Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Συνέντευξη: Ο Δήμαρχος Παιονίας Χρ. Γκουντενούδης μιλάει για όλους και για όλα…


«Δεν είναι εφικτό το εγχείρημα δημιουργίας τρίτου Δήμου με έδρα την Γουμένισσα» 

«Εφιαλτική εμπειρία η κατάσταση στην Ειδομένη, που χάραξε βαθιά στη μνήμη μας εικόνες ντροπής»


Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο να μεταπηδήσει στην κεντρική πολιτική σκηνή ο Δήμαρχος Παιονίας, Χρήστος Γκουντενούδης, σε συνέντευξή του στην Η.Ε. Karatzova.com, καθώς σε σχετική ερώτησή μας απαντά: «Όταν ολοκληρώσουμε αυτήν την αποστολή (σ.σ. τη θητεία του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση) τότε θα κάνουμε τον απολογισμό του έργου μας και θα προβούμε στις όποιες αποφάσεις».

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Γκουντενούδης εκτιμά πως απέτυχε θεσμικά ο «Καλλικράτης», γιατί όπως επισημαίνει, δεν είμαστε έτοιμοι ως κοινωνία να αντιμετωπίσουμε τέτοια διοικητική μεταρρύθμιση, ενώ υποστηρίζει ότι δεν είναι εφικτό το εγχείρημα δημιουργίας τρίτου Δήμου με έδρα την Γουμένισσα. Παράλληλα είναι κάθετα αρνητικός στην εφαρμογή της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αφού, όπως σημειώνει, «είναι φύσει αδύνατον να μπορέσει να διοικήσει αυτός ο οποίος θα εκλεγεί».

Ο Δήμαρχος Παιονίας χαρακτηρίζει «οικτρή» την οικονομική κατάσταση του δήμου που διοικεί, και αυτό διότι, όπως λέει «μας έχουν μειώσει τις παροχές (ΣΑΤΑ, ΚΑΠ, κ.λ.π.) και δεν καταβάλουν τις προβλεπόμενες από τον νόμο του Καλλικράτη». «Όλα τα προβλήματα απορρέουν από την μη ύπαρξη χρηματοδότησης», επισημαίνει.

Σε ότι αφορά τέλος, την εκρηκτική κατάσταση που είχε διαμορφωθεί πέρσι με τους πρόσφυγες στην Ειδομένη, την χαρακτηρίζει ως «μια εφιαλτική εμπειρία, η οποία χάραξε βαθιά στη μνήμη μας εικόνες ντροπής».


Ολόκληρη η συνέντευξη του Δημάρχου Παιονίας, Χρήστου Γκουντενούδη έχει ως εξής:

Ερώτηση: Κε Δήμαρχε, είχατε κληθεί πέρσι να διαχειριστείτε την εκρηκτική κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στην περιοχή της Ειδομένης, όπου πάνω από 15.000 άνθρωποι παρέμειναν για μεγάλο διάστημα εγκλωβισμένοι υπό τραγικές συνθήκες διαβίωσης. Τι σας έμεινε από αυτή την εμπειρία;

Απάντηση: Αναντίρρητα ήταν μια εφιαλτική εμπειρία, η οποία χάραξε βαθιά στη μνήμη μας εικόνες ντροπής. Ανθρώπινες ψυχές να «στοιβάζονται» στην κυριολεξία σ’ έναν χώρο 500 στρεμμάτων με ότι αυτό συνεπάγεται. Εικόνες που προβλήθηκαν σε όλα τα δελτία ειδήσεων και κατέδειξαν το μέγεθος του προβλήματος. Με λυπεί το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει γίνει η καταβολή των αποζημιώσεων προς τους κατοίκους που επλήγησαν από τις προσφυγικές ροές, αλλά και προς τους ανθρώπους που καθάρισαν την Ειδομένη. Είναι μια πραγματικότητα, σκληρή αν θέλετε, την οποία όμως δεν μπορώ να παραλείψω να αναφέρω. Αυτό όμως που φέρει θετικό πρόσημο είναι η αλληλεγγύη που επέδειξαν οι δημότες μου προς όλους αυτούς τους ανθρώπους και δε μπορεί παρά να αποτελεί ελπιδοφόρο μήνυμα για το μέλλον. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κάθε δυσκολία που συναντάμε, αρκεί να είμαστε ενωμένοι.

