Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πλήρης εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος - Η ΕΛ.ΑΣ.θα κάνει τους ελέγχους


Στην αυστηρή εφαρμογή του «ξεχασμένου» αντικαπνιστικού νόμου προχωρά το αμέσως επόμενο διάστημα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση
για την εμπλοκή της Ελληνικής Αστυνομίας στον έλεγχο της εφαρμογής του νόμου που απαγορεύει το κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους, ενώ δρομολογείται και η ενεργοποίηση τηλεφωνικής γραμμής στην οποία οι πολίτες θα μπορούν να αναφέρουν τις παραβάσεις του νόμου.

Την πρόθεσή τους να βάλουν την Ελλάδα στον χάρτη των χωρών όπου το δικαίωμα των μη καπνιστών σε χώρους ελεύθερους από καπνό γίνεται σεβαστό, εξέφρασαν από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Και όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, πρώτος χώρος απόλυτης εφαρμογής της απαγόρευσης του καπνίσματος θα είναι το ίδιο το Κοινοβούλιο, όπου ο νόμος καταστρατηγείται συστηματικά.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην ιδιότυπη θέση να διαθέτει έναν από τους σκληρότερους νόμους απαγόρευσης του καπνίσματος της Ευρώπης, τον οποίο ωστόσο δεν έχει εφαρμόσει. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της πραγματικότητας εκτός από το ίδιο το Κοινοβούλιο είναι και η στάση του τέως αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, τον οποίο ο φωτογραφικός φακός «συνέλαβε» να καπνίζει εντός του υπουργείου Υγείας κατά τη διάρκεια κλειστής σύσκεψης. Η αντικαπνιστική νομοθεσία στην Ελλάδα με τη σκληρή της μορφή –ως προς τη διατύπωση μόνο– μετρά πλέον περισσότερο από μία δεκαετία: το 2008 ψηφίστηκε νόμος που προέβλεπε ότι από την 1η Ιουλίου 2009 η Ελλάδα «θα έσβηνε το τσιγάρο». Ο νόμος τότε προέβλεπε και εξαιρέσεις, όπως τη δυνατότητα επιλογής των μικρών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για το εάν θα επιτρέπουν ή όχι το κάπνισμα αλλά και τη δημιουργία καπνιστηρίων σε εργασιακούς χώρους. Ο νόμος έγινε πιο αυστηρός με την πλήρη απαγόρευση του καπνίζειν σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους από 1η Σεπτεμβρίου 2010, για να επαναδιατυπωθεί το 2016 προσθέτοντας στις απαγορεύσεις και το «άτμισμα» (ηλεκτρονικό τσιγάρο).
Ωστόσο, η πραγματικότητα εκθέτει την πολιτεία και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς: Αν και το ποσοστό των Ελλήνων που καπνίζουν συστηματικά έχει μειωθεί σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών της χώρας εισπνέει τον καπνό των άλλων κάθε φορά που επισκέπτεται μπαρ, εστιατόρια και καφετέριες, ενώ η Ελλάδα παραμένει στις υψηλές θέσεις της Ε.Ε. αναφορικά με την επικράτηση της καπνιστικής συνήθειας στον πληθυσμό της. 

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για το κάπνισμα (Μάιος 2017), το 87% των Ελλήνων δήλωσε ότι συναντά άτομα να καπνίζουν μέσα στα μπαρ και το 78% μέσα στα εστιατόρια. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ε.Ε. (μέσος όρος χωρών) είναι μόλις 20% και 9%. 

Μάλιστα, στην Ελλάδα τα ποσοστά έχουν αυξηθεί σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του 2014.  Το ποσοστό των Ελλήνων που καπνίζει εκτιμάται –σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής– στο 27,3% ποσοστό που, κατατάσσει την Ελλάδα στη δεύτερη θέση της Ε.Ε. μετά τη Βουλγαρία. Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου μία δεκαπενταετία τουλάχιστον τέσσερις στους δέκα Ελληνες κάπνιζαν συστηματικά.

Το μεγάλο πρόβλημα αναφορικά με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου εντοπίζεται στην απουσία ελέγχων. Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, την αρμοδιότητα των ελέγχων έχουν η δημοτική αστυνομία, το Λιμενικό –στις περιοχές αρμοδιότητάς του–, οι ελεγκτές Υγείας των σχετικών διευθύνσεων των ΟΤΑ και το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας – επίσης περιορίζεται στους χώρους ευθύνης τους δηλαδή στους υγειονομικούς σχηματισμούς. Η Ελληνική Αστυνομία δύναται μόνο να συνδράμει στους ελέγχους και αυτό κατόπιν αιτήσεως των άλλων ελεγκτικών οργάνων.

kathimerini.gr

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. Οταν λέμε απαγορεύεται το καπνισμα και χρειαζομαστε αστυνομικο για να μας ελέγχει....κατι δεν παει καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.