Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πώς τα χρήματα μπορούν να διαλύσουν μια σχέση


H σχέση όλων μας με το χρήμα αρχίζει από την παιδική μας ηλικία. Εκτός όλων των άλλων, είναι η περίοδος που «κτίζουμε» και τη σχέση μας με το χρήμα.

Επειδή όλοι μας μεγαλώνουμε διαφορετικά και προερχόμαστε από διαφορετικό κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον, ο τρόπος με τον οποίο «συμπεριφερόμαστε» στα χρήματα, ο τρόπος με τον οποίο τα χρησιμοποιούμε, είναι λογικό να διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ανεξάρτητα από το αν είναι άντρας ή γυναίκα. Και είναι σπάνιο, σε μια ερωτική σχέση, οι δύο σύντροφοι να έχουν την ίδια ή παρόμοια ιστορία με τα χρήματα.

Όταν το χρήμα μπαίνει ανάμεσα στο ζευγάρι
Ο Πέτρος και η Αθηνά είναι ζευγάρι και παρόλο που βρίσκονται σχεδόν στην ίδια οικονομική κατάσταση, η διαφορετική σχέση τους με το χρήμα, δημιουργεί προβλήματα.

Δεν νομίζω να σας παραξενεύει αυτό. Τα χρήματα συμβολίζουν τόσα πολλά που μπορούν διαλύσουν και τις πιο δυνατές σχέσεις.

Και οι δύο είναι γύρω στα 30, κερδίζουν σημαντικά ποσά από τη δουλειά τους, έχουν χρήματα στην άκρη, δεν έχουν χρέη. Έχουν αποφασίσει τι επίπεδο «μαζί» είναι οι δυο τους. Ωστόσο, για κάποιο λόγο τα οικονομικά «δεν πέφτουν στο τραπέζι». Ο καθένας κρατάει τα χαρτιά του κλειστά. Δεν είναι ξεκάθαρο το ποιος πληρώνει τι και γιατί.

Είναι λίγο σαν «μαντεία» το ποιος πληρώνει για κάτι. Και πολλές φορές χρειάζεται να το ξεκαθαρίσουν «μπροστά στο ταμείο». Η Αθηνά περιμένει από τον Πέτρο να πληρώνει τις εξόδους τους και λέει πολλές φορές στις φίλες της ότι «μια γυναίκα δεν πρέπει καν να βάζει το χέρι της στην τσάντα της». Την ενοχλεί πολύ όταν έρχεται ο λογαριασμός και ο Πέτρος δεν κάνει καμία κίνηση. Ο πατέρας της θεωρεί ντροπή να πληρώνει η γυναίκα.

Η Πέτρα και ο Γιόραν είναι και οι δύο γύρω στα 50. Είναι τρία χρόνια μαζί και ζούνε χωριστά. Ο Γιόραν δεν έχει παντρευτεί ποτέ, δεν έχει παιδιά, έχει καλή δουλειά, είναι ασφαλής οικονομικά και έχει πολλά χρήματα που του περισσεύουν. Η Πέτρα είναι ελεύθερη επαγγελματίας, μεγαλώνει μόνη της την κόρη της, και μετά το διαζύγιο τα βγάζει δύσκολα πέρα. Βλέπει με παράπονο τον σύντροφό της, να πηγαινοέρχεται με «καινούργια πανάκριβα ρούχα που αγοράζει συνεχώς», χωρίς να προσφέρεται να τη βοηθήσει ακόμα κι όταν χαλάσει κάτι στο σπίτι της και δεν έχει να το πληρώσει.

«Ξέρω ότι δεν έχω κανένα δικαίωμα να περιμένω βοήθεια», λέει. «Τα χρήματά του είναι δικά του και πάντα προσπαθούσα να είμαι ανεξάρτητη, αλλά με πονάει».

