FOUTSITZHS

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σε απόγνωση παραγωγοί λαϊκών αγορών - Καθυστερεί το ΦΕΚ για την έγκριση των αδειών

Στιγμές αγωνίας και απόγνωσης βιώνουν πολλοί παραγωγοί αγροτικών προϊόντων, οι οποίοι βλέπουν τη φετινή σοδειά τους να σαπίζει επειδή δεν έχει συσταθεί η Επιτροπή Λαϊκών Αγορών προκειμένου να θεωρήσει τις άδειες και να μπορούν νόμιμα να τα διαθέτουν προς πώληση στους καταναλωτές.
Μιλώντας στο halkidikifocus.gr και στον συνάδελφο Χρήστο Πέτρου, ο πρόεδρος του Σωματείου Λαϊκών Αγορών Χαλκιδικής «Ο Αριστοτέλης», Χρήστος Αλβανός κάνει λόγο για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα και δυσλειτουργίες στις λαϊκές αγορές. «Η νέα νομοθεσία για τις λαϊκές αγορές ψηφίστηκε το Νοέμβριο του 2017. Από τότε έως και σήμερα παραμένει σε εκκρεμότητα η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της σχετικής υπουργικής απόφασης με την οποία συστήνεται η συγκεκριμένη επιτροπή», εξηγεί.
Ο νόμος 4497/2017, προβλέπει τη συγκρότηση 9μελών επιτροπών σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα οι οποίες θα απαρτίζονται από εκπροσώπους της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των παραγωγών και επαγγελματιών λαϊκών αγορών και υπηρεσιακούς παράγοντες. Πιο συγκεκριμένα, στη Χαλκιδική πρόεδρος της Επιτροπής ορίστηκε η Περιφερειακή Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, Κατερίνα Ζωγράφου.
«Βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της καλοκαιρινής σεζόν και πολλοί παραγωγοί κερασιών, ροδάκινων, βερίκοκων και άλλων εποχιακών οπωροκηπευτικών προϊόντων θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη Χαλκιδική για να διαθέσουν τα προϊόντα τους σε κάποια λαϊκή αγορά και εξαιτίας της καθυστέρησης ενός ΦΕΚ κινδυνεύουν να χάσουν την φετινή σοδειά τους», τονίζει ο κ. Αλβανός. «Η ζήτηση είναι πολύ αυξημένη στη Χαλκιδική λόγω και της τουριστικής κίνησης. Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί απευθύνονται στους οικείους Δήμους, υποβάλλουν την αίτησή τους, ωστόσο δεν μπορεί να γίνει τίποτα εφόσον το αρμόδιο υπουργείο δεν δίνει το πράσινο φως», προσθέτει.
Ο πρόεδρος του Σωματείου, εκφράζει έντονες ανησυχίες για το γεγονός ότι αρκετοί παραγωγοί μπροστά στην αγωνία τους να μείνουν απούλητα τα προϊόντα τους και υποστούν ισχυρό πλήγμα στο εισόδημά τους, προσέρχονται –ουσιαστικά- παράνομα στις κατά τόπους λαϊκές αγορές. «Σε περίπτωση διενέργειας ελέγχων οι συνάδελφοι είναι στον αέρα και απειλούνται με τσουχτερά πρόστιμα και άλλες κυρώσεις»,υπογραμμίζει με έμφαση.

«Απολύτως απαραίτητη η δημοσίευση στο ΦΕΚ»

Η Περιφερειακή Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, μιλώντας στο halkidifocus.gr, αναγνωρίζει το πρόβλημα, ωστόσο διευκρινίζει ότι δεν μπορεί να ληφθεί καμία απόφαση προτού δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η σχετική υπουργική απόφαση. «Οι Δήμοι έχουν διαβιβάσει τις αιτήσεις των ενδιαφερόμενων παραγωγών. Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα χωρίς το ΦΕΚ, ούτε να λάβουμε απόφαση, ούτε καν ρητή εντολή», αναφέρει η κ. Ζωγράφου.
Η ίδια εμφανίζεται αισιόδοξη ότι το ζήτημα θα επιλυθεί άμεσα, καθώς ασκούνται πιέσεις από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ώστε να «βγει» το ΦΕΚ. Άλλωστε, η ίδια κατάσταση συμβαίνει σχεδόν σε όλη τη χώρα.
Το πρόβλημα αφορά φυσικά και τους παραγωγούς της ΠΕ Πέλλας που δεν μπορούν να πουλήσουν την παραγωγή π.χ. στην Χαλκιδική καθώς κάτι αντίστοιχο προφανώς συμβαίνει και με την Επιτροπή Λαϊκών Αγορών στην Πέλλα! 


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…