Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

H Έδεσσα στον απόηχο της εκδήλωσης "Ο χορός είναι ζωή"


4o Αντάμωμα Ελληνικών Παραδόσεων «όσο ο χορός γυρίζει, ο κύκλος μεγαλώνει»

Η πόλη της Έδεσσας βρίσκεται στον απόηχο της εκδήλωσης «Ο ΧΟΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ», που  πραγματοποιήθηκε για τέταρτη χρονιά στην πόλη της Έδεσσας το Σάββατο 13 Ιουνίου 2015.
Από το πρωί της ίδιας μέρας η πόλη άρχισε να δέχεται τους καλεσμένους της. 
Οι οργανωτική επιτροπή, υποδεχόταν τους συλλόγους τον ένα μετά τον άλλον. Σύλλογοι από