Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τι θα συμβεί αν δεν πληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ;


Το κουτί της Πανδώρας θα ανοίξει η ενδεχόμενη αθέτηση της πληρωμής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με την ΕΚΤ να διακόπτει την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες.
Όπως είχε δηλώσει την Πέμπτη η Κριστίν Λαγκάρντ, η Ελλάδα οφείλει να καταβάλει την δόση της 30ης Ιουνίου, καθώς δεν υπάρχει περίοδος χάριτος. «Η Ελλάδα θα βρεθεί σε στάση πληρωμών, θα βρεθεί με μια ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το ΔΝΤ την 1η Ιουλίου», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», η χώρα μας θα χάσει την φερεγγυότητά της και θα μπει στην λίστα με τις χώρες που καθυστέρησαν να πληρώσουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Σε αυτές ανήκουν κατά βάση οι λεγόμενες «τριτοκοσμικές χώρες», όπως η Ζιμπάμπουε και το Σουδάν. Οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες που αθέτησαν πληρωμές είναι η Γιουγκοσλαβία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Την ίδια στιγμή, οι οίκοι αξιολόγησης S&P, Moody's και Fitch έχουν κάνει ξεκάθαρο ότι δεν θα κατατάξουν την Ελλάδα στην κατηγορία της χρεοκοπίας, γιατί έχουν διαφορετική αντιμετώπιση απέναντι στους επίσημους πιστωτές και τους ιδιώτες. Παρ' όλα αυτά, ο οίκος S&P ενδέχεται να την υποβαθμίσει κάτω από την τωρινή αξιολόγηση CCC. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι τραπεζικές πηγές επισημαίνουν ότι αν η Ελλάδα θεωρηθεί ότι βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας η πιο άμεση επίπτωση θα γίνει αισθητή στις τράπεζες, καθώς η ΕΚΤ μπορεί να περιορίσει ή να διακόψει την ρευστότητα αν κρίνει ότι είναι αφερέγγυες. 

Στην καλύτερη περίπτωση οι ευρωτραπεζίτες θα δώσουν στην χώρα μας μια σύντομη προθεσμία για να έρθει σε συμφωνία, προκειμένου να αποκατασταθεί η φερεγγυότητα της ίδιας και των τραπεζών. Υπάρχει όμως και το εφιαλτικό σενάριο, δηλαδή να διακοπεί η ρευστότητα μέσω ELA, οδηγώντας στην επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Τέλος, θα μπορούσαν να υπάρξουν αλυσιδωτές επιπτώσεις (cross – default), με άλλους πιστωτές να απαιτούν να πάρουν πίσω τα χρήματά τους.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.