Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Τζαμτζής ζητά την χρηματοδότηση μέτρων για την αντικατάσταση των ποικιλιών ροδακινιάς που παρουσιάζουν συμπτώματα παραμορφωμένων καρπώνΟ Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Δάνης Τζαμτζής με επιστολή του προς την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ζητά την χρηματοδότηση μέτρων για την αντικατάσταση των ποικιλιών ροδακινιάς και νεκταρινιάς που παρουσιάζουν συμπτώματα παραμορφωμένων καρπών λόγω άγνωστης μέχρι σήμερα ασθένειας. Η επιστολή έχει ως εξής:

Προς: 
1. Υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα Αχαρνών 2, Αθήνα, T.K 10176, Τηλ. 2102124388, email: minister-mailbox@hq.minagric.gr, 
2. Υφυπουργό Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Διονύση Σταμενίτη Αχαρνών 2, Αθήνα, T.K 10176, Τηλ. 2102124101, email: d.stamenitis@parliament.gr; stamenitisdionisis@yahoo.gr

Κύριε Υπουργέ
Κύριε Υφυπουργέ
Θέμα 1ο. Ασθένεια ροδάκινων

Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, συμβάλλοντας από την πρώτη στιγμή ενεργά στην προσπάθεια για επίλυση του πρωτοεμφανιζόμενου σε εξέλιξη και ένταση προβλήματος που αφορά τις σημαντικότερες καλλιέργειες πυρηνοκάρπων της περιοχής και συγκεκριμένα τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, προβαίνει σε ενημέρωση των καλλιεργητών της περιοχής μας σχετικά με το θέμα. Για την καταγραφή των εκτάσεων που παρουσιάζεται το πρόβλημα, χρησιμοποιείται ψηφιακή πλατφόρμα που εγκαταστάθηκε στα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) ΟΣΔΕ 2024, από τη διεπαγγελματική οργάνωση ροδάκινων.

Όσον αφορά τον προσδιορισμό του ακριβούς αιτίου που προκαλεί το πρόβλημα, παραμένει ακόμα υπό διερεύνηση. Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με παρατηρήσεις καλλιεργητών, ανέκαθεν παρατηρούνταν καρποί με παραμορφώσεις σε ροδάκινα και νεκταρίνια αλλά ήταν σε ποσοστό μη άξιο προσοχής (ελάχιστοι καρποί και σπάνια εμφάνιση). Προκειμένου να διερευνηθεί το αίτιο που προκαλεί πλέον το πρόβλημα σε μεγάλη έκταση και ένταση, η Π.Ε Πέλλας απέστειλε άμεσα δείγματα ιστών στο εργαστήριο ιολογίας του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, για τη διενέργεια εξειδικευμένων αναλύσεων που χρηματοδοτήθηκαν από πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Κατόπιν αποστολής στο εργαστήριο Ιολογίας του Μ.Φ.Ι και ιολογικής εξέτασης δειγμάτων φύλλων και καρπών ροδακινιάς από δέντρα με συμπτώματα και χωρίς συμπτώματα παραμόρφωσης καρπών, των περιοχών Ν. Μυλότοπος Γιαννιτσών, Αμπελειές Γιαννιτσών, Άρνισσα Έδεσσας, Νάουσα Ημαθίας (συλλογή Τ.Φ.Δ.Ν.), ανιχνεύτηκαν συνολικά επτά ιοί/ιοειδή (PPV, PNRSV, PLMVd, CGRMV, ACLSV, NSPaV, TiRSaV) σε δείγματα φύλλων συμπτωματικών δένδρων και μη συμπτωματικών δέντρων. Η εξέταση νέων δειγμάτων από το εργαστήριο ιολογίας του Μ.Φ.Ι το έτος 2024, από συμπτωματικά και μη συμπτωματικά δένδρα, έδειξε την παρουσία των PPV, CGRMV και PLMVd στα συμπτωματικά και στα μη συμπτωματικά δείγματα. Το συνολικό ιολογικό φορτίο σε συμπτωματικά και μη συμπτωματικά δείγματα ήταν το ίδιο και σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση μας από το εργαστήριο, βρίσκεται σε εξέλιξη η ακριβής ποσοτικοποίησή τους. Παρόλο που, κατόπιν των αποτελεσμάτων, ενδέχεται να μην οφείλεται η ασθένεια των ροδακίνων αποκλειστικά σε ιολογική/ές προσβολή/ές, νέα δείγματα κλάδων με φύλλα και καρπούς εστάλησαν στα εργαστήρια ιολογίας και ακαρεολογίας του ΜΦΙ στις 25/06/2024.

Έχοντας υπ’ όψιν όσα αναφέρθηκαν προηγούμενα, ανεξάρτητα από το ακριβές αίτιο του προβλήματος και καθώς αυτό έλαβε έντονες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια με τους ήπιους Χειμώνες και την γενική κλιματική αλλαγή, θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει χρηματοδότηση μέτρων για την αντικατάσταση των ποικιλιών ροδακινιάς και νεκταρινιάς που παρουσιάζουν συμπτώματα παραμορφωμένων καρπών, λόγω άγνωστης μέχρι σήμερα ασθένειας. Οι ποικιλίες που θα φυτευτούν πρέπει να προέρχονται αποδεδειγμένα από μητρικές φυτείες απαλλαγμένες ιώσεων.

Θέμα 2ο . Τιμές παραγωγού ροδάκινων μεταποίησης τρέχουσας περιόδου.

Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού των ροδάκινων μεταποίησης τρέχουσας περιόδου είναι ιδιαίτερα χαμηλές σύμφωνα με την πρόταση της Ε.Κ.Ε. (περίπου 0,30 €/ κιλό), γεγονός που προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στον αγροτικό κόσμο της περιοχής μας και με δεδομένο ότι η ΠΕ Πέλλας αποτελεί το μεγαλύτερο παραγωγό Α’ ύλης (55% πανελλήνιας παραγωγής) βιομηχανικών ροδάκινων. Απαιτείται άμεσα παρέμβαση από ΥΠΑΑΤ τόσο στη διεπαγγελματική ένωση ροδάκινων όσο και στην ένωση κονσερβοποιών ώστε να δοθούν τιμές βιώσιμες τόσο για την καλλιέργεια όσο και για τους ίδιους του αγρότες.

Με εκτίμηση,
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας
Ιορδάνης Τζαμτζής
Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

11 comments:

 1. Ο Τζαμτζης να αφήσει τα σάπια. Κάνει και αντιπολίτευση στο κόμμα του, λες και έχουν αξία αυτά που λέει. Η ΕΚΕ ανακοινώνει τις τιμές και όλοι αυτοί των κυβερνήσεων και της αυτοδιοίκησης κάθονται προσοχή, δεν τα βάζεις με τα αφεντικά σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΕΣΩΧΡΕΠΨΕΝΑΤΑ ΟΥΣ ΑΤΩΡΑ, ΑΣΟΧΡΕΥΕΤΑ ΑΠΑΔΑ ΚΙ ΕΚΕΙ.
   Η ΠΑΡΤΗ ΤΟΥ , ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ, ΜΟΝΟ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΕΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΑ ΧΟΝΤΡΑ ΠΑΚΕΤΑ.

   Διαγραφή
 2. Επόμενο είναι η κυβέρνηση να τα έχει με τους βιομηχάνους..σημασία δεν δίνουν στον αγρότη.παλι τζάμπα θα πάρουν το Συμπηρινο.αρχισαν με τα δήθεν πολλά κιλά ότι υπάρχουν ενώ στην ουσία όποιον κ να ρωτήσεις σε κιλά είναι μείον από περισυ..εγώ απορώ ο Σταμενιτης γιατί δεν μας βοηθάει;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. σαν τι να κανει ρε φιλε να μας βοηθησει;;; να βαλει το χερι του στην τσεπη των βιομηχανων και να τους αναγκασει να μας πληρώσουν οσο θελουμε εμεις;;; πως το φανταζεσαι να γινει αυτο, κουμαντο στην τσεπτη μονο αυτοι κανουν!!!!! Αυτο μονο εμεις μπορουμε αν ενωθουμε εστω και για μια φορα ολοι μαζι και δεν τους δωσουμε τιποτα, ας τα δωσουμε αλλου, ας τα κανουμε εξαγωγη, ας τα κοψουμε να υσυχάσουμε βαρεθηκα να κανω τον ζητιανο για να ζησω και τελος αν δεν αξιζει το προιον μας ας βαλουμε κατι που να αξιζει

   Διαγραφή
 3. Αλί και τρισαλι αν χαθούν τα συμπηρυνα λόγω της ασθένειας!!
  Τότε να δούμε με τι θα κάνουν κομπόστα τα κονσερβαδικα;
  Με τομάτες; Με καρπούζια;
  Η δε πολιτεία πέρα βρέχει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. dwste toulaxiston 40 lepta kathara ston paragwgo giati se 5 xronakia den tha wxei sympirino oute gia deigma kseftiles

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Το ακούσαμε και αυτό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ήθελα να ήξερα αυτός ο Σταμενίτης όλο βόλτες και πανηγύρια. Την Τετάρτη σε εγκαίνια στα Γιαννιτσά, την Πέμπτη Χαλκιδική και Παρασκευή πάλη Γιαννιτσά, Κυριακή Και Δευτέρα στην Δράμα. Πότε πηγαίνει στο υπουργείο; ολο σουλατσες.,Τουρίστας Και μεις περιμένουμε να πείσει τους βιομηχανους για τις τιμές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Λακη αρχισες τωρα να γραφεις και στα μπλογκς ;; κοιτα την καμπουρα σας κι αφηστε τα βρωμικα χτυπηματα σας εχουν παρει χαμπαρι ολοι στο χωριο σου τριτη ηρθε η ΝΔ κι εσυ γυρνας στα πανηγυρια και στα μπαρ ολη νυχτα. διπλα διπλα καθουμαστε συνεχεια αλλα εγω δεν ειμαι βουλευτης και δεν περιμενει κανεις κατι απο μενα

   Διαγραφή
 7. Ένα ευρώ το κιλό όχι παρακάτω ΤΕΛΟΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΔΕΝ ΕΒΓΑΛΕ Ο Ν.ΠΕΛΛΗΣ ΕΝΑΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΟΥ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ.
   ΟΛΟΙ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΙ ΜΕ ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ.

   Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.