Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τι θα σημαίνει για τους δανειολήπτες η πρώτη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ



Τη σκανδάλη της μείωσης επιτοκίων αναμένεται να τραβήξει την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τα "στοιχήματα" των οικονομολόγων να φουντώνουν για το μέγεθος και την ταχύτητα που θα λάβει η νομισματική χαλάρωση εντός του έτους. 

Υψηλόβαθμες τραπεζικές πηγές διατυπώνουν στο Capital.gr την εκτίμηση ότι η Φρανκφούρτη δεν θα δικαιώσει τους πιο αισιόδοξους εκτιμητές που "βλέπουν" μείωση έως και 1,5 ποσοστιαία μονάδα το 2024. Η απροθυμία της αμερικανικής Federal Reserve να προβεί σε αποκλιμάκωση των επιτοκίων, σε συνδυασμό με τους φόβους για ανάκαμψη του πληθωρισμού της Ευρωζώνης, θα συγκρατήσουν το "χέρι" της ΕΚΤ, υποστηρίζουν.


Πράγματι, όπως επισημαίνουν σε σημερινό του δημοσίευμα οι FT, ο πληθωρισμός τον Μάιο "τσίμπησε" στο 2,6%, από 2,4% τον Απρίλιο, γεγονός που ενισχύει τις προσδοκίες για φρένο της ΕΚΤ μετά την πρώτη μείωση την προσεχή Πέμπτη. 

Ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Pimco, Konstantin Veit, αναμένει δύο επιπλέον μειώσεις -τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο- ενώ ο οικονομολόγος της Nomura, Andrzej Szczepaniak προβλέπει ότι η Φρανκφούρτη θα υιοθετήσει "επιφυλακτική και σταδιακή" προσέγγιση όσον αφορά σε περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων, σύμφωνα με τους FT.

Θετικό σινιάλο για τους δανειολήπτες
Με θετικό σινιάλο θα ισοδυναμεί για τους Έλληνες δανειολήπτες η αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ την Πέμπτη, παρά το γεγονός ότι ελάχιστα θα επηρεαστεί η δόση που καταβάλλουν οι περισσότεροι εξ αυτών.

Για τους υφιστάμενους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, οι τράπεζες έχουν παρατείνει έως τον Απρίλιο του 2025 το δίχτυ προστασίας για τους συνεπείς δανειολήπτες, το "πάγωμα" δηλαδή του Euribor που εφαρμόστηκε τον Απρίλιο του 2023 για να προστατέψει τους οφειλέτες από τις περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ. Το επιτόκιο για τα δάνεια αυτά έχει "παγώσει" στα επίπεδα του 2,70% για όσα συνδέονται με Euribor 1 μήνα, του 2,85% για Euribor 3 μηνών και για Saron 1,20% για δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

Το μέτρο αφορά σε όλα τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, καθώς και στα ρυθμισμένα κόκκινα δάνεια που αποπληρώνονται, τα οποία εκταμιεύτηκαν πριν από το 2023. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, στο έκτακτο μέτρο έχουν ενταχθεί 422.000 δανειακές συμβάσεις στεγαστικών δανείων, συνολικού ύψους 18 δισ. ευρώ.

Για τους νέους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων και συγκεκριμένα κυμαινόμενου επιτοκίου, η διαφορά από τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ θα είναι ορατή από την πρώτη κιόλας δόση. Ο λόγος είναι ότι τα εν λόγω δάνεια συνδέονται με Euribor, το οποίο αναμένεται να μειωθεί κατά 25 μονάδες βάσης. Δεδομένου δε ότι στα στεγαστικά δάνεια καταβάλλονται πρώτα οι τόκοι και μετά το κεφάλαιο, η διαφορά θα είναι ακόμη πιο αισθητή για όσους βρίσκονται στα πρώτα χρόνια αποπληρωμής του δανείου τους.

Η μείωση θα είναι ορατή αμέσως στους δανειολήπτες, καθώς αναμένεται μετακυλιστεί κατά ποσό ίσο με τη μείωση από την ΕΚΤ, όπως διαβεβαιώνουν το Capital.gr αρμόδιες πηγές. Όσον αφορά στα επιτόκια που προσφέρουν σήμερα οι τράπεζες στη στεγαστική πίστη, αυτά διαμορφώνονται στα επίπεδα του 4% για σταθερό επιτόκιο 10ετίας, ενώ όλες σχεδόν οι τράπεζες προωθούν προϊόν στεγαστικής πίστης με σταθερό τριετίας και επιτόκιο λίγο πάνω από το 3%.

Στην περίπτωση, ωστόσο, που το στεγαστικό δάνειο έχει ληφθεί με σταθερό επιτόκιο, είναι αυτονόητο ότι η μηνιαία δόση δεν θα μεταβληθεί για τους δανειολήπτες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι νέοι δανειολήπτες εξακολουθούν να προτιμούν σταθερό επιτόκιο, τουλάχιστον για 5-10 χρόνια, παρά την προσδοκώμενη σημαντική αποκλιμάκωση του Euribor τους επόμενους μήνες.

Κάθε άλλη κατηγορία δανείων, όπως καταναλωτικά ή επιχειρηματικά, τα οποία είναι -συνήθως- κυμαινόμενου επιτοκίου θα επηρεαστούν αναλογικά από τις μειώσεις στα επιτόκια του ευρώ, βλέποντας τη δόση του δανείου τους να αποκλιμακώνεται σταθερά τους επόμενους μήνες -ή και χρόνια. 

Εν κατακλείδι, σε κάθε περίπτωση δανείου κυμαινόμενου επιτοκίου, το κατά πόσο οι δανειολήπτες θα νιώσουν ανακούφιση από τη νομισματική χαλάρωση θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα αλλά και την ένταση που αυτή θα έχει -με τους περισσότερους αναλυτές, πάντως, να μειώνουν τον πήχη των προσδοκιών για φέτος.

capital.gr
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.