Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΕΝΦΙΑ: Σοκ για εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες


Ισχυρό σοκ αναμένεται να υποστούν σε λίγες μέρες πάνω από 1.600.000 φορολογούμενοι όταν θα δουν αναρτημένα στους λογαριασμούς τους, στο ΤAXISnet, τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ.

Τα ποσά του φόρου που θα καλούνται να πληρώσουν θα είναι σημαντικά αυξημένα σε σύγκριση με το 2015 και το 2014, καθώς φέτος η κυβέρνηση ψήφισε ρυθμίσεις με τις οποίες αυξάνονται οι συντελεστές υπολογισμού του κύριου και του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, μειώνεται το αφορολόγητο του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και καταργούνται πολλές διατάξεις που προέβλεπαν απαλλαγές από την επιβολή του.

Στο στόχαστρο

Το μεγαλύτερο σοκ, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», θα το υποστούν εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες και λοιποί φορολογούμενοι που είναι ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων, καθώς τα αγροτεμάχια, οι αγροί, τα βοσκοτόπια και οι λοιπές εκτάσεις γεωργικής γης που κατέχουν θα συμπεριληφθούν για πρώτη φορά στον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.

Η προσθήκη των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων αυτών, οι οποίες δεν μειώθηκαν καθόλου, στη συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας των συγκεκριμένων φορολογουμένων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι φέτος το όριο συνολικής αξίας ακινήτων πάνω από το οποίο επιβάλλεται ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ μειώθηκε από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ κι ότι οι συντελεστές υπολογισμού του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ έχουν αυξηθεί σημαντικά, θα έχει ως συνέπεια άλλοι εξ αυτών να κληθούν για πρώτη φορά να καταβάλουν συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ κι άλλοι να υποχρεωθούν να πληρώσουν σημαντικά αυξημένο συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

Και στις δύο περιπτώσεις το συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ που θα πρέπει να καταβληθεί (το άθροισμα κύριου και συμπληρωματικού) θα είναι σημαντικά αυξημένο σε σύγκριση με τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Γενικότερα, δε, υπολογίζεται ότι πάνω από 700.000 φορολογούμενοι των οποίων η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας που κατείχαν την 1η-1-2016 ήταν μεγαλύτερη των 200.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με τον νέο σημαντικά αυξημένο συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

Αντιμέτωποι με αυξήσεις στον καταβλητέο ΕΝΦΙΑ του 2016 θα βρεθούν εξάλλου και πάνω από 900.000 ιδιοκτήτες κενών μη ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων, καθώς φέτος για πρώτη φορά δεν θα ισχύσει για τα ακίνητα αυτά η έκπτωση 20% στον αναλογούντα κύριο και συμπληρωματικό φόρο.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

10 comments:

  1. Κάνετε λάθος. Ο ΕΝΦΙΑ έχει καταργηθεί.Αυτός είνναι ένας ΔΙΚΑΙΟΣ φόρος.Πληρώνουν αυτοί που έχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οπως ολοι ετσι και η αγροτες πρεπει να μαθου να πληρώνουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φτανει μ'αυτη την καραμελα...αρκετα..αλλα φυσικα εισαι λαμογιο του συστηματος κ προσπαθεις να βαζεις διχονοιες στις κοινωνικες ταξεις.Ενταξει σας μαθαμε.

      Διαγραφή
  3. Αντε ρε μαμουχαλε που δεν πληρονουμε ελα να κανεις την αγροτική δουλειά και πες μας πως ειναι και τη μενει στο τελος μαμακια ε μαμακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μονο οι αγροτες πληρωνουν στην Ελλαδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ολοι νσ πληρωνουμε ρε παιδια απο λιγα και οχι η λιγοι πολλα...
    Αλλα εδω στην ελλαδισταν οτι και να πληρωσεις τσαμπα παει ολοι τοτε μ...α.....μ.....α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οπως πληρωνουν οι αγροτες να πληρωνουν και οι δημοσιοι υπαλληλοι.11000 εισοδημα 2700€ εφορια δημ.υπαλληλος 12.000 700€ εφορια .Να πληρωσουν και αυτοι που εχουν μαγαζια και εχει σκουριασει η ταμειακη τους που δεν κοβουν αποδειξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να πληρώσουν εκείνοι που κραύγαζαν ανοήτως ότι ο Σύριζα θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ανθρακες το αποκλειστικο του ελευθερου τυπου,τα αγροτεμαχια δυστυχως για αυτους δεν εχουν ΕΝΦΙΑ (ΑΚΟΜΗ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μπερδεύσε. Τα αγροτεμάχια ΕΧΟΥΝ ΕΝΦΙΑ.Σμμπηρωματικό δεν έχουν.ΞΥΠΝΑ

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.