Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Γίναμε... Βουλγαρία στη φτώχεια των νοικοκυριών


Η φτώχεια απειλεί την ελληνική κοινωνία: περίπου επτά χρόνια μετά την ένταξη της χώρας στο καθεστώς των μνημονίων, το ποσοστό των νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας διπλασιάστηκε. 

Ενώ το 2008, έτος που ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση, το 11,2% των Ελλήνων είχαν ελλείψεις σε βασικά αγαθά, το 2015 το ποσοστό αυτό «εκτινάχθηκε» στο 22,2%, όπως σε καμία άλλη χώρα της Ε.Ε. 

Τη σοβαρή επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης στην Ελλάδα καταδεικνύουν στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη στατιστική υπηρεσία της Ε.Ε. Σύμφωνα με αυτά, η Ελλάδα είναι η τρίτη φτωχότερη χώρα-μέλος της Ε.Ε. μετά τη Βουλγαρία (34,2%) και τη Ρουμανία (22,7%). Με τη διαφορά, βεβαίως, ότι ενώ τα ποσοστά φτώχειας των πρώην κομμουνιστικών βαλκανικών κρατών έχουν μειωθεί σημαντικά -κατά σχεδόν ένα τρίτο στην περίπτωση της Ρουμανίας- το ποσοστό φτώχειας στην Ελλάδα έχει διπλασιαστεί από το 2008. 

Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος για τη φτώχεια την ίδια περίοδο (2008-2015) υποχώρησε από το 8,5 στο 8,1%. Τα χαμηλότερα ποσοστά φτώχειας καταγράφονται στη Σουηδία (0,7% το 2015 έναντι 1,4% το 2008), Νορβηγία (1,7% έναντι 2%) και τη Φινλανδία (2,2% το 2015 έναντι 3,5% το 2008). Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, μπορεί η Ελλάδα να απέφυγε τη χρεοκοπία με την υπαγωγή της στο πρόγραμμα διάσωσης, ωστόσο οι πολιτικές αυστηρής λιτότητας που ακολουθούνται τα τελευταία επτά χρόνια έχουν ως αποτέλεσμα να βαθύνει η ύφεση και η χώρα να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση του ποσοστού φτώχειας στην Ε.Ε. 

«Ύστερα από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 αρκετές χώρες της Ευρωζώνης στράφηκαν προς διεθνείς δανειστές. Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, για παράδειγμα, ακολούθησαν προγράμματα διάσωσης και επέστρεψαν σε ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας τους. Δεν συνέβη όμως το ίδιο με την Ελλάδα», τονίζει το Reuters. 
Σημειώνεται ότι στην Πορτογαλία, το ποσοστό φτώχειας μειώθηκε έστω και οριακά από 9,7% το 2008 σε 9,6% το 2015, ενώ αντίθετα στην Κύπρο αυξήθηκε σε 15,4% το 2015 έναντι 9,1% το 2008. Αρνητική «πρωτιά» στην Ε.Ε. έχει η χώρα μας και στα ποσοστά ανεργίας. Η ανεργία έχει υποχωρήσει από το ρεκόρ του 28% σε 23%, ωστόσο, όπως τονίζει το Reuters, το ποσοστό αυτό παραμένει το υψηλότερο στην Ε.Ε. Από την έναρξη της κρίσης, το ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κατά 25% και χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν κλείσει. 

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνει με δραματικό τρόπο η τελευταία έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τις Συνθήκες Διαβίωσης στην Ελλάδα το έτος 2015. Σύμφωνα με την έκθεση, το 39,9% του πληθυσμού στη χώρα στερείται βασικά υλικά αγαθά και υπηρεσίες, όπως φαγητό και θέρμανση, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται στο 44,5% του πληθυσμού ηλικίας 0-17 ετών. Μάλιστα, σχεδόν ένα στα έξι νοικοκυριά (ποσοστό 17,7%) διαμένουν σε σπίτια ακατάλληλα με διαρροές στη στέγη, υγρασία σε τοίχους, πατώματα, κ.ά. 

Συνολικά, περισσότεροι από 4.512.000 Έλληνες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας, με τα παιδιά να απειλούνται περισσότερο. Ενδεικτικό είναι ότι 230.774 παιδιά ζουν σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο και ουσιαστικά χωρίς κανένα εισόδημα. Στοιχεία-σοκ για τη Θεσσαλονίκη Πολυτέλεια αποτελούν για πολλούς Θεσσαλονικείς βασικά υλικά, όπως η θέρμανση και η ηλεκτροδότηση του σπιτιού τους. Έξι στα δέκα νοικοκυριά δυσκολεύονται να πληρώσουν το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ περίπου 2.000 νοικοκυριά (14%) ζουν κάποιες περιόδους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. 

