Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

«Πράξεις για τη Μακεδονία»: Ερώτηση για την περισυλλογή νεκρών ζώωνΤο ζήτημα της περισυλλογής και διαχείρισης νεκρών ζώων από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έθεσε προς τη διοίκηση της Π.Κ.Μ. η περιφερειακή παράταξη «Πράξεις για τη Μακεδονία».

Επισημαίνεται ότι από το Νοέμβριο του 2023 και μετά οι κτηνοτρόφοι και των επτά περιφερειακών ενοτήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δεν απολαμβάνουν το προνόμιο της περισυλλογής και διαχείρισης νεκρών ζώων από τις κτηνοτροφικές τους μονάδες χωρίς την επιβάρυνση κάποιου κόστους, και ερωτάται η διοίκηση της Π.Κ.Μ. τι μέτρα θα λάβει για την επίλυση του προβλήματος.
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΠΡΟΣ:

1. Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα
2. Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας κ. Γεώργιο Κεφαλά

ΘΕΜΑ: Από 1 Νοεμβρίου 2023 χωρίς πρόγραμμα περισυλλογής και διαχείρισης νεκρών ζώων από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Από τις 5-7-2021 έως και τον Νοέμβριο του 2023 οι κτηνοτρόφοι και των επτά περιφερειακών ενοτήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας απολάμβαναν το προνόμιο της περισυλλογής και διαχείρισης νεκρών ζώων από τις κτηνοτροφικές τους μονάδες χωρίς την επιβάρυνση κάποιου κόστους, παρά μόνο να ανταποκρίνονται στις συμβατικές τους υποχρεώσεις σε σχέση με τις αρμόδιες υπηρεσίες των αντιστοίχων περιφερειακών ενοτήτων.

Δυστυχώς το παραπάνω πλεονέκτημα από της 1 Νοέμβριο του 2023 έως και σήμερα δεν υπάρχει, αποτέλεσμα αυτού, ένα επιπλέον κόστος στο ήδη επιβαρυμένο λειτουργικό κόστος στους παραγωγούς -κτηνοτρόφους για την περισυλλογή και διαχείριση νεκρών ζώων που καλούνται να καλύψουν με άμεση σύμβαση σε ιδιωτική εταιρεία περισυλλογής και διαχείρισης νεκρών ζώων.

Να σημειωθεί ότι το κονδύλιο των 3.000.000 ευρώ έχει ολοκληρωθεί και έκτοτε δεν υπάρχει καμία ενημέρωσή, ενώ παράλληλα εγκυμονούν υγειονομικοί κίνδυνοι με τη ταφή ζώων σε ρέματα και χαράδρες από απερίσκεπτους παραγωγούς -κτηνοτρόφους ώστε να αποφύγουν το υψηλότατο κόστος σύμβασης με ιδιωτική εταιρεία.

Ερωτάστε :

α) Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για επαναχρηματοδότηση του προγράμματος και νέας σύμβασης με ιδιωτική εταιρεία για την παραλαβή και διαχείριση των νεκρών ζώων στις κτηνοτροφικές μονάδες με δεδομένο ότι, το κόστος σε μικρομεσαίες μονάδες απευθείας σύμβασης με ιδιωτική εταιρεία είναι δυσβάσταχτο και πολλές φορές ανέρχεται 500ευρώ/tn.;

β) Προτίθεστε να καλύψετε το κόστος με ίδια κεφάλαια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας;

γ) Προτίθεστε να αποζημιώσετε αναδρομικά τους κτηνοτρόφους για τα έξοδα που πραγματοποίησαν από τον Νοέμβριο του 2023 έως σήμερα και για όσα θα πραγματοποιήσουν μέχρι την επίλυση του ζητήματος ;

δ) Με δεδομένο το μεγάλο διάστημα μη κάλυψης σοβαρών αναγκών των κτηνοτρόφων έως και σήμερα , τι προτίθεστε να κάνετε με το ετήσιο ανταποδοτικό τέλος για την διαχείριση των νεκρών ζώων που καλούνται να πληρώσουν από το Απρίλιο του 2024 οι κτηνοτρόφοι;

Με εκτίμηση,

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Κεντρικής Μακεδονίας της Παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία».
Παπαστεργίου Χρήστος
Παπουλίδης Σταμάτης
Βαλταδώρου Καλλιόπη
Γουγούσης Σπυρίδων
Φωτιάδης Φώτιος
Τρελλόπουλος Γεώργιος
Χατζηηλιάδης Θωμάς
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.