Ερ: Τώρα που μπορούμε να προσεγγίσουμε με μια πιο ψύχραιμη ματιά το μεγάλο αυτό ζήτημα, πιστεύετε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είχε να κάνει με τον συντονισμό μεταξύ της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη διαχείριση του προσφυγικού και της αποτελεσματικότερης λειτουργίας κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας, όπως πολλές φορές είχατε καταγγείλει;


Απ: Σαφέστατα και υπήρχε πρόβλημα συντονισμού, με του οποίου τα αποτελέσματα ήρθαμε αντιμέτωποι λόγω ανυπαρξίας της Πολιτείας. Ήταν μια πρωτόγνωρη για μας κατάσταση την οποία κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, αλλά η έλλειψη μηχανισμού αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών μας οδήγησε υποτελείς στην κάθε Μη Κυβερνητική Οργάνωση (Μ.Κ.Ο.).

Ερ: Ποια είναι η κατάσταση σήμερα, έναν χρόνο μετά; Υπήρξαν αποζημιώσεις στον Δήμο και στους πολίτες των οποίων οι ιδιοκτησίες ή οι καλλιέργειες επλήγησαν από την παρουσία προσφύγων και μεταναστών;

Απ: Η Ειδομένη έχει αποκατασταθεί. Υπάρχουν όμως ακόμη διασκορπισμένοι πρόσφυγες στην οριογραμμή, αλλά επιλαμβάνεται του θέματος η ΕΛ.ΑΣ. Όσον αφορά τις αποζημιώσεις έχουμε καταθέσει τα σχετικά έγγραφα και έχει ήδη δεσμευτεί ο κ. Μουζάλας στη Βουλή για την αποπληρωμή τους.


Ερ: Βρίσκονται σε εξέλιξη από την Ύπατη Αρμοστεία προγράμματα φιλοξενίας προσφύγων σε σπίτια και διαμερίσματα. Συμμετέχετε σε αυτό; 

Απ: Ως Δήμος όχι, δεν συμμετέχουμε, αλλά το πρόγραμμα εφαρμόζεται με διάφορες Μ.Κ.Ο. -------


Ερ: Τώρα που επανεξετάζεται το θέμα και αξιολογείται το αποτέλεσμα του σχεδίου "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ", πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν την αναγκαιότητα της δημιουργίας τρίτου Δήμου με έδρα την Γουμένισσα στην Π.Ε. Κιλκίς. Συμμερίζεστε αυτή τη θέση;

Απ: Αυτή τη στιγμή είμαστε Δήμος Παιονίας και έχουμε εκλεγεί με την νομοθεσία αυτή. Κατά την άποψή μου δεν είναι εφικτό αυτό το εγχείρημα. Με την Ελληνική οικονομία να έχει εισέλθει σε φάση ύφεσης δεν αποτελεί καν θέμα συζήτησης.

Ερ: Τελικά, από την εμπειρία που αποκομίσατε, πέτυχε ο «Καλλικράτης»; 

Απ: Προσωπικά πιστεύω πως όχι. Θεωρώ πως δεν είμαστε έτοιμοι ως κοινωνία να αντιμετωπίσουμε τέτοια διοικητική μεταρρύθμιση. Ανασταλτικός παράγοντας βέβαια είναι και η σημερινή οικονομική συγκυρία.

Ερ: Κε Γκουντενούδη, ποια είναι η γνώμη σας για την εφαρμογή της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση; 


Απ: Κάθετα αρνητική. Είναι φύσει αδύνατον να μπορέσει να διοικήσει αυτός ο οποίος θα εκλεγεί. Βέβαια, με την κατάρτιση των συνδυασμών υπάρχει πλουραλισμός ιδεολογιών.

Ερ: Ποια είναι η οικονομική κατάσταση στον Δήμο Παιονίας σήμερα; 


Απ: Με μια μόνο λέξη οικτρή, και αυτό διότι μας έχουν μειώσει τις παροχές (ΣΑΤΑ, ΚΑΠ, κ.λ.π.) και δεν καταβάλουν τις προβλεπόμενες από τον νόμο του Καλλικράτη. Δεν ρίχνουμε όμως «λευκή πετσέτα», το αντιμετωπίζουμε κάνοντας χρηστή διαχείριση, πάντοτε βέβαια με δυσκολίες γιατί υπάρχουν ακόμη κατάλοιπα παρελθόντων ετών τα οποία δεν έχουν αποβάλλει πλήρως οι δημότες. 

