Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Εσείς γερνάτε ή απλώς μεγαλώνετε;


Το να μεγαλώνεις έχει ωραίες προκλήσεις. Με την προϋπόθεση ότι στη διαδρομή που μας απομένει θα έχουμε την υγεία μας, μπορούμε να ασχοληθούμε και με την ουσία της πορείας μας.

Και τι πιο σημαντικό από το να έχουμε τον έλεγχο της ζωής μας, αφήνοντας πίσω ανάγκες που νομίζουμε ότι είναι δικές μας αλλά στην πραγματικότητα μας τις έχουν υπαγορεύσει άλλοι.

Αγνοείστε την ανάγκη της εξωτερικής επικύρωσης
Νομίζω ότι οι άνθρωποι που προέρχονται ή μεγάλωσαν σε μικρά μέρη, σε χωριά ή επαρχιακές πόλεις γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει να αφήνουμε τους άλλους να καθορίζουν την αξία μας. 

Είτε μέσω των οικογενειακών προσδοκιών, είτε μέσω της σύγκρισης με τους άλλους, μπορεί συχνά να βρεθούμε να ζούμε σύμφωνα με ένα όραμα επιτυχίας που δεν είναι πραγματικά δικό μας. Αλλά το θέλουμε γιατί νομίζουμε ότι το χρειαζόμαστε για να μας αποδέχονται ή ακόμα και να μας θαυμάζουν οι άλλοι. Τώρα που έχουμε μεγαλώσει και δεν μας πιέζουν τόσο οι υποχρεώσεις ίσως είναι η ευκαιρία να δούμε ποιοι είμαστε και τι θέλουμε από τη ζωή. Η αξία μας δεν προέρχεται από το πώς μας αντιλαμβάνονται οι άλλοι, αλλά από το πώς αντιλαμβανόμαστε εμείς τον εαυτό μας. Τόσα και τόσα, έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα.

Ας κάνουμε αυτά που μας αρέσουν
Πάντα ήθελα να μάθω να τραγουδάω. Προφανώς δεν έχω καλή φωνή-μια φίλη μάλιστα που με άκουσε πρόσφατα να συμμετέχω στο τραγούδι της παρέας με κορόιδεψε. Και εγώ αντί να γελάσω και να τραγουδήσω δυνατότερα, μούτρωσα και σταμάτησα. Γιατί;

Αργότερα όταν το ξανασκέφτηκα, διαπίστωσα ότι με ενδιαφέρει πολύ η γνώμη των άλλων. Κακώς. Δεν έχω πια το χρόνο. Πήγα και γράφτηκα σε μια χορωδία. Και περνάω όπως ακριβώς ήθελα.

Δώστε προτεραιότητα στην υγεία σας
Όλοι έχουμε ακούσει γιατα οφέλη της άσκησης. Η άσκηση μεταμορφώνει Σώμα, Νου και Ψυχή. H άσκηση είτε είναι μέτρια είτε είναι έντονη, σημασία έχει να γίνεται συστηματικά. Τριάντα λεπτά περπάτημα την ημέρα είναι ιδανική άσκηση.

Ισορροπημένη διατροφή, τακτικές εξετάσεις και ψυχική ισορροπία, συμπληρώνουν τη φροντίδα της υγείας μας.

Μην αναβάλλετε τη ζωή
Αν πιάνετε τον εαυτό σας να αναβάλλει συνεχώς αυτά που θέλετε  για «αργότερα» ήρθε η ώρα να πείτε αντίο σε αυτή τη συμπεριφορά. Αρχίστε από τώρα.

Η ανάληψη δράσης, όσο μικρή κι αν είναι, είναι ένα βήμα προς την ανάκτηση του ελέγχου. Αποχαιρετήστε λοιπόν την αναβλητικότητα και καλωσορίστε μια πιο ενεργητική προσέγγιση της ζωής.

Αγκαλιάστε το παρόν
Φανταστείτε τον εαυτό σας να ξεφυλλίζετε το άλμπουμ της ζωής σας. Όπως έλεγε και γνωστός τραγουδιστής: «Ξεφυλλίζοντας απόψε τα όνειρά μου…» Ναι, αλλά μην στέκεστε συνεχώς στο ίδιο σημείο. Πόσοι  από εμάς δεν  πέφτουμε στην παγίδα να ζούμε στο παρελθόν αφήνοντάς το να επισκιάζει το παρόν μας και να υπαγορεύει το μέλλον μας;,

Ενώ οι εμπειρίες του παρελθόντος μας έχουν κάνει αυτό που είμαστε σήμερα δεν καθορίζουν το μέλλον μας.Καθώς τα κεριά πολλαπλασιάζονται στην τούρτα των γενεθλίων μας, ας αφήσουμε το παρελθόν να γλιστρήσει από πάνω μας.

Αγκαλιάστε το παρόν σαν να είναι μια καινούρια χαρά, όπως όταν ήσασταν παιδί,  όπου κάθε στιγμή ήταν και κάτι καινούριο.

Μακριά από τις «μαύρες τρύπες»
Οι δεσμοί με τα κοντινά και αγαπημένα μας πρόσωπα είναι η ραχοκοκαλιά της ύπαρξής μας. Στην υποστήριξή τους βρίσκουμε χαρά, παρηγοριά και αυτή τη ζεστή αίσθηση του ανήκειν. Βρείτε χρόνο για εκείνους που σας στήριξαν ή συνεχίζουν να σας στηρίζουν. Και φυσικά είναι η ώρα να απομακρυνθείτε από τις «μαύρες τρύπες». Από εκείνους που είναι γεμάτοι γκρίνια και πικρία για όλο τον κόσμο. Όσο κοντινοί σας κι αν είναι φύγετε από κοντά τους. Δεν έχει νόημα να καταπίνετε τον «εμετό» τους.

Κάντε ένα βήμα (και δυο) πίσω στη δουλειά
Οκ. Ήσασταν περήφανη  για τις πολλές ώρες δουλειάς και τη συνεχή διαθεσιμότητα, θεωρώντας ότι ήταν ένδειξη αφοσίωσης και αποφασιστικότητας.Αλλά με την πάροδο του χρόνου, αυτός ο αμείλικτος ρυθμός άρχισε να επιβαρύνει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική σας υγεία. Το σύνδρομο  της επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout), εκδηλώνεται με βαριά συμπρώματα στους μεγαλύτερους ανθρώπους.Εργαστείτε πιο έξυπνα, όχι πιο σκληρά. Και το πιο σημαντικό, φροντίστε να αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας και τα πράγματα που σας κάνουν πραγματικά ευτυχισμένους.

Είναι ώρα να κάνετε τις δύσκολες συζητήσεις
Οι δύσκολες συζητήσεις είναι ακριβώς αυτό – δύσκολες. Συχνά είναι άβολες, συναισθηματικά φορτισμένες και όλοι προσπαθούμε να τις αποφύγουμε. Αλλά η αποφυγή αυτών των συζητήσεων μπορεί να οδηγήσει σε άλυτα ζητήματα και τεταμένες σχέσεις. Καθώς μεγαλώνουμε, ας εκφράσουμε τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας, με σεβασμό στον απέναντι. Και ίσως κατανοήσετε τη δική πλευρά. Ίσως έτσι να σφυρηλατήσετε ισχυρότερους δεσμούς ή να ξεκόψετε τελείως τις επαφές. Και να είναι καλύτερα.

Μην ξεχνάτε τα όνειρά σας
Τα όνειρα που κάνουμε είναι η ίδια η ουσία αυτού που μας οδηγεί μπροστά στη ζωή. Ωστόσο, καθώς τα χρόνια περνούν, πολλοί από εμάς καταχωνιάζουμε τα όνειρά μας στην αποθήκη της «πρακτικότητας», επιλέγοντας το καθημερινό από το ωραίο. Να λοιπόν που ήρθε η ώρα: Να κάνετε την επιχείρηση που ονειρευόσασταν, να πάτε το ταξίδι που θέλατε, να κάνετε μαθήματα χορού.

Η ουσία του ελέγχου της ζωής καθώς μεγαλώνουμε συνοψίζεται σε μια σειρά επιλογών. Επιλέξτε να μεγαλώσετε και όχι να γεράσετε.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.