Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Έδεσσα: Δείτε τι συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου...


Πραγματοποιήθηκε την 31/8 βραδινές ώρες, η 17η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Έδεσσας.
Με τη διαπίστωση απαρτίας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και Προεδρεύων της συνεδρίασης Φίλιππος Γκιούρος, κήρυξε την έναρξη, η οποία άρχισε ως συνήθως με ερωτήσεις των Συμβούλων προς το Δήμαρχο και το Προεδρείο, συνεχίσθηκε με τα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα, και τέλος συζητήθηκαν τα είκοσι (20) θέματα της ημερήσιας διάταξης,  όπως αναγράφονταν στην σχετική πρόσκληση. 
Ας δούμε αναλυτικά τι συνέβη, αρχίζοντας από τα ερωτήματα που τέθηκαν στο Προεδρείο και τον Δήμαρχο από τους Συμβούλους:
Α.-Ερωτήματα επικεφαλής παρατάξεων και Δημοτικών Συμβούλων:
Την σκυτάλη πρώτος πήρε ο Ρυσάφης Αντώνης, ο οποίος έθεσε μία σειρά ερωτημάτων, και συγκεκριμένα:
-Ζήτησε ενημέρωση για τις αρνητικές-απορριπτικές αποφάσεις από τον ελεγκτή νομιμότητας της αποκεντρωμένες, σε αιτήματα και θέματα του Δήμου Έδεσσας, για το Λατομείο στην τ.κ Νησίου-Πέλλας, για τις καταλήψεις των πεζοδρομίων, για την περισυλλογή των μπαζών μέσα από την πόλη και από την περιοχή των κοιμητηρίων, για τις παράνομες συνδέσεις ύδρευσης στην τ.κ Μεσημερίου-Πέλλας και αν υπάρχει η σχετική καταγραφή, για την αποκομιδή των απορριμμάτων. 
Ομοίως, σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα παρακάτω θέματα: 
Της πρόσληψης Νομικού Συμβούλου στον Δήμο, της λειτουργίας του κολυμβητηρίου,  και για το κέντρο καταρρακτών. 
Επίσης, και για την ανακοίνωση της ΚΕΔΕ και του Προέδρου της Πατούλη, σχετικά με την εξίσωση του μισθού των Δημάρχων  με αυτή του Βουλευτή, και ειδικότερα για την λήψη αμοιβών των Δημοτικών Συμβούλων, διευκρινίζοντας την αντίθεσή του ως προς το δεύτερο, ζητώντας μάλιστα την έκδοση σχετικού ψηφίσματος από το Δημοτικό Συμβούλιο, για το θέμα αυτό. Τέλος ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΕ και Δημοτική Σύμβουλος Ιατρίδου-Βλαδίκα Αναστασία  (Νατάσα), σχετικά με την εμπλοκή του ονόματός της για 5/μηνη πρόσληψη στον Δήμο Έδεσσας.
Απαντήσεις του Προεδρείου-Δημάρχου επί των ερωτήσεων του Ρυσάφη Αντώνη:
Για το θέμα της πρόσληψης του Νομικού Συμβούλου, έχει εγκριθεί αλλά θα πραγματοποιηθεί μετά τις εκλογές. Για το Λατομείο στην τ.κ Νησίου-Πέλλας, θα συζητηθεί ολοκληρωμένα σε επόμενο Δ.Σ όταν θα υπάρχουν επαρκεί στοιχεία. Για το κολυμβητήριο, ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο αδειοδότησης, ο χώρος έχει καθαρισθεί,  και ότι μέσα στον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει. 
Για την αποκομιδή των απορριμμάτων συνεχίζεται η ίδια τακτική ανάθεσης, τα μπάζα συλλέγονται, ενώ η καταγραφή στην τ.κ Μεσημερίου σχετικά με τις παράνομες συνδέσεις στην ύδρευση, είναι από δύσκολη έως αδύνατη, καθ΄όσον αντιδρούν οι κάτοικοι σ΄αυτό!. Όπως μάλιστα ανέφερε η Πρόεδρος της ΔΕΥΑΕ, σε κάποιες περιπτώσεις υποχρεώθηκαν να καλέσουν και την Αστυνομία. Για το θέμα που έθεσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ για την εξίσωση μισθών Βουλευτών και Δημάρχων, ο Δήμαρχος τόνισε ότι διαφωνεί με αυτήν συμπληρώνοντας ότι ήταν προσωπική πρόταση του Πατούλη, προτείνοντας μάλιστα να μειωθούν οι μισθοί των Βουλευτών στο ύψος του μισθού των Δημάρχων, καθ΄όσον όπως τόνισε είναι αδιανόητο στην εποχή που ζούμε να δίνονται αυξήσεις, ενώ ο λαός υποφέρει. 
Για την επιχείρηση των Καταρρακτών, απάντησε ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάτι νεώτερο και .ότι συνεχίζεται η εκκαθάριση. Για την υπόθεση της 5/μηνης πρόσληψης της Προέδρου της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΕ απάντηση έδωσε η ίδια η Πρόεδρος, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι υπέβαλλε σχετική αίτηση, ώστε να μην αμείβεται από την επιχείρηση. Αρωγός στην Πρόεδρο, τάχθηκε ο Δήμαρχος Έδεσσας, λέγοντας δηκτικά, ότι "περιοδικά και εφημερίδες στυλ  « ESPRESSO» δεν πρέπει να διαβάζονται"!, για να ανασκευάσει ύστερα από παρέμβαση του Ρυσάφη, λέγοντας ότι εννοούσε « να μη γίνει ESPRESSO η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου»! Τι εννοούσε άραγε...
2.-Στην συνέχεια η Δημοτική Σύμβουλος της Αντιπολίτευσης Αρβανιτίδου-Ιωσηφίδου Ζωγράφα, έθεσε και πάλι το θέμα της μη λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου στην πόλη της Έδεσσας, στην οποία απάντησε ο Δήμαρχος, λέγοντας ότι όπως υποσχέθηκε ο Ιατρικός Σύλλογος Έδεσσας, στο θέμα σύντομα θα δοθεί λύση.
3.-Τέλος ο Δημητριάδης Βασίλης, ζήτησε να πληροφορηθεί και αυτός για την πορεία του θέματος της λειτουργίας του κολυμβητηρίου της πόλης, για την  περιβαλλοντολογική μελέτη και την αξιοποίηση της λίμνης της Βεγορίτιδας, και τι ακριβώς συμβαίνει με τον Σχολικό κλήρο που μεταβιβάστηκε στον Δήμο Έδεσσας, καθ΄όσον σύμφωνα με πληροφορίες του, ένα μεγάλο ποσοστό εδώ και είκοσι χρόνια δεν αξιοποιείται κατάλληλα από τον Δήμο Έδεσσας. Για το θέμα του Σχολικού κλήρου, απάντηση έδωσε ο Δημοτικός Σύμβουλος  και Πρόεδρος της Α/βάθμιας Σχολικής Επιτροπής, Χατζόγλου Γιάννης, λέγοντας ότι « κάποιοι καπηλεύονται το θέμα του Σχολικού κλήρου. Όταν υπάρχουν αποτελέσματα θα ανακοινωθούν, καθ΄όσον μεταξύ άλλων  έγιναν καταπατήσεις και είναι δύσκολη και χρονοβόρα η διαδικασία αυτή»
Β.- Θέματα Ημερήσιας Διάταξης:
Στην συνέχεια το Σώμα πέρασε στην συζήτηση των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης, τα οποία άλλα ψηφίσθηκαν ομόφωνα και άλλα κατά πλειοψηφία. Από τα είκοσι (20) θέματα, τα παρακάτω παρουσίασαν ενδιαφέρον και απασχόλησαν το Σώμα.
