Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος»: 200 εκατ. ευρώ στους Δήμους για έργα αγροτικής οδοποιίας


Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, ενεργοποίησαν την Πρόσκληση ΙV του Προγράμματος «ΦιλόΔημος», συνολικού ποσού χρηματοδότησης ύψους 200.000.000 ευρώ για τον Άξονα Προτεραιότητας «Δράσεις για τη βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας». 

Κάθε Δήμος μπορεί να υποβάλει μία Πράξη με ανώτατο ποσό χρηματοδότησης, από το Πρόγραμμα, 700.000 ευρώ 
Ημερομηνία έναρξης υποβολής των προτάσεων είναι η 17η Σεπτεμβρίου και λήξης η 31η Δεκεμβρίου 2018
Η ένταξη των προτάσεων γίνεται με άμεση αξιολόγηση 

Η συγκεκριμένη Πρόσκληση έρχεται να απαντήσει στην πάγια ανάγκη βελτίωσης της αγροτικής οδοποιίας με προτεραιότητα στη διευκόλυνση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Στόχος είναι η μείωση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων, η ταχύτερη  και ασφαλέστερη πρόσβαση των γεωργικών μηχανημάτων, καθώς και η ταχύτερη και οικονομικότερη μεταφορά των ευπαθών προϊόντων.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΦιλόΔημος» εκτός από την αγροτική οδοποιία έχουν ενεργοποιηθεί και οι προσκλήσεις για έργα ύδρευσης, αποχέτευσης και για την αποκατάσταση ΧΑΔΑ. Οι τέσσερις αυτές Προσκλήσεις θέτουν στη διάθεση των Δήμων  χρηματοδοτήσεις ύψους 625.000.000 ευρώ. Σε συνδυασμό με τα 180.000.000 ευρώ των τριών Προσκλήσεων του «ΦιλόΔημος ΙΙ» για προμήθεια μηχανημάτων έργου, αναβάθμιση Παιδικών Χαρών και συντήρηση Σχολικών Κτιρίων και αύλειων χώρων τους, οι συνολικές διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις στους Δήμους ανέρχονται σε 795.000.000 ευρώ για το 2018. 

Το παραπάνω ποσό ήδη υπερβαίνει τις αρχικές προβλέψεις για τους διαθέσιμους πόρους το 2018 κατά 55.000.000 ευρώ, ενώ η διαδικασία επεξεργασίας και ενεργοποίησης νέων Προκλήσεων για το 2018 βρίσκεται σε εξέλιξη.    

Τα Ειδικά Προγράμματα Ενίσχυσης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΦιλόΔημος» και «ΦιλόΔημος ΙΙ», είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης. Το Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος», το οποίο υλοποιείται από το Υπουργείο Εσωτερικών, προβλέπει τη δανειοδότηση των ΟΤΑ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠ&Δ) για τη χρηματοδότηση των έργων. Τα δάνεια εξοφλούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων χωρίς να επιβαρύνουν τους δήμους.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.