Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Γιαννιτσά: Ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του Πολύκεντρου από το Δήμο Πέλλας



Η ανάπλαση του χώρου, γνωστού ως «Πολύκεντρο», κρίνεται αναγκαία και επιτακτική, λόγω της ιστορικής του αξίας και της μεγάλης επισκεψιμότητας που παρουσιάζει. Συγκεκριμένα, στο χώρο  βρίσκεται το τελευταίο οθωμανικό μνημείο το οποίο χτίστηκε πριν την προσάρτηση της πόλης στο ελληνικό κράτος. 

Συνιστά εξαιρετικό δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, ανεγέρθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα ως οικία του Εμίν Μπέη, του τελευταίου διοικητή της περιοχής, απόγονου του ιδρυτή των Γιαννιτσών Γαζή Εβρενός. Επίσης, στον χώρο στεγάζεται και το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Γιαννιτσών.

Μέσω της ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου αναμένονται τα παρακάτω αποτελέσματα:

✅ Αναβάθμιση του ιστορικού κέντρο της πόλης,

✅ Να διαμορφωθούν αναβαθμισμένοι χώροι πρασίνου, με νέο αστικό εξοπλισμό και  εφαρμογές, για την καλύτερη και ασφαλέστερη υποδοχή των επισκεπτών,

✅ Την άμεση στήριξη των επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής μέσα από την προβλεπόμενη αύξηση της επισκεψιμότητας.

✅  Να εγκατασταθούν πιλοτικές εφαρμογές έξυπνης πόλης για την βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων και των επισκεπτών,

✅Να αυξηθεί η επισκεψιμότητας και του αναπτυξιακού δυναμικού της περιοχής

✅ Να βελτιωθούν τα χαρακτηριστικά marketing της περιοχής αλλά και του αναπτυξιακού δυναμικού της περιοχής

Ο συνθετικός χλοοτάπητας είναι μία πολύ καλή λύση για εξωτερικούς χώρους που δεν είναι εφικτό να χρησιμοποιηθεί αληθινό γκαζόν, προσφέροντας ένα ευχάριστο περιβάλλον για μεγάλους και παιδιά .Η επιλογή του συνθετικού χλοοτάπητα έναντι του φυσικού στηρίζεται στις ιδιαίτερες  συνθήκες (μικροκλίμα) της περιοχής καθώς και  την χρήση του.

Συγκεκριμένα, το έδαφος  παρουσιάζει χαμηλή διαπερατότητα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καλή αποστράγγιση και  είναι σκιερό λόγω της πλούσιας κόμης των δένδρων, με αποτέλεσμα να μην αναπτύσσεται ο χλοοτάπητας και να παρουσιάζει συχνα ασθένειες. 

Οι ασθένειες προκαλούνται από τους μύκητες, τα βακτήρια ή τους ιούς. Οι μύκητες ευνοούνται από τις υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με υψηλή σχετική υγρασία. Για την πρόληψη των  προσβολών  απαιτείται η εφαρμογή προστατευτικών σκευασμάτων ( χημικών) τα οποία απαγορεύονται σε χώρους αστικού πρασίνου. Επιπλέον, ο χώρος πρασίνου δέχεται υψηλή καταπόνηση, λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας καθώς συνιστά χώρο παιχνιδιού, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να ευδοκιμήσει το φυσικό γκαζόν. 

Η επίστρωση με συνθετικό χλοοτάπητα αποτελεί μια μοντέρνα λύση για την αντικατάσταση του φυσικού χλοοτάπητα, με ύψος πέλους όσο και του φυσικού χόρτου  28mm. Προσφέρει μέγιστη αντοχή σε φθορά λόγω τριβής και θα είναι αντιμικροβιακό και αντιβακτηριακό.

Tα βασικά του πλεονεκτήματα στα οποία στηρίζεται η αυξανόμενη χρήση του είναι η εξοικονόμηση νερού και λιπάσματος που χρειάζεται το φυσικό χόρτο. Επίσης ,οι συνθετικοί χλοοτάπητες θεωρούνται απρόσβλητοι από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, όπως από τον παγετό, τα χιόνια και τον καύσωνα.  Ο πλαστικός τάπητας είναι ανθεκτικός στο χρόνο και κατάλληλος για κάθε χρήση. 

Το συνθετικό γρασίδι είναι κατάλληλο για  εξωτερική χρήση, έχει αρίστη αντοχή στην ηλιακή ακτινοβολία, έχει πολύ καλή απορροή υδάτων (πάντα σε συνάρτηση με το υπέδαφος που είναι τοποθετημένος), δεν μπορεί να μεταδώσει τη φωτιά, δεν δημιουργεί δυσάρεστες οσμές και συγκρατεί την θερμοκρασία του σε φυσιολογικά επίπεδα τους θερινούς μήνες.

Επιπλέον είναι:

✅ Υποαλεργικό και αντιβακτιριδιακό, κατάλληλο για παιδιά,

✅ Οικολογικό προϊόν. Απαλλαγμένο από λιπάσματα και φυτοφάρμακα,

✅ Παρέχει ασφάλεια. Είναι κατασκευασμένος από μη τοξικά υλικά, είναι ανθεκτικός στην ακτινοβολία και την έντονη χρήση

✅ Έχει χαμηλό κόστος συντήρησης, δεν απαιτεί κουρέματα.

✅ Εξοικονόμηση νερού. Δεν χρειάζεται πότισμα.



Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

6 comments:

  1. Μελέτη υπάρχει για το Πολύκεντρο? ή ήταν απόφαση κάποιου αντιδημάρχου? Ο χώρος ανήκει στο δήμο η κάπου αλλού? ΣΤο δημοτικό συμβούλιο είναι ενημερωμένοι αν ναι ψήφισε θετικά?? Έγινε με ανάθεση έργου η απευθείας ανάθεση και σε ποιόν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ.
      ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΘΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΛΛΙ ΤΟ ΧΟΡΤΟ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ

      Διαγραφή
    2. Δημοτικός σύμβουλος απαγορεύεται τσακάλι. Σε άλλο όνομα θα είναι και θα το δεις. Συγγενικού προσώπου του συμβούλου.

      Διαγραφή
  2. Στο δήμο Πέλλας συνηθίζετε τώρα τελευταία να κάνουμε δουλειές και μετά με μαγικό τρόπο να τα τακτοποιυμε
    Καλή νύχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. party κανονικό κάνουν οι εργολάβοι στον δήμο με την καθοδήγηση του δημοσιογράφου από την Κρύα βρύση. μας έβαλε γυαλιά ούλους .

      Διαγραφή
  3. Όντως θα αυξηθεί η επισκεψιμότητα...ουρές θα κάνουν οι τουρίστες για να θαυμάσουν την πλαστικούρα που στρώσανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.