Αναλυτικά:
1.Κατά τη συζήτηση του 5ου θέματος της Ημερήσιας Διάταξης  που αφορούσε την «Ψήφιση του τεχνικού προγράμματος του Δήμου, έτους 2016», ο Δημητριάδης Βασίλης, ζήτησε να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση για το θέμα, τονίζοντας ότι έπρεπε εκτός των άλλων να είχε αναρτηθεί το πρόγραμμα και στην ιστοσελίδα του Δήμου.  Με αφορμή αυτήν την τοποθέτηση ο Δήμαρχος, άδραξε  την ευκαιρία και έκανε γνωστό ότι κατά την συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, την δεύτερη ημέρα, που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες, αφού η προγραμματισμένη είχε αναβληθεί λόγω μη απαρτίας, τα μέλη που συμμετείχαν ήταν πάνω από δέκα πέντε (15) τα οποία κατέθεσαν σημαντικές προτάσεις και παρατηρήσεις για το τεχνικό πρόγραμμα, προτείνοντας ότι θα πρέπει να συνεδριάζει σε πιο τακτά διαστήματα, απαντώντας έμμεσα με τον τρόπο αυτό και στην ανάρτησή μας, με τίτλο « Έδεσσα: Και η παράδοση… συνεχίζεται» (δείτε ΕΔΩ) η οποία αναφερόταν σχετικά στο θέμα αυτό. Εύστοχη και η παρατήρηση του Δημοτικού Συμβούλου Ταπαζίδη Δημήτρη, ο οποίος πρότεινε σχετικά με τα πεζοδρόμια που παρουσιάζουν κακοτεχνίες και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις,  να μην παραλαμβάνονται από την αρμόδια επιτροπή.
2.-Σχετικά με το 11ο θέμα που αφορούσε την «Αναπροσαρμογή ή μη του τιμήματος της κάρτας των μονίμων κατοίκων στην περιοχή ελεγχόμενης στάθμευσης στην πόλη», όπου η εισήγηση της υπηρεσίας ήταν να αυξηθεί από 75,00 ευρώ σε 120,00 ευρώ ετησίως, ο Δήμαρχος, ύστερα και από τις αντιδράσεις των Δημοτικών Συμβούλων, πρότεινε λόγω της οικονομικής συγκυρίας, να μη γίνει καμία αύξηση, αλλά για τους εναπομείναντες μήνες (9ος-10ος-11ος και 12ος/2015) να ορισθεί το ποσό των 25,00 ευρώ και για το 2016 να παραμείνει στα 75,00 ευρώ, ετησίως.
3.-Ένταση και λογομαχία προκλήθηκε  κατά τη συζήτηση του 18ου θέματος, που αφορούσε την «Έγκριση τοποθέτησης ενημερωτικών πινακίδων στον Δήμο Έδεσσας», μεταξύ του  Ταπαζίδη Δημήτρη και  Ρυσάφη Αντώνη. Αιτία οι διαφημιστικές πινακίδες που υπάρχουν αρχικά στην πρόσοψη του Δημοτικού Σταδίου της πόλης, αλλά και σε άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις, για το τίμημα που καταβάλλουν οι διαφημιζόμενοι, ποιος καρπούται αυτά, και σε τι ωφελείται ο Δήμος. Ο Ταπαζίδης Δημήτρης πρότεινε οι φωτεινές ιδιωτικές διαφημιστικές πινακίδες, την κατανάλωση ρεύματος να την επιβαρύνονται οι διαφημιζόμενοι, προκαλώντας την αντίδραση του Ρυσάφη, και κουβέντα στην κουβέντα κατηγόρησε αυτόν για λαϊκισμό, ενώ στο τέλος ο Ρυσάφης ζήτησε από τον Δήμαρχο να εφαρμοσθεί η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορά το θέμα αυτό., Έστω υπ΄όψιν ότι το παραπάνω συμβάν, έλαβε χώρα κατά τη διακοπή της συνεδρίασης από τον Πρόεδρο, προκειμένου ετοιμασθεί η διαδικασία προβολής σλάιτς για το 19ο  θέμα.
4.-Τέλος κατά τη συζήτηση του 19ου θέματος που αφορούσε «’Εγκριση Προκαταρκτικού Σχεδίου Πολιτιστικής και Τουριστικής διαχείρισης –λειτουργίας προορισμού  ‘’ Έδεσσα και Ορεινή Πέλλα’’ και ανάθεση από το Δήμο Έδεσσας προς την ΔΗ.Κ.Ε.ΔΕ», πραγματοποιήθηκε προβολή σλάιτς σχετικά με τις δράσεις και τον σχεδιασμό  για το Υπαίθριο Μουσείο Νερού, το Μουσείο Νερού-Αλευρόμυλος, το Μύλο Γνώσεων, το Ενυδρείο, το Ερπετάριο, το Νερόμυλο της Νεράιδας, τον Ανοικτό κινηματογράφο, το Κανναβουργείο κλπ χώρους, προκειμένου αξιοποιηθούν και δοθούν ως τουριστικά αξιοθέατα στους  επισκέπτες. 
Στην συνέχεια τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής κλπ Σύμβουλοι, λέγοντας μεταξύ άλλων ο Δημητριάδης Βασίλης, ότι οι προτάσεις της Αντιπολίτευσης δεν λαμβάνονται υπ΄όψιν, και ότι το έργο θα έπρεπε να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση, λαμβάνοντας υπ΄όψιν τις θέσεις και προτάσεις των ενδιαφερομένων φορέων και συλλόγων της πόλης. Ο Ρυσάφης Αντώνης χαρακτήρισε το όλο πακέτο μέτρων μία καλή αρχή, αλλά υπάρχουν σ΄αυτό πολλές ελλείψεις, η Φράγκου Μπέτυ επεσήμανε την εγκατάλειψη των κτιρίων, προτείνοντας αρχικά την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, ενώ ο Σόντρας Γιάννης διαφώνησε κάθετα με το έργο, καθ΄όσον όπως επεσήμανε είναι ασαφές, δεν έχει στόχευση και η ΔΗ.Κ.Ε.ΔΕ είναι ακατάλληλη να στηρίξει και να υλοποιήσει το όλο έργο.
 Πρότεινε να συσταθεί διαπαραταξιακή επιτροπή για να μελετήσει και  επεξεργαστεί το όλο πακέτο του έργου, προτείνοντας ανάλογα. Τέλος λαβών το λόγο ο Δήμαρχος, χαρακτήρισε την παρουσίαση του έργου καταπληκτική, έδωσε συγχαρητήρια και ευχαρίστησε, ονομαστικά μάλιστα όλους όσοι δούλεψαν για την κατάρτιση της εργασίας, λέγοντας ότι «θα πρέπει να βάλουμε ένα στοίχημα με τον εαυτό μας ώστε μέχρι τέλους του έτους το έργο να υλοποιηθεί».
Αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης, η Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΕ έκανε γνωστό ότι την 07/9 θα πραγματοποιηθεί συναυλία στο θέατρο Γαβαλιώτισσα, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για την αγορά αυτοκινήτου που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του «Βοήθεια στο Σπίτι».
By Sakis

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. Και εζησαν αυτοι καλα κιεμεις καλυτερα και ο δημαρχος κανει οτι γουσταρει σαν δημαρχος που ειναι με εσπρεσσο προσληψεις και βολεματα δικων του και καλα κανει σαν δημαρχος που ειναι αλλα την τσιπα ποιος την εχασε για να την βρειτε εσεις εκει επανω..καλα..αντε η συμπολιτευση..η αντιπολιτευση μουγγη για την ιατριδου;;ρυσαφη τα ιδια θα κανεις;;; σου ηταν αρκετη η απαντηση που πηρες;;οσο για τον ..γιαννη το εκανε γαργαρα!!ετσι θα κοροιδευετε τον κοσμο;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.