Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Νέο βιομηχανικό λουκέτο στη Β. Ελλάδα από την χαρτοποιία Sonoco Hellas Νέο βιομηχανικό λουκέτο στη Β. Ελλάδα από την χαρτοποιία Sonoco Hellas



Νέο βιομηχανικό λουκέτο, λίγες μόνο ημέρες μετά την ανακοίνωση για το κλείσιμο της υαλουργίας Γιούλα, ανακοινώθηκε αυτή τη φορά στη Βόρειο Ελλάδα.

Ο λόγος για τη χαρτοποιία Sonoco Hellas η οποία ανακοίνωσε στους 98 εργαζομένους της ότι κλείνει τα δύο εργοστάσιά της στην Ελλάδα στη Θεσσαλονίκη και  το Κιλκίς. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά το λουκέτο θα μπει την 1η Ιουνίου 2024 ενώ προβλέπεται να εφαρμοστεί πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου.

Η Sonoco Hellas αποτελεί την ιστορική συνέχεια του εργοστασίου παραγωγής κώνων κλωστοϋφαντουργίας ΕΒΙΕΝ το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί τη δεκαετία του 70 στη Β. Ελλάδα. Το 1998 η ΕΒΙΕΝ εξαγοράστηκε από την αμερικανική εταιρεία Sonoco Alcore  και μετονομάστηκε σε Sonoco Hellas.

Στις αιτίες για το νέο λουκέτο φαίνεται ότι σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε το υψηλό κόστος ενέργειας καθώς η Sonoco Hellas είναι ενεργοβόρος βιομηχανία, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία είχε επενδύσει στην αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς ωστόσο να συνδεθεί στο δίκτυο λόγω έλλειψης χωρητικότητας. Επίσης η ελληνική θυγατρική ήταν αντιμέτωπη με τις δομικές αδυναμίες της ελληνικής αγοράς, όπως το μικρό μέγεθος της. 

Βάσει του τελευταίου δημοσιευμένου ισολογισμού, η Sonoco Hellas το 2021 είχε κύκλο εργασιών 19,93 εκατ. ευρώ από 14,87 εκατ. ευρώ το 2020 ενώ το τελικό αποτέλεσμα ήταν ζημιές προ τόκων και φόρων ύψους 351 χιλιάδων ευρώ. Σε ό,τι αφορά το μητρικό αμερικανικό όμιλο Sonoco, οι καθαρές πωλήσεις παγκοσμίως ανήλθαν σε 7,3 δισ. δολάρια με την εταιρεία να διαθέτει πάνω από 310 παραγωγικές μονάδες σε όλο τον κόσμο απασχολώντας περίπου 22 χιλιάδες εργαζόμενους. Η Sonoco είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ενώ στην ελληνική αγορά εισήλθε το 1997 όταν εξαγόρασε αρχικά το 35% και στη συνέχεια το σύνολο της ΕΒΙΕΝ. 
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

10 comments:

  1. Ντροπή τους τόσοι εργαζόμενοι στο δρόμο αλλά δεν φταίνε αυτοί μόνο αλλά και η κυβέρνηση που βρίσκεται στον οίστρο της ανάπτυξης θεωρητικά βέβαια γιατί πρακτικά όχι μόνο δεν μας διέπει καθυλην ανάπτυξη αλλά φεύγουν και οι επιχειρήσεις ή ήδη υπάρχουσες ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΤΡΟΠΗ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΑΕΤΟ ΠΕΤΑΕΙ; Η ΑΓΟΡΑ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΔΕΛΕΑΣΤΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΜΕΛΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ;;;;;;;;;ΚΡΙΜΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΙ ΣΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άκουσα πως και ο πρώην διευθυντής δεν ξέρω ποιος ήταν όμως έκανε κακή διαχείριση δεν ξέρω αν και αυτό έπαιξε τον ρόλο του πάντως γενικά υπάρχει διαφθορά στις ιεραρχικες θέσεις με όποιον τρόπο, στις κυβερνήσεις στους διευθυνταδες στους προέδρους κτλ και την πληρώνει ο απλός μεροκαματιαρης δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα τα κλείσουν όλα Έλληνα αν δεν ξυπνήσεις ,δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο τίποτε,είναι σχεδιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ελληνική βιομηχανία χάνει σε ανταγωνιστικότητα λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους. Η συγκεκριμένη βιομηχανία είχε κάνει επένδυση σε ΑΠΕ 3 εκ. ευρώ αλλά δεν συνδέθηκε στο δίκτυο λόγω έλλειψης χωρητικότητας από τον ΔΕΔΗΕ. Η βιομηχανία σβήνει λόγω της ανικανότητας της κυβέρνησης να ελέγξει την αγορά ενέργειας. Από το 2019 μέχρι σήμερα είχαμε 10 λουκέτα σε μεγάλες ελληνικές βιομηχανίες πολυεθνικών συμφερόντων και ο Κούλης μας πουλάει φούμαρα περί αναπτύξεως λόγω τουρισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Άιντε Μητσοτάκη διωξε κιαλλους μπορείς άσε τον κοσμάκη να πεινασει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μητσοτάκη δαγκωτό και που θα πάει θα μας εξαφανίσει όλους ο κασελακης σας πειράζει ψηφίστε κουτί ρε αυτό σας αξίζει άσχετοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τα εργοστάσια τα κλείνουν οι αριστεροί συνδικαλιστές. Ξυπνήστε ρε κορόιδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΚΑΠΟΤΕ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΣ;; ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ " ΚΟΡΟΙΔΟ"

      Διαγραφή
  9. ΝΤΡΑΠΗΚΕ ΚΑΙ Η ΝΤΡΟΠΗ ΚΥΡΙΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.