων (ένα από κάθε δημοτικό σχολείο της Έδεσσας) στον ίδιο χώρο της πόλης με τη συμμετοχή της Στ’ Δημοτικού όλων των σχολείων της πόλης, ώστε η εμπειρία των παιδιών που θα φοιτήσουν την επόμενη χρονιά στο Γυμνάσιο, να τα συνοδεύει και να αποτελεί κίνητρο συνεργασιών και φιλίας.

Η πρόταση βρήκε ενθουσιώδη αποδοχή από όλους τους Συλλόγους Γονέων και Συλλόγους Διδασκόντων και ξεκίνησε η οργάνωσή και υλοποίησή της, ενώ ο Δήμος Έδεσσας, στήριξε τη δράση και πρότεινε ως χώρο φύτευσης, το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής. Έτσι το ένα δέντρο για το κλίμα, έγινε και ένα δέντρο για τη φιλία.

Την Τετάρτη 20/3 περίπου 200 παιδιά, από όλα τα δημοτικά σχολεία της Έδεσσας, γονείς και εκπαιδευτικοί, με τη στήριξη του Κέντρου Πρόληψης ΟΡΑΜΑ, των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και του Δήμου Έδεσσας, έστειλαν ηχηρό μήνυμα.

Το εγκαταλελειμμένο εδώ και πολλά χρόνια πάρκο, ζωντάνεψε και χρωματίστηκε από χαμόγελα. 10 δέντρα, ένα για κάθε σχολείο, με τις μοναδικές τους πινακίδες από τους Συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, κοσμούν σήμερα το Πάρκο . Ένα μικρό λιθαράκι για την κλιματική κρίση, μια μεγάλη πρόκληση φιλίας και σχέσεων, βρήκε πρόσφορο έδαφος. Ελπίζουμε κι ευχόμαστε η αρχή να φέρει τη συνέχεια σε όλα τα επίπεδα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν στηρίζοντας τη δράση οι Αντιδήμαρχοι κ. Δ. Καραμάνη και Ε. Τρυψιάνης, ενώ τα συνεργεία του Δήμου έφεραν τα δέντρα και βοήθησαν τα παιδιά στη δεντροφύτευση.Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.