Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τέλος στις ορθοπρωκτικές παθήσεις προσφέρουν νέες, καινοτόμες τεχνικές


Πόνο, ταλαιπωρία, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, κατάθλιψη έως και επικίνδυνες για τη ζωή καταστάσεις, όπως αιμορραγίες, αποστήματα και φλεγμονές μπορεί να προκαλέσουν στους ασθενείς οι ορθοπρωκτικές παθήσεις, όπως οι αιμορροΐδες, η ραγάδα δακτυλίου, η κύστη κόκκυγος και τα ορθοπρωκτικά συρίγγια. 
Τα καλά νέα είναι ότι σήμερα, με την εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας και την εμπειρία των εξειδικευμένων χειρουργών η θεραπεία των παθήσεων αυτών είναι άμεση, ανώδυνη, ασφαλής και απόλυτα αποτελεσματική. 

Ορθοπρωκτικές παθήσεις και θεραπείες
Όπως αναφέρει Δρ Αναστάσιος Παπαδόπουλος Χειρουργός, Υπεύθυνος Κέντρου Ορθοπρωκτικών Παθήσεων Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης και Επικεφαλής του Proctology Center, οι πρόσφατα αναπτυγμένες και ασφαλείς θεραπείες για τις ορθοπρωκτικές παθήσεις έχουν φέρει μια νέα εποχή στη φροντίδα ασθενών που βιώνουν ταλαιπωρία στην καθημερινότητά τους. 
«Οι μέθοδοι Rafaelo® και Fistura®, χρησιμοποιώντας τη δύναμη των ραδιοσυχνοτήτων (RF), προσφέρουν επαναστατικές λύσεις για την ανώδυνη και οριστική θεραπεία αιμορροΐδων, κύστης κόκκυγος και ορθοπρωκτικών συριγγίων, αλλάζοντας ουσιαστικά το πρόσωπο της σύγχρονης πρωκτολογίας. Την ίδια στιγμή, το laser και οι υπέρηχοι δίνουν αποτελεσματική θεραπεία στη ραγάδα δακτυλίου πρωκτού», αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος.
Rafaelo®: Φως στο τούνελ των… αιμορροΐδων
Η διόγκωση των αιμορροΐδων, αγγειακών δομών στον πρωκτό, είναι ένα ιδιαίτερα συχνό πρόβλημα, αφού οι περισσότεροι από εμάς κάποια στιγμή στη ζωή μας θα νιώσουμε τις συνέπειες. Αιμορραγία, φαγούρα, πόνος, πρήξιμο είναι τα βασικά συμπτώματα, που, αν δεν αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, «κλέβουν» καθημερινά λίγη από την ποιότητα της ζωής μας. 
Όπως αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος η πρωτοποριακή μέθοδος Rafaelo® μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά σε όλους τους βαθμούς αιμορροΐδων. Η επέμβαση διενεργείται με χρήση τοπικής αναισθησίας και καταστολής (μέθη). Στη συνέχεια, η ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων εφαρμόζεται στη βάση του αιμορροϊδικού όζου, μειώνοντας τη ροή του αίματος σε αυτόν, προκαλώντας τη συρρίκνωση και τελικά την εξαφάνισή του. Χρησιμοποιώντας τη γεννήτρια ραδιοσυχνοτήτων Rafaelo με συχνότητα 4 MHz, η ενέργεια απορροφάται ομοιόμορφα μέσα στα κύτταρα, αποφεύγοντας τη θέρμανση της εξωτερικής μεμβράνης των κυττάρων, όπως συμβαίνει με άλλες μορφές ενέργειας. 
«Με τη συγκεκριμένη μέθοδο δεν αφαιρούνται ούτε ακρωτηριάζονται οι ιστοί, αντίθετα συρρικνώνονται οι αιμορροΐδες και θεραπεύονται ανώδυνα και αναίμακτα, χωρίς επιπλοκές», τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος. 

Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της τεχνικής Rafaelo® είναι τα εξής: 
Η θεραπεία στις περισσότερες περιπτώσεις πραγματοποιείται σε μία συνεδρία 15-20 λεπτών.
Δεν απαιτείται γενική αναισθησία.
Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος.
Δεν απαιτείται νοσηλεία.
Άμεση είναι και η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες, από την επόμενη μέρα              της  επέμβασης.
Απαιτείται ελάχιστη μετέπειτα φροντίδα.
Τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν σχεδόν αμέσως και ο ασθενής ανακουφίζεται.
Ελαχιστοποιείται η πιθανότητα επανεμφάνισης.
Η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία όλων των βαθμών αιμορροΐδων.