Τα χρήματα μπορεί να είναι ένα πολύ δύσκολο κομμάτι στις στενές σχέσεις. Μερικές φορές τα βλέπουμε ως σύμβολο ανεξαρτησίας, φροντίδας, συναισθημάτων. Και ακριβώς όπως τα ίδια τα χρήματα συμβολίζουν αυτά τα πράγματα, το να τα δίνουμε σε άλλους ανθρώπους μπορεί επίσης να συμβολίζει δυσαρέσκεια, εκμετάλλευση, υποχρέωση.

Η σημασία της ειλικρίνειας μέσα στη σχέση
Οι ειδικοί των σχέσεων επιμένουν. Δεν μπορεί να υπάρξει διέξοδο χωρίς ειλικρίνεια, ακόμα και εάν η συζήτηση γίνει σκληρή.

Μια φίλη έλεγε, «το δίκαιο είναι, όποιος έχει περισσότερα χρήματα να πληρώνει και για τον άλλον». Το θέμα δεν είναι τι είναι δίκαιο, αλλά τι μπορεί να δεχτεί ο καθένας. Πριν μιλήσετε για τα χρήματα, ίσως θα ήταν χρήσιμο να ξεκαθαρίσετε πρώτα τι επίπεδο «μαζί» πιστεύετε ότι πρέπει να έχει η σχέση σας.

Θέλετε μια κοινή ζωή και πώς θα είναι αυτό; Ή μήπως θέλετε να είστε μαζί μόνο σε ορισμένα κομμάτια;

Εάν είστε αρκετά γενναίοι και μιλήσετε γι’ αυτά με σαφήνεια και διαφάνεια, ανεξάρτητα από το ποια είναι η ανατροφή σας και πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η συζήτηση για τα χρήματα, όλα θα ξεκαθαρίσουν.

Μην επιβάλετε πράγματα. Ο καθένας έχει μια διαφορετική ιστορία με τα χρήματα. Και αυτή η ιστορία μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο κάποιος συμπεριφέρεται σε κάποιον άλλο.  Ανεξάρτητα από την κατάσταση, μην επιβάλλετε την ιστορία ή τις στρατηγικές σας για τα χρήματα στον σύντροφό σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσαρέσκεια και σε άλλα ζητήματα.

Η διατήρηση μιας υγιούς σχέσης σημαίνει αναπροσαρμογή των προσδοκιών, δημιουργικότητα, εστίαση σε ό,τι είναι σημαντικό και διασκέδαση μαζί με τον άλλον.

Και η ειλικρίνεια είναι το κλειδί για να ξεκλειδώσετε όλα τα παραπάνω.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

  1. Έχω δει εργαζόμενη να κρατάει το μισθό της μόνη της.Έγκλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ότι είδες απ το σπίτι που μεγάλωσες αυτο θα κάνεις συνήθως και σ αυτό που θα στήσεις εσυ.
    Έβλεπες μάνα σπάταλη και γυρολόγα? έβλεπες μάνα οικονόμα και σφιχτή? έβλεπες μάνα έξυπνη? αυτό θα κυνηγήσεις.
    Οι άνδρες? δεν υπάρχουν είπαμε.Όποιος σηκώσει ανάστημα έφυγε.Δυστυχώς κι αυτοί την πάτησαν.Νόμισαν ότι υπάρχουν γυναίκες που κρατάνε γάμο. Ψέμα ήταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσως να ισχύει σε κάποιες περιπτώσεις αυτό που λες. Μπορώ όμως να πω για μένα και τη σύντροφό μου, ότι κανένας από τους δυο μας δεν ακολούθησε το οικογενειακό πρότυπο. Και οι δύο οικογένειες είχαν παθογένειες στη διαχείριση των οικονομικών που οδήγησαν σε μεγάλες δυσκολίες. Δε θέλαμε να επαναληφθεί το ίδιο και με μας και έτσι ακολουθούμε τη δική μας πορεία, με εκείνη να συνεισφέρει τα περισσότερα γιατί κερδίζει περισσότερα και έχει μεγαλύτερες ανάγκες.

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.