Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΥ: Σχεδόν ένα παιδί στα έξι έχει πέσει θύμα παρενόχλησης μέσω διαδικτύου


Περίπου το 16% των παιδιών ηλικίας 11 με 15 ετών δηλώνουν ότι έπεσαν θύματα παρενόχλησης στο διαδίκτυο το 2022, ένας αριθμός που σημείωσε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα, έδειξαν τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

«Η έκθεση αυτή αποτελεί σήμα κινδύνου που μας καλεί να καταπολεμήσουμε την παρενόχληση και τη βία όπου και όταν παρατηρούνται», δήλωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης Χανς Κλούγκε. Η προηγούμενη έκθεση του Health Behavior in School-aged Children (HBSC), που βασίστηκε σε στοιχεία του 2018, ανέφερε ότι το 13% των παιδιών αυτής της ηλικίας είχαν παρενοχληθεί στο διαδίκτυο.

Το ποσοστό της φυσικής παρενόχλησης παραμένει σταθερό: το 11% των παιδιών δήλωσε ότι έπεσε θύμα παρενόχλησης στο σχολείο πέρυσι, έναντι του 10% πριν τέσσερα χρόνια.

Η πανδημία άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν οι έφηβοι, εκτίμησε ο ΠΟΥ, εξηγώντας ότι οι ψηφιακές μορφές βίας «άρχισαν να επιβάλλονται ιδιαιτέρα» μετά την covid-19, «όταν ο κόσμος των νέων έγινε ολοένα και πιο ψηφιακός τις περιόδους των καραντίνων».

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση, το 15% των αγοριών και το 16% των κοριτσιών δήλωσαν ότι έπεσαν θύματα παρενόχλησης στο διαδίκτυο τους τελευταίους μήνες τουλάχιστον μία φορά.

6 ώρες στην οθόνη
Τα υψηλότερα επίπεδα παρενόχλησης καταγράφηκαν μεταξύ των αγοριών στη Βουλγαρία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Μολδαβία, ενώ τα χαμηλότερα μεταξύ των αγοριών στην Ισπανία, διευκρίνισε ο ΠΟΥ χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

«Καθώς οι νέοι περνούν έως και έξι ώρες ημερησίως στο ίντερνετ αλλαγές, ακόμη και μηδαμινές, στο ποσοστό παρενόχλησης και βίας μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία χιλιάδων ανθρώπων», σχολίασε ο Κλούγκε.

Ένας έφηβος στους οκτώ παραδέχθηκε ότι δέχθηκε παρενόχληση στο διαδίκτυο από συνομίληκούς του, αριθμός αυξημένος κατά τρεις μονάδες σε σχέση με το 2018, σύμφωνα με την έκθεση.

Στην έρευνα πήραν μέρος 279.000 παιδιά και έφηβοι από 44 χώρες και περιοχές στην Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και τον Καναδά. Στις περισσότερες περιοχές η κυβερνοπαρενόχληση φτάνει στο απόγειό της στην ηλικία των 11 ετών για τα αγόρια και των 13 ετών για τα κορίτσια. Αν και δεν παρατηρείται μεγάλη διαφορά στα ποσοστά ανάλογα με το επάγγελμα των γονιών, στον Καναδά αναφέρθηκαν περισσότερα περιστατικά παρενόχλησης μεταξύ των πιο φτωχών παιδιών.

Το 27% των κοριτσιών που ανήκαν στο 20% των λιγότερο πλούσιων νοικοκυριών δήλωσε θύμα παρενόχλησης στο σχολείο, έναντι του 21% των κοριτσιών που ανήκαν στο 20% των πιο πλούσιων νοικοκυριών.

«Είναι σημαντικό να εκπαιδευτούν οι νέοι, οι οικογένειες και τα σχολεία για τις μορφές κυβερνοπαρενόχλησης και τις επιπτώσεις της, ενώ παράλληλα να υιοθετηθούν ρυθμίσεις για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να περιοριστεί η έκθεση στην κυβερνοπαρενόχληση», καταλήγει η έκθεση.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

5 comments:

  1. Οι γονείς απόντες? οι μαμάδες σήμερα με όλο το σεβασμό αλλά εάν μαγειρέψουν ένα απλό συνηθισμένο φαγητό και κάνουν τις δουλειές του απλού σπιτιού δηλώνουν κουρασμένες ταλαιπωρημένες διαλυμένες.Βρε καλά μου κορίτσια εαν δεν θέλετε κούραση γιατί παντρεύεστε ? Σας είπε κανείς ότι ο γάμος είναι διακοπες και χαλάρωση ?Όσο για τους μπαμπάδες...όποιος το παίξει άνδρας τον χωρίζουν και τι μένει ο ρόλος του παντοφλάκια.Εκτός κι αν η σύζυγος είναι φτωχειά ή χωρίς δουλειά οπότε μένουμε εκει που είμαστε..
    Υγ....κάποιος να δει που ειναι τα παιδια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πείτε ταααα, 100% συμφωνώ!!! Επιτέλους κάποιος το λέει κι αυτό γιατί χάσαμε τη λογική!! Για αυτό δεν παντρεύεται καινείς πια. Και μετά όταν κάτι χαλάσει στις σχέσεις κατευθείαν να τα πετάξουν όλα στα σκουπίδια και πάμε στον επόμενο

      Διαγραφή
  2. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Ο γάμος είναι μια πολύ δύσκολη ιστορία γιατί έχει πολλές ευθύνες και λιγότερες χαρές.Όσοι δεν το ξέρουν ,τα ανακαλύπτουν με καθυστέρηση.
    Θέλεις διασκέδαση και ελευθερίες? μείνε σε σχέση....ο γάμος με παιδιά έχει πολυυυ τρέξιμο και πολύυυ δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν θέλεις διασκέδαση και ελευθερίες, και κυρίως να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, τότε καλύτερα μείνε μόνος. Όλα τα άλλα έρχονται με περιορισμούς που κλιμακώνονται ανάλογα με το βαθμό εγγύτητας. Αλλά η μοναξιά είναι μόνο για τους μοναχικούς, Οι υπόλοιποι αρρωσταίνουν.

      Διαγραφή
    2. Η μοναξιά είναι για τους ολοκληρωμένους. Αυτούς δλδ που δεν τους λείπει κάτι.

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.