Ερ: Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το έργο της υδροδότησης του Πολυκάστρου από το Πάϊκο; 


Απ: Στο στάδιο έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.)

Ερ: Εκτός από τα παραπάνω, Δήμαρχε, ποια είναι -επιγραμματικά- τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζετε στο Δήμο Παιονίας και σε ποιο σημείο βρίσκεστε σήμερα;

Απ: Τα κύρια προβλήματα είναι το οικονομικό καθώς και η έλλειψη προσωπικού. Τα υπόλοιπα προβλήματα λύνονται, αν και εφόσον υπάρξει η οικονομική ευμάρεια. Όπως προείπα, εφαρμόζουμε κινήσεις τακτικής με χρηστή διαχείριση έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την έλλειψη πόρων. Όντας αγροτικός Δήμος αντιμετωπίζουμε επίσης και ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, αυτό της αγροτικής οδοποιίας. Που και αυτό μπορεί να λυθεί εάν υπάρξει η αντίστοιχη χρηματοδότηση. Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι όλα τα προβλήματα απορρέουν από την μη ύπαρξη χρηματοδότησης.

Ερ: Με πρόσφατη επιστολή σας στον αρμόδιο Υπουργό αντιδράσατε για τα διόδια στους Ευζώνους και επισημαίνατε ότι από την περιοχή διέρχονται οδικώς περίπου 8 εκ. πολίτες το χρόνο και το συγκεκριμένο τμήμα, στο οποίο μπαίνουν και πλευρικά διόδια είναι το μόνο με αμφίδρομη κυκλοφορία. Επίσης, κάνατε λόγο για μεγάλες φθορές, λόγω ελλιπούς συντήρησης και έλλειψη ηλεκτροφωτισμού σε αρκετά σημεία. Ποια είναι ακριβώς η κατάσταση και τι ζητάτε από την κυβέρνηση;


Απ: Ζητούμε το αυτονόητο. Δεν είμαστε κατά των διοδίων, αλλά πρέπει να υπάρχει η αναλογικότητα του τιμήματος και βέβαια να υπάρχει ασφαλής αυτοκινητόδρομος. Όσον αφορά τα πλευρικά διόδια έχω κάνει προτάσεις για το πώς θα μπορούσαν να κατασκευαστούν, έτσι ώστε να αποφευχθεί η είσοδος βαρέων οχημάτων σε κατοικημένες περιοχές.

Ερ: Θα είστε και πάλι υποψήφιος στο Δήμο Παιονίας ή σκέπτεστε μεταπήδηση στην κεντρική πολιτική σκηνή; 


Απ: Προς το παρόν οι δημότες του Δήμου Παιονίας μας έδωσαν εντολή να αναλάβουμε την διοίκηση του τόπου για πέντε (5) χρόνια και είμαστε ακόμη στη μέση της διαδρομής. Όταν ολοκληρώσουμε αυτήν την αποστολή τότε θα κάνουμε τον απολογισμό του έργου μας και θα προβούμε στις όποιες αποφάσεις.

Ερ: Πως βλέπετε να εξελίσσεται η πολιτική κατάσταση στη χώρα μας; Είναι λύση οι εκλογές;

Απ: Θεωρώ πως πρέπει να γίνουν εκλογές για να μπουν «φρέσκα» πρόσωπα στον πολιτικό στίβο. Ο Ελληνικός λαός πρέπει να αναπτερώσει τις ελπίδες του για ένα καλύτερο μέλλον, να πάρει κουράγιο και να αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις. Αυτό επιτάσσει η σημερινή πολιτική κατάσταση της χώρας μας.

Ερ: Ποιο είναι το στίγμα που επιδιώκετε να αφήσετε μετά το πέρας της θητείας σας στο Δήμο Παιονίας;


Απ: Να υπάρχει ένας Δήμος νοικοκυρεμένος, παρ’ όλες τις δυσκολίες και περισσότερο να υπάρχει δικαιοσύνη, αξιοκρατία, τιμιότητα, για να μείνουν παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.

- Σας ευχαριστώ πολύ…
- Κι εγώ σας ευχαριστώ για την συνέντευξη που έδωσε την ευκαιρία να αναδείξουμε τα προβλήματα του δήμου μας αλλά και τις απόψεις μας για σοβαρά ζητήματα.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.