Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δήμος Πέλλας: Κίνητρα στους πολίτες για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων



Ομόφωνα ψηφίστηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο Πέλλας τα κίνητρα για την ενθάρρυνση της σήμανσης και καταχώρησης στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, της στείρωσης των δεσποζόμενων ζώων (σκύλων και γατών) και της υιοθεσίας αδέσποτου ζώου (σκύλου ή/και γάτας), τα οποία εισηγήθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του σώματος, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Νίκος Δόντσης.
Σε δήλωσή του ο κ. Δόντσης επισημαίνει: «Ο Δήμαρχος Στάθης Φουντουκίδης και συνολικά η Δημοτική Αρχή Πέλλας τόσο προεκλογικά αλλά -κυρίως- στο ξεκίνημα της θητείας της, όρισε ως μείζον ζήτημα το θέμα των αδέσποτων ζώων στις τοπικές κοινωνίες του Δήμου Πέλλας και γι' αυτό έγινε μια καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης, με παράλληλη κατάθεση προτάσεων προς αντιμετώπιση του προβλήματος», και προσθέτει: «Εισηγηθήκαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο κίνητρα για την ενθάρρυνση της σήμανσης και καταχώρησης στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (Ε.Μ.Ζ.Σ.), της στείρωσης των δεσποζόμενων ζώων (σκύλων και γατών) και της υιοθεσίας αδέσποτου ζώου (σκύλου ή/και γάτας)».

Τα κίνητρα
1. Για τους πολίτες που υιοθετούν αδέσποτο ζώο από το καταφύγιο (που φιλοξενείται τουλάχιστον επί ένα τετράμηνο):
-μείωση των δημοτικών τελών σε ποσοστό 10% ανά έτος
-επιπλέον και άλλη αποσπασματική δωρεά πχ τυχόν διαθέσιμο εισιτήριο εκδήλωσης/θεάματος
-επιπλέον χορήγηση 20 κιλά σκυλοτροφής ανά μήνα για ένα έτος
-επιπλέον και το εμβόλιο και το χάπι αποπαρασίτωσης για την 2η χρονιά
-επιπλέον και μόνο εφόσον ο νέος ιδιοκτήτης και μόνον αν πρόκειται αποδεδειγμένα για επιθετικό ζώο, προσφέρονται δωρεάν 1-3 συνεδρίες σε κέντρο εκπαίδευσης σκύλων

2. Δωρεάν σήμανση και καταχώρηση στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (Ε.Μ.Ζ.Σ.), στείρωση και εμβολιασμό των ζώων συντροφιάς (σκύλων και γατών), των οποίων είναι ιδιοκτήτες ή ανάδοχοι και ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες:
Κατηγορία Α: Άτομα με αναπηρία, πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες- Δωρεάν σήμανση και καταχώρηση στο Ε.Μ.Ζ.Σ., στείρωση και εμβολιασμό των ζώων συντροφιάς.
Κατηγορία Β: Τρίτεκνοι, άνεργοι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα του ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), διαβιούντες με τα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα- Δωρεάν σήμανση και στείρωση.
Κατηγορία Γ: Ποιμενικοί σκύλοι- Δωρεάν σήμανση και στείρωση.
Κατηγορία Δ: Φοιτητές- Δωρεάν στείρωση.

3. Για την εξειδίκευση του ποσού που πρέπει να καταβάλλει ο πολίτης για να παραδώσει το δεσποζόμενο ζώο στον Δήμο:
Σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία, σε περίπτωση που ο πολίτης επιθυμεί να το αποχωριστεί και εφόσον δεν έχει βρει νέο ιδιοκτήτη, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, με την υπογραφή υπεύθυνης δήλωσης και την καταβολή 300 ευρώ. Αυτό το ποσό στο Δήμο Πέλλας αυξάνεται στα 600 ευρώ εφάπαξ και επιπλέον 40 ευρώ ανά μήνα για την φιλοξενία δεσποζόμενου σκύλου, ενώ μειώνεται στα 150 ευρώ και επιπλέον 20 ευρώ ανά μήνα για πολύτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμΕΑ, διαβιούντες με ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Από το Γραφείο Τύπου
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

6 comments:

