Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πολιτιστική εκδρομή Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων Έδεσσας – Αλμωπίας στην ΒεργίναΤην περασμένη Πέμπτη 18 Απριλίου 2024,παγκόσμια ημέρα των μουσείων, ο Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων Εδέσσης – Αλμωπίας, με την συνδρομή της Λαογραφικής Εταιρείας Νομού Πέλλας και του ΚΑΠΗ Έδεσσας, πραγματοποίησε πολιτιστική εκδρομή αυτογνωσίας στην Βεργίνα, τον τόπο της πρώτης πρωτεύουσας των Μακεδόνων, τις Αιγές.

Συνοδεία ξεναγού, επισκεφθήκαμε τον τύμβο με τους βασιλικούς τάφους σαν να βρισκόμασταν στον «κάτω κόσμο» με αισθητή την παρουσία του Βασιλιά Φιλίππου Β’ όπως επίσης και το πολυκεντρικό Μουσείο, εννοείται της Μακεδονίας. Εκεί δεσπόζει το άγαλμα της Ευρυδίκης, μητέρας του φιλίππου Β’, γιαγιάς του Μεγάλου Αλέξανδρου και η μακέτα του εντυπωσιακού ανακτόρου του Φίλιππου Β’.

Στη συνέχεια με μικρή πεζοπορία ανεβήκαμε στον χώρο του ανακτόρου και του θεάτρου των Αιγών, όπου δολοφονήθηκε, στο απόγειο της δόξας του, ο Βασιλιάς Φίλιππος Β’. Η θέση του ανακτόρου είναι επιβλητική και δεσπόζει στον κάμπο της Ημαθίας.

Θαυμάσαμε τον πολιτισμό και τον πλούτο των Μακεδόνων προγόνων μας και μας διαπέρασαν ρίγη συγκίνησης. Η δόξα των Μακεδόνων είναι αιώνια και παγκόσμια.

Το μεσημεράκι πήγαμε στην Βέροια. Επισκεφθήκαμε τον Βυζαντινό Μητροπολιτικό Ναό του 11ου αιώνα, όπου θαυμάσαμε την μεγαλοπρεπή αρχιτεκτονική και τις τοιχογραφίες του. Προαιρετικά έγινε επίσκεψη και στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου.

Ακολούθησε ελεύθερος χρόνος στη πόλη και επιστροφή στην Έδεσσα. Αισθανθήκαμε περήφανοι και μεθυσμένοι από την δόξα των προγόνων μας, αναλογιζόμενοι αν και κατά πόσο είμαστε άξιοι κληρονόμοι τους.

Ευχόμαστε να επισκεφτούν αυτούς τους χώρους όλοι οι πολιτικοί μας, πρώην και νυν, για να ενισχύσουν τις γνώσεις τους σε θέματα της ένδοξης Μακεδονίας κάτω από το φώς του δεκαεξάκτινου Μακεδονικού Ήλιου.

Το διοικητικό Συμβούλιο ευχαριστεί θερμά όλους τους συμμετέχοντες.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.