Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

O Γ. Σηφάκης στο Θεοδωράκι στην παρουσίαση του βιβλίου "Το Θεοδωράκι χθες και σήμερα"

Ο Γιάννης Σηφάκης στο Θεοδωράκι για την παρουσίαση του βιβλίου «Το Θεοδωράκι χθές και σήμερα» της Μαρίας Γεωργίου και του Χρήστου Μιτσάγγα.

Ο βουλευτής απευθυνόμενος στους κατοίκους του Θεοδωρακίου, που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα, δήλωσε:

« Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια πολύ σημαντική έκδοση για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την διάσωση και διάδοση των ηθών και εθίμων του Θεοδωρακίου μέσα στον σύνθετο πολυπολιτισμικό πλούτο της Πέλλας. Περιγράφει την ιστορία του χωριού, την συμβολή του στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες της πατρίδας, τα ήθη, τα έθιμα, την καθημερινότητα της ζωής των κατοίκων διαχρονικά και πλήθος πολύ χρήσιμων λαογραφικών στοιχείων.
Αναφέρεται στο παλιό χωριό Τσάρκφατα Πουλάνα που στην περίοδο της Τουρκοκρατίας αποτέλεσε το «Ζάλογγο» της τοπικής μας ιστορίας με την θυσία των κοριτσιών που έπεσαν από τον γκρεμό για να αποφύγουν την ατίμωση μετά από την λεηλασία του χωριού από τους Τούρκους.

Ακόμη στον Θεοδωρακιώτη που συμμετείχε στους άνδρες του Αγγελή Γάτσου που βοήθησαν τον απελευθερωτικό αγώνα της Ελλάδας στο πλευρό του Θόδωρου Κολοκοτρώνη και σε πολλές άλλες μάχες.

Την συμβολή του Θεοδωρακίου στον Μακεδονικό αγώνα με τον Ιερέα παπα Μανώλη Γερακάρη και τον καπετάν Θάνο καθώς και στην Εθνική Αντίσταση στην περίοδο της κατοχής με την βοήθεια που πρόσφερε στο 30ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ.

Περιγράφει τα ήθη και τα έθιμα των ντόπιων κατοίκων, την γλώσσα τους, την καθημερινότητα τους, τα σπίτια, τις ασχολίες, τις γιορτές και τα φαγητά τους. Την παλιά Βυζαντινή εκκλησία και το σχολείο.

Η συμβολή των γερόντων Θεοδωρακιωτών ήταν πολύτιμη για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Η εργασία αυτή είναι πολύτιμη από πολλές απόψεις. Αποτελεί φάρο για να ακολουθήσουν και άλλα χωριά της περιοχής, να συμβάλλουν οι ίδιοι οι κάτοικοι τους στην συγγραφή της ιστορίας και της ζωής τους.

Πολύ όμορφη ήταν και η εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου με την βοήθεια, πλην των συγγραφέων, του δασκάλου του χωριού Ευθύμη Ζηκάκη και του εκπαιδευτικού και συγγραφέα Γιάννη Παπαλαζάρου. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στην μεγάλη συμβολή του Δημήτριου Θανασούλη για την έκδοση του βιβλίου.

Συγχαίρω, μέσα από την ψυχή μου, τους επώνυμους και ανώνυμους συντελεστές αυτής της προσπάθειας, και τίθεμαι στην διάθεση τους για όποια συμβολή κρίνουν αναγκαία για την υποβοήθηση του πολύτιμου έργου τους».


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…