Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κιλκίς: Στη Νέα Σάντα τιμήθηκε η μνήμη της θυσίας των 353.000 Ελλήνων του Πόντου (φωτο)



Στην Νέα Σάντα, Ιστορική Έδρα του Δήμου Κιλκίς, ο Δήμος Κιλκίς, η ομώνυμη Δημοτική Κοινότητα, ο Σύλλογος Ποντίων και τα αδελφά ποντιακά σωματεία απέδωσαν σήμερα τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα 353.000 αθώα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλιστές, έναν και πλέον αιώνα από το τραγικό αιματοκύλισμα των ελληνικών πληθυσμών του Πόντου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον καθιερωμένο εκκλησιασμό στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, παρουσία του Δημάρχου Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη. 

Πένθιμη η ημέρα ανάμνησης των γεγονότων έδωσε τον ανάλογο τόνο στη Φιλαρμονική της Νέας Σάντας που προεξήρχε της βουβής πομπής από τον Ιερό Ναό  στο Μνημείο της Πλατείας των Παλληκαριών. 

Εκεί έψαλε τρισάγιο στη μνήμη των χιλιάδων αθώων αδελφών ο ιερέας της Ενορίας Χρήστος Καζνακίδης ενώ στη συνέχεια χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Νέας Σάντας Θεόφιλος Ασλανίδης και ο Αναπληρωτής του Δημάρχου Κιλκίς Αλέξανδρος Σημαιοφορίδης    

Τιμούμε τη μνήμη της θυσίας των Ελλήνων του Πόντου ανέφερε ο κ. Σημαιοφορίδης υπογραμμίζοντας ότι η 19η Μαϊου για όλο τον Ελληνισμό είναι Ημέρα Πένθους, Μνήμης και Χρέους. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είναι μια πληγή ανοιχτή στην ιστορική συνείδηση της ανθρωπότητας, όσο εκκρεμεί η διεθνής καταδίκη της και όσο η Τουρκία αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της και να παραδεχθεί το στυγερό της έγκλημα. Ηθικό χρέος όλων μας είναι να μην παραδώσουμε στη λησμονιά την ιστορία μας και να κρατήσουμε ψηλά τη σημαία των αγώνων μας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας και την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας ώστε να μην ξαναζήσει η ανθρωπότητα τη φρίκη και τη βαρβαρότητα. 

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ήταν η χρυσή Ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου. Μίλησε από καρδιάς για τον σιωπηλό θρήνο που κουβαλούν οι Πόντιοι στην ψυχή τους, για το ψυχολογικό τραύμα του ξεριζωμού του ποντιακού λαού, που εν μέσω διωγμών και άγριων σφαγών, δεν πρόλαβε να θάψει μάνες, γιους και παιδιά, για τα κατ΄ εξακολούθηση εγκλήματα των Τούρκων εναντίον των Ελλήνων του Πόντου και την έλλειψη κάθε σεβασμού στην αξία της ανθρώπινης ζωής και στον πολιτισμό των άλλων λαών. Οι θύτες έχουν το θράσος σήμερα να γίνονται υμνητές της ειρήνης τόνισε και συμπλήρωσε ότι η άρνηση αποδοχής της Γενοκτονίας από τους Τούρκους διαιωνίζει ένα ιστορικό έγκλημα και ότι μόνος τρόπος για να σωπάσει ο θρήνος είναι η αναγνώριση της ενοχής τους.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε στη συνέχεια ένα τραγούδι για τον Ευκλείδη Κουρτίδη συνοδεία ποντιακής λύρας.    

Στη μνήμη των νεκρών θυμάτων της Γενοκτονίας τηρήθηκε ενός λεπτού σιγής και η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου. 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής ν. Κιλκίς Στέφανος Παραστατίδης, ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Αλέξανδρος Σημαιοφορίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς Γιάννης Χατζηαποστόλου, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Σάντας, Ιστορικής Έδρας του Δήμου Κιλκίς Χριστόφορος Γαβράς, ο  εκπρόσωπος του Υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης Χρήστος Τσαλικίδης, οι Αντιδήμαρχοι Κιλκίς Θεμιστοκλής Ανθρακίδης, Θεμιστοκλής Κοσμίδης, οι εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι Κωνσταντίνος Μπλούκος, Ελένη Πατλάκη, οι δημοτικοί σύμβουλοι Φώτης Γεωργιάδης, Άnνα Δημάκη, Αλέξανδρος Σεϊτανιώτης, Χριστίνα Χρυσοχοϊδου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νατάσα Σωτηριάδου, Σταμάτης Παπουλίδης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μαυρονερίου Ιορδάνης Μελικίδης, ο πρώην υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης, ο Γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Κιλκίς Λάζαρος Παζαρτζικλής, ο Διοικητής της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας ‘’Πόντος’’ Χαράλαμπος Στραβοπόδης και ο Υποδιοικητής της Θωμάς Γαβρανόπουλος, ο Διοικητής της Τροχαίας Κιλκίς Ευστάθιος Κουρτίδης, ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ν. Κιλκίς Νικόλαος Παλαμούτης, ο κ. Κωνσταντίνος Τύμπος ως εκπρόσωπος του παραρτήματος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς Αναστάσιος Καπνίδης, ο κ. Αθανάσιος Σεφερίδης ως εκπρόσωπος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, οι Πρόεδροι των Συλλόγων Ποντίων Νέας Σάντας Θεόφιλος Ασλανίδης και του Συλλόγου Γυναικών Μάγδα Σιούτη, η Πρόεδρος του Συλλόγου Σανταίων Θεσσαλονίκης ‘’Η Επτάκωμος Σαντά’’ Βικτωρία Σαββίδου,  εκπρόσωποι των Πολιτιστικών Ποντιακών Συλλόγων Καμπάνη, Κάτω Ποταμιάς, Μαυρονερίου,  Παλατιτσιωτών Βέροιας, Αξιούπολης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μέσων Αποστόλων και οι πρώην Δήμαρχοι Κιλκίς και Χέρσου κ.κ. Δημήτρης Τερζίδης και Χρήστος Ανθρακίδης.










 


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.