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έρευνα της Palmos Analysis, για λογαριασμό της ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη, που διενεργήθηκε σε δείγμα 456 νοικοκυριών στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης από τις 3 έως τις 7 Φεβρουαρίου 2017. Σύμφωνα με την έρευνα, στη Θεσσαλονίκη ευάλωτα ή σε κατάσταση ενεργειακής φτώχειας βρίσκονται συνολικά 190.000 νοικοκυριά (62%). 

Προκειμένου δε, να καλύψουν το αυξημένο κόστος θέρμανσης τα νοικοκυριά έχουν περικόψει κυρίως δαπάνες ένδυσης και υπόδησης (58%) διασκέδασης και ψυχαγωγίας (36%) και τρόφιμα/ έξοδα σούπερ μάρκετ (32%). Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, συνολικά 22.000 νοικοκυριά (7%) δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος θέρμανσης και 15.000 νοικοκυριά (5%) στο κόστος ηλεκτροφωτισμού. 

Την ίδια ώρα, το 53% των νοικοκυριών τα βγάζει πέρα με δυσκολία με τα έξοδα θέρμανσης και το 60% με τα έξοδα ηλεκτροφωτισμού. Για συνολικά 8.000 νοικοκυριά (38%) υπάρχουν περίοδοι που το νοικοκυριό τους δεν θερμαίνεται και 65.000 (21%) θερμαίνουν μέρος μόνο του σπιτιού τους. Επίσης, από την έρευνα προκύπτει ότι 31.000 νοικοκυριά (10%) δεν έχουν συνεχώς διαθέσιμο ζεστό νερό και αυτό συμβαίνει με ιδιαίτερη ένταση (41%) τα τελευταία κρίσιμα χρόνια της ύφεσης (2011-2017) λόγω, κυρίως, (70%) του υψηλού κόστους. 

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ως ευάλωτα στην κατάσταση ενεργειακής φτώχειας είναι τα νοικοκυριά τα οποία ξοδεύουν περισσότερο από 10% του εισοδήματός τους για θέρμανση και ηλεκτροφωτισμό. Ο μέσος όρος της αντίστοιχης δαπάνης στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης είναι 13%. 
Πηγή: Ημερησία



Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

12 comments:

  1. Στις μερες που οι αγελαδες ηταν παχιες, τα εορτοδανεια τα διακοποδανεια, γιατι η γειτονισσα εκανε ανακαίνιση θα κανω κι εγω ας μην εχω λεφτα υπαρχει το δανειο.Αυτοκινητο με 0% προκαταβολη κ.τ.λ. Τα μπουζουκια τα κλαμπ ασφηκτιουσαν. Στα σκουπιδια αφηνανε σαλονια καινουργια, ηλεκτρικες συσκευες, οι ταβερνες κσθε σαβατο/κο φυσκα. Κουμαντο μηδεν. Οι τραπεζες εκαναν την δουλεια τους εμας δεν μας εκοβε; Ας ψωφησουμε τωρα. Ποιος φταιει;Δεν μαθαμε να ζοριζομαστε. Στα χωρια δε που επεφταν λεφτα απο σπαραγγια( βλεπε γαλαταδες) εξω απο τους καδους αφημενα νοικοκυρια ολοκληρα. Διακοπες, καινουργια θηριοδη τρακτερ, ανακαινησεις, τεμπελια στο φουλ. Ασε τους αλβανους να δουλευουν. Το καζινο ανθουσε.Μονο απο τα μπαλκονια δεν πετουσαν τα λεφτα. Τωρα;;;;; κατσε να σε πνιγουν τα χρεη,να μην εχεις ΟΓΑ να πας στο γιατρο. Αν μπορεις παρε παλι αλβανεζα να σου καθαριζει το σπιτι κι εσυ να το ξυνησεις.Αλλα τα παιδια τί φταινε;;;; Μαθαμε τα παιδια μας να ειναι καταναλωτές και τεμπελιδες. Παει χαθηκε η μπαλα. Το πραγμα ειναι διατριτο απο παντου. Τωρα μεσα τα κεφαλια αλλα ειναι αργα. Ουτε μετα απο 20 χρονια δεν θα ορθοποδισουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΟΧΙ ΣΕ 20, ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ.
      ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΝ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΥΑΛΟ, ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑΝ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙΣ.
      ΕΤΣΙ ΕΜΑΘΑΝ, ΕΤΣΙ ΜΕΓΑΛΩΣΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ.
      ΑΡΑ 2-3 ΓΕΝΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΕΝΕΣ.
      ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΠΟΥ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΜΙΑ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙ.
      ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΙΧΝΟΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΕΙΤΕ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΕΙΤΕ ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΑΚΟΜΑ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΟΥΝ.
      ΜΙΛΑΜΕ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΟΣΟ ΠΡΟΒΑΤΑ.

      Διαγραφή
    2. ΕΣΑΝΑ ΜΑΛΛΟΝ ΣΕ ΓΑΡΓΑΛΗΣΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΓΡΟΤΗΣ ΑΠΟ ΓΑΛΑΤΑΔΕΣ ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΕ.

      Διαγραφή
    3. Ξερω τα χαλια τους. Δεν το ηξερα οτι η λογικη και η συνεση ειναι κομπλεξ. Ελα κι εσυ στο κλαμπ των μπατηρηδων να βγαλετε και προεδρο!!!!!

      Διαγραφή
  2. παρά την κρίση ο κόσμος συνεχίζει να τρέχει π.χ. στις ταβέρνες ενω τα οικονομικά του δεν το επιτρέπουν!Αντι να υπάρχει οικογενειακή οργάνωση με λαχανικά απ το κήπο (στην επαρχία ζουμε .Οχι Αθήνα)με υπολογισμό προμηθειας υλικών κλπ βλέπουμε πολύ κόσμο να μην οργανωνει βασικους τομείς της ζωής.Λογικό δεν είναι να έχουμε οικονομικές δυσκολίες? πέρνουμε τρεις κι εξήντα και πας διακοπές? προβλέπεται? βάση λογικής όχι !μετα μας φταίει η τρόικα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και ενω η φτωχεια και ανεργεια θεριζουν την Ελλαδα,οι βουλευτες μας ετοιμαζονται να εκπληρωσουν το ουτοπικο τους ονειρο ! Την επεκταση- διελευση του Προαστιακου απο τα "ευτυχισμενα" χωρια της Κεντρ. Μακεδονιας! Εδω η Ελλαδα καηκε κι αυτοι παιζουν τα παπακια τους στη μπανιερα! Να τους μαζεψεις με κανενα βρεγμενο ξυλο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. το κουμάντο στα σπίτια τα κάνουν οι γυναίκες.Απ αυτες εξαρτάται.Δυστυχώς πολλές είναι άσχετες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ, εχεις απολυτο δικιο. Αυτες ριξανε εξω τα σπιτια. Οταν καποιες δεν εχουν ψωμι να φανε αλλα κανονιζουν διακοπες για να μην πουν οι τριγυρω οτι ξεπεσανε. Ακουσον, ακουσον. Βερεσε ρουχα, βερεσε λουσα, αντε να πας μπροστα. Βρε με το τσουβαλι να τα φερνει ο αντρας στο σπιτι την επομενη δεν θα υπαρχει δραχμη.

      Διαγραφή
  5. ΠΑΝΤΩΣ Ο ΓΑΠ ΕΙΧΕ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ..."ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΙΝΔΙΑ!!!!"...ΟΕΟ..Ενω ο πατερουλης του ειχε πει "Η ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΘΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ Η' ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΘΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ" ...ΚΑΛΑ ΟΛΟΙ (ΟΛΟΙ!!!) ΜΑΓΟΙ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΤΕ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Mexri twra sta xwria legane...koita auton den mporouse na vrei kamia ellinida pire Boulgara!!! Twra tha lene ee ton tuxero pire Boulgara sothike!! Gia auto to ethnos milas?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παντου τα ιδια σκατα ειναι. Αλλα και οι δικες μας δεν πανε πισω. ΑΣ ΜΕ ΛΕΝΕ ΧΗΝΑ ΚΙ ΑΣ ΠΕΘΑΙΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ!!!!! Ετσι λενε στο χωριο μου. Ποιο πολυ απο τα αγορια κοιμούνται το βρακι τους δεν το μαζευουν. Ειναι ικανες για σπιτι;;;; Το σπιτι δεν ειναι μονο η κρεβατοκαμαρα. Οτι μαθανε αυτο θα κανουν και αν βρουν και κανενα μα@@@@@α ετυχαν το τζοκερ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.