  1. Τα δεσπόζομενα ζώα αρχικά προς το ΔΣ του Δήμου Πέλλας αφοδευουν και ουρουν οπουδήποτε στον δήμο (σε πόρτες σπιτιών σε αυλές σε πάρκα που παίζουν μικρά παιδιά ηλικίας 1 χρονων έως 4 όπου δλδ κάθονται κάτω βάζουν τα χέρια στο στόμα κτλ ) και προς αποφυγή παρεξηγήσεις δεν έχω πρόβλημα με τα ζωντανά μα με τους ιδιοκτήτες τους όπου το θέμα παραπηγε και έχουν την λανθασμένη κατά νόμο εντύπωση ότι φέρουν μόνο δικαιώματα και γίνονται ενίοτε και αναιδεστατοι όταν οι πολίτες τους κάνουν οποιαδήποτε παρατήρηση για το προλογισμενο θεμα των ακαθαρσίων. Σαν απλός δημότης που θέλει να μοιραστεί ισονομα την πόλη του και με σεβασμό μια πρόταση θα ήταν να χαρακτηριστουν από τον Δήμο κάποια σημεία τα οποία θα καθαρίζονται τακτικά ώστε η βόλτα των δεσποζομενων να κατέληγε εκεί.Οτι αφορά τα αδέσποτα τώρα οι φιλόζωοι άνθρωποι να μπορούν να προσφέρουν εθελοντική βοήθεια στην περίθαλψη τους σε χώρους αδέσποτων που υπάρχουν όπως έχετε αναφερθεί,και όχι στις ξένες αυλές και πόρτες να τα αφήνουν τροφή . Παρατηρήσεις από έναν απλό πολίτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΑ ΠΟΛΛΆ ΛΌΓΙΑ ΕΊΝΑΙ ΠΕΡΙΤΤΆ ΚΑΊ ΤΑ ΚΊΝΗΤΡΑ ΤΟΥ ΔΉΜΟΥ ΆΛΛΑ ΛΌΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΙΌΜΑΣΤΕ. ΈΧΟΥΝ ΞΟΔΕΥΤΕΊ ΕΚΑΤΟΝΤΆΔΕΣ ΧΙΛΙΆΔΕΣ ΕΥΡΏ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΊΑ 15 ΕΤΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΈΣΠΟΤΑ ΣΤΟΝ ΔΉΜΟ ΠΈΛΛΑΣ ΚΑΙ Η ΕΙΚΌΝΑ ΌΣΟ ΠΕΡΝΆΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΕΊΝΑΙ ΧΕΙΡΌΤΕΡΗ. ΓΙ ΑΥΤΌ ΑΦΉΣΤΕ ΤΑ ΠΑΠΑΤΖΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΜΑΖΈΨΤΕ ΤΑ ΚΟΠΡΌΣΚΥΛΑ ΠΟΥ ΕΠΙΤΊΘΕΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΆ ΣΕ ΠΑΙΔΆΚΙΑ ΣΕ ΜΑΘΗΤΈΣ ΣΕ ΗΛΙΚΙΩΜΈΝΟΥΣ. ΑΝ ΕΣΕΊΣ ΕΊΣΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΖΩΟΥΣ ΕΓΏ ΕΊΜΑΙ ΦΙΛΆΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΈΣ ΑΥΤΈΣ ΝΑ ΤΙΣ ΕΦΑΡΜΌΣΕΤΕ ΣΤΑ ΣΠΊΤΙΑ ΣΑΣ. ΤΟ ΣΧΌΛΙΟ ΜΟΥ ΑΠΕΥΘΎΝΕΤΑΙ ΣΕ ΌΛΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΌ ΣΥΜΒΟΎΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΤΡΈΠΩ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΉΣΟΥΝ ΟΙ 35+1 ΑΠΟ ΔΈΚΑ ΑΔΈΣΠΟΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΛΛΆΞΟΥΝ ΕΜΆΣ ΑΠΟ 360 ΚΟΠΡΌΣΚΥΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απολυτα με τον κυριο οτι τα πολλα λογια ειναι περιττα κ τ κινητρα του Δημου αλλα λογια να αγαπιομαστε...Επισης καλο θ ηταν να σταματησουν οι φιλοζωοι ν επισκεπτονται τον Δημο ουρλιαζοντας γιατι εχει καταντησει αηδια οι φασαριες τους οι καθημερινες που ακουγονται ως το δρομο...Να αφησουν το Δημο ν τ μαζεψει κ ν μη τ μαζευουν στο βουνο....Οι φιλοζωοι κατεστρεψαν ολο το Δημο Πελλας

      Διαγραφή
  3. Συμφωνώ απόλυτα με τους ανθρώπους φτάνει αηδία θα μας φάνε τα σκυλιά και θα φταίμε εμείς επειδή τα προκάλεσαν άιντε επιτέλους αν είμαστε χριστιανοί ο Θεός φροντίζει για αυτά εμείς πρέπει να υποστηρίζουν τους ανθρώπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η κατάσταση έχει καταντήσει αηδία από τους υπέροχους "ανθρώπους" που νομίζουν ότι όλα τους ανήκουν. Καταρχήν τα πάρκα είναι βρώμικα από τα καμάρια μας που εν έτει 2024 δεν τα έχουμε μάθει να σέβονται την δημόσια περιουσία. Χαρτιά, σακούλες από κρουασάν και πατατάκια, αποτσίγαρα από τις μανούλες και φλούδες από σπόρια δεσπόζουν στο πράσινο που λερώνουν!!! τα δεσποζόμενα. Αφήστε λοιπόν τις θεωρίες όλοι για το τι θέλετε και κοιτάξτε τι πρέπει να κάνετε κι εσείς. Τροφή και νερό μπορούν να βάζουν σε σημεία της πόλης οι φιλόζωοι σύμφωνα με το νόμο και καλά κάνουν. Όσο για τους εθελοντές, ευτυχώς που υπάρχουν χρόνια τώρα γιατί αλλιώς τα σκυλιά-αρκούδες θα σας είχαν φάει ζωντανούς. Όσο για την δημοτική αρχή εφόσον κάνει μια φιλότιμη προσπάθεια θα πρέπει να καλέσει τους ιδιοκτήτες από τις στάνες που υπάρχουν γύρω από την πόλη, που αφήνουν αστείρωτα τα τσομπανόσκυλά τους για να γεννάνε νέα από τα οποία κρατάνε δυο και τα άλλα οχτώ τα πετάνε στα Πλατανάκια, τους κυνηγούς που θέλουν αναπαραγωγή γιατί έχουν δώσει χιλιάρικα να τα αγοράσουν και τα παρατάνε στο βουνό όταν γεράσουν και δεν κάνουν τη δουλειά και κάθε ιδιοκτήτη που έχει στην αυλή του έναν τεράστιο "φύλακα" σκύλο αλλά δεν τον στειρώνει γιατί είναι κρίμα. Έτσι λοιπόν προκύπτουν αυτά τα μεγάλα σκυλιά που είναι μίξη όλων αυτών και κατεβαίνουν από τα χωράφια στην πόλη για να βρουν τροφή. Μόλις καταλάβουμε ότι τίποτα δεν μας ανήκει και ότι δεν είμαστε εμείς οι εκλεκτοί, αλλά έχουμε υποχρεώσεις απέναντι σε κάθε ζωντανό, τότε θα έχουμε δικαίωμα να επικαλούμαστε και τον θεό που φροντίζει τα ζώα κύριε των 8.15. Τα άγρια στα δάση μπορεί να τα φροντίζει...Αν δεν βάλουμε κι εκεί το χεράκι μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σας ενοχλούν τα δέντρα στην τέντα - ρίχνετε χλωρίνη να πεθάνουν. Σας ενοχλούν οι κουτσουλιές από τα πουλιά στα δέντρα - ρίχνετε δυναμιτάκια και γκρεμίζετε τις φωλιές των χελιδονιών. Σας ενοχλούν οι μετανάστες - βρίζετε να φύγουν από τη γειτονιά. Σας ενοχλούν τα αδέσποτα - βρίζετε τους φιλόζωους. Λες και οι φιλόζωοι γεννάνε τα κουτάβια που κάθε τόσο βρίσκουν πεταμένα στα σκουπίδια. Όσο για τα βρώμικα πάρκα διαμαρτύρονται αυτοί που ρίχνουν ότι νάναι στους κάδους ανακύκλωσης (σάπια κρέατα, κλαδιά δέντρων, σπασμένα έπιπλα) ή κατεβάζουν τα σκουπίδια τους σε ημέρες αργίας. Τώρα να δείτε τι έχει να γίνει μέχρι την ερχόμενη Τρίτη στην πόλη. Αλλά επειδή θεωρείτε τον εαυτό σας ανώτερο κι από τον υπάλληλο καθαριότητας είναι δύσκολο να βρεθεί λύση. Θέλει..........γενιές...........για να γίνουμε σοβαρός λαός!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.