Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

«ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας»: Πολιτική προπαγάνδα στο Μουσικό Σχολείο Σερρών από βουλευτή της ΝΔΤην Παρασκευή 29/3 στο Μουσικό Σχολείο Σερρών, στο πλαίσιο του προγράμματος “Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωκοινοβουλίου” και εν όψει των ευρωεκλογών, προσκλήθηκε να μιλήσει στους μαθητές και τις μαθήτριες των λυκειακών τάξεων ο βουλευτής Σερρών, εκλεγμένος με το κόμμα της ΝΔ , Α. Χατζηβασιλείου.
Το ηλεκτρονικό μήνυμα της πρόσκλησης στην εκδήλωση στάλθηκε σε διδάσκοντες και γονείς μόλις το προηγούμενο απόγευμα, ενώ μόλις την προηγούμενη μέρα δόθηκαν υπεύθυνες δηλώσεις παρακολούθησης της ομιλίας για υπογραφή από γονείς.
Το “φαίνεσθαι” της πράξης καθόλα νομότυπο, καθώς, κάποιες φορές, ο διευθυντής μπορεί με δική του πρωτοβουλία να αναλαμβάνει την υλοποίηση δράσης και να παίρνει κατευθείαν την άδεια από την προϊστάμενη αρχή. 
Όμως δεν είναι καθόλου δύσκολο να κατανοήσει ο καθένας το “είναι” πίσω από το «φαίνεσθαι», καθώς η συγκεκριμένη πρωτοβουλία μεθοδεύτηκε συστηματικά, για ψηφοθηρικούς λόγους, ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι καίρια
1. Γιατί από όλους τους πιθανούς ομιλητές, σε μια τέτοια εκδήλωση επιλέχθηκε να προσκληθεί ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος; 
2. Είναι αυτή η κομματική επιλογή η πλέον κατάλληλη εκπαιδευτικά, για να ενημερωθούν οι μαθητές για τη λειτουργία του ευρωκοινοβουλίου και να συμφιλιωθούν με τις ιδέες της δημοκρατίας, της αντιπροσωπευτικότητας και της πολυφωνίας που εκφράζει ο κορυφαίος ευρωπαϊκός θεσμός;
3. Δεν θα ήταν η εκδήλωση, που τελικά χρωματίστηκε κομματικά, πιο αντικειμενική και πιο αξιόπιστη, αλλά και η διαδικασία επιλογής ομιλητή περισσότερο δημοκρατική και αξιοκρατική, αν αντί ενός βουλευτή από συγκεκριμένο κομματικό χώρο, είχε προσκληθεί για να μιλήσει στους μαθητές του λυκείου για τις ευρωεκλογές κάποιος ειδικός επιστήμονας ή ακαδημαϊκός με σχετικό γνωστικό αντικείμενο; Γιατί αυτό δεν έγινε;
4. Ακόμη και στο ακραίο εκείνο ενδεχόμενο που υπήρχε ειδικός λόγος να προσκληθούν πρόσωπα από την ενεργό πολιτική, δεν θα ήταν η ενημέρωση των μαθητών πιο αντικειμενική, πιο αξιόπιστη και πιο πολυφωνική, αν είχαν επιλεγεί εκπρόσωποι από περισσότερα κόμματα για να απευθυνθούν στους μαθητές; Γιατί αυτό δεν συνέβη;
5. Γιατί άραγε δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα εκπαιδευτικοί και γονείς για την εκδήλωση – ομιλία του βουλευτή της ΝΔ στο σχολείο, παρά μόνο το προηγούμενο απόγευμα;
6. Ερωτήθηκαν οι γονείς αν συμφωνούν τα παιδιά τους που συμμετείχαν στην εκδήλωση να φωτογραφηθούν, ώστε οι φωτογραφίες να αναρτηθούν στο διαδίκτυο με το λογότυπο του κυβερνώντος κόμματος;
7. Ποιος ανέλαβε την ευθύνη της αδειοδότησης της συγκεκριμένης κομματικής εκδήλωσης από την προϊστάμενη αρχή;
8. Με ποιο κριτήριο δόθηκε η έγκριση σε έναν βουλευτή, εκπρόσωπο συγκεκριμένου κόμματος, να χρωματίσει κομματικά μια σχολική δράση;
Είναι σαφές πως άλλοι ήταν οι στόχοι και εξυπηρετήθηκαν με τη συγκεκριμένη δράση:
Η προσωπική προβολή του βουλευτή, η κατευθυνόμενη πολιτικά ενημέρωση και η ψηφοθηρία για τις επικείμενες ευρωεκλογές σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο κοινό.
Η παράταξη «ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας» εκφράζει με τη δήλωση αυτή την οξεία δυσαρέσκεια και την οργή των εκπαιδευτικών και των γονέων των σχολείων της Περιφέρειας, που απαιτούν από την Πολιτεία η δημόσια εκπαίδευση να μείνει μακριά από κομματικά κατευθυνόμενες εκδηλώσεις, καθώς και από κάθε προσωπικό ή κομματικό συμφέρον που επιχειρεί να ποδηγετήσει και να κατευθύνει την ελεύθερη κριτική σκέψη των αυριανών πολιτών.

Δήλωση της Μαρίας Παπαδημητρίου Περιφερειακής Συμβούλου με την παράταξη «ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας», Μέλους του συλλόγου διδασκόντων και μέλους του συλλόγου γονέων του Μουσικού Σχολείου Σερρών (φωτο).
Προκαλεί έντονο προβληματισμό και θλίψη το γεγονός ότι ένας χώρος Παιδείας και Πολιτισμού μετατράπηκε σε χώρο κομματικής προπαγάνδας, χρησιμοποιώντας ως Δούρειο Ίππο εκπαιδευτικά προγράμματα.
Τα σχολεία  είναι χώροι όπου καλλιεργείται η κριτική σκέψη και η δημοκρατική συνείδηση των αυριανών πολιτών. 
Η κοινωνία και οι συλλογικοί φορείς οφείλουν να καλλιεργήσουν εκείνα τα αντανακλαστικά που θα προασπίζουν την δημοκρατία και την ελεύθερη σκέψη.  
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραχωρείται από άτομα και φορείς το δικαίωμα η εκπαίδευση να εξυπηρετεί προσωπικά ή κομματικά συμφέροντα και ψηφοθηρικούς στόχους.
Για την Ελλάδα του αύριο θέλουμε μαθητές με πολιτικό λόγο, ελεύθερη σκέψη και κριτική άποψη, για να έχουμε πολίτες με ελεύθερο φρόνημα. Και όχι κομπάρσους - μοντέλα για φωτογράφιση κομματικών παραγόντων και στελεχών.

«ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας»
Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

2 comments:

 1. Έπρεπε να κληθεί ο Κ. Αχ. Καραμανλής και να μιλήσει στους μαθητές με θέμα:
  "Κοινοβουλευτισμός και οικογενειοκρατία - Πελατειακά δίκτυα και διάβρωση των δημοκρατικών θεσμών. Η περίπτωση του νομού Σερρών".
  Κατάντια...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΣΕΡΡΩΝ ΜΙΛΑΜΕ.
  ΕΙΔΑΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΥΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΝΩΣΤΟ ΤΕΩΣ ΥΠΟΥΡΓΟ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.