Fistura®: Επαναστατική… ανακούφιση από συρίγγιο και κύστη κόκκυγος
Το συρίγγιο πρωκτού αποτελεί μια επικοινωνία του δέρματος με τον πρωκτικό σωλήνα, δημιουργώντας αποστήματα, πόνο, οίδημα, δυσοσμία και ερεθισμό του δέρματος. Δυνητικά μπορεί να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις, γιατί διεισδύοντας ανάμεσα στους σφιγκτήρες μπορεί να οδηγήσει σε ακράτεια κοπράνων και φλεγμονές επικίνδυνες για τη ζωή. 
Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο από την άλλη πλευρά είναι μια πάθηση που εντοπίζεται στην περιοχή του κόκκυγα  και μπορεί να δημιουργήσει μικρά έως και μεγάλα προβλήματα. Η κύστη κόκκυγος μπορεί να οδηγήσει σε απόστημα, φλεγμονή των μαλακών μορίων και του ιερού οστού, περιπρωκτικό συρίγγιο και δυσάρεστες καταστάσεις όπως πόνο, πυρετό και δυσοσμία. 
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, τόσο η κύστη κόκκυγος, όσο και το περιπρωκτικό συρίγγιο είναι καταστάσεις που δεν πρέπει να τις αφήνουμε να χρονίζουν γιατί μπορεί να μας δημιουργήσουν δυσάρεστες και δυσεπίλυτες καταστάσεις. 
Η μέθοδος Fistura® -μια νέα ελάχιστα επεμβατική τεχνική- αποτελεί ένα πολύ σημαντικό όπλο στη «φαρέτρα» του χειρουργού και μπορεί να δώσει οριστική λύση και στις δύο αυτές παθήσεις. 
«Εφαρμόζει θερμοπηξία ραδιοσυχνοτήτων, κάνοντας χρήση ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων πολύ υψηλής συχνότητας (4MHz). Οι τέσσερις φάσεις της θερμοπηξίας είναι η ιωνική ανάδευση, η εξάτμιση και αφυδάτωση του ιστού, η θερμική καταστροφή και τέλος η αφυδάτωση του ιστού και η πήξη», αναφέρει ο ιατρός. 

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου Fistura® είναι τα εξής: 
Η διαδικασία διαρκεί μόνο λίγα λεπτά, με ελάχιστη ενόχληση για τον ασθενή.
Είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος.
Δεν απαιτεί νοσηλεία και επιτρέπει στον ασθενή να πάρει άμεσα εξιτήριο.
Ο πόνος είναι συγκριτικά ελάχιστος ή και μηδενικός.
Η μετεγχειρητική φροντίδα που απαιτείται είναι ελάχιστη.
Ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες και την εργασία του.

Laser και υπέρηχοι για τη θεραπεία της ραγάδας δακτυλίου
Η ραγάδα δακτυλίου είναι ουσιαστικά ένα σκίσιμο, μια πληγή στον βλεννογόνο του πρωκτού, που προκαλεί έντονο πόνο και δυσφορία κατά την αφόδευση, αλλά και ώρες μετά από αυτή. Αν και συχνά αποτελεί «ταμπού» για τον ασθενή, που τον αποτρέπει από το να επισκεφθεί τον γιατρό, πρόκειται για μια πάθηση που θεραπεύεται οριστικά. 
«Οι περισσότεροι ασθενείς με ραγάδα πρωκτού προσπαθούν επί χρόνια να λύσουν το πρόβλημα τους ανεπιτυχώς, χρησιμοποιώντας συντηρητικές θεραπείες. Δυστυχώς αν στη ραγάδα δημιουργηθεί ουλώδης ιστός, το πρόβλημα γίνεται μόνιμο και δυσεπίλυτο με συντηρητικά μέσα.  Η εξάχνωση – εκτομή της ραγάδας με χρήση laser ή υπερήχων (focus ultracision) είναι η ‘χρυσή’ χειρουργική θεραπεία και είναι αυτή που προτείνουμε», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος. 
Η επέμβαση διαρκεί ελάχιστη ώρα (10-15 λεπτά), εκτελείται υπό τοπική αναισθησία με ή χωρίς μικρή ενδοφλέβια καταστολή (μέθη), ο ασθενής εξέρχεται άμεσα μετά την επέμβαση και είναι άμεσα πλήρως λειτουργικός στις δραστηριότητές του. Μάλιστα, η περίοδος ανάρρωσης είναι πολύ μικρή, αφού η επούλωση της πάσχουσας περιοχής αρχίζει από την ίδια ημέρα. Η ανακούφιση των βασανιστικών του συμπτωμάτων είναι άμεση και εντυπωσιακή, ενώ τα αποτελέσματα της επέμβασης είναι θεαματικά και μόνιμα. 
«Συμπερασματικά, πρέπει να επισημάνουμε ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας γίνεται πολύτιμος οδηγός στην προσπάθειά μας να θεραπεύσουμε άμεσα και εύκολα τις ορθοπρωκτικές παθήσεις. Στο Proctology Center παρακολουθούμε στενά τις ιατρικές εξελίξεις και καινοτομίες και υιοθετούμε με ασφάλεια νέες τεχνικές και εργαλεία», καταλήγει ο ιατρός. 

Δρ Αναστάσιος Παπαδόπουλος Χειρουργός, 
Υπεύθυνος Κέντρου Ορθοπρωκτικών Παθήσεων Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης Επικεφαλής του Proctology Center

Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης
Μαρίας Κάλλας 11, 546 45 Θεσσαλονίκη
 (+30) 2310 895100
www.genikikliniki.gr 

Proctology Center
Ι. Τσιμισκή 38, (3ος ορ.), Θεσσαλονίκη
(+30) 2310 220646 / 6977 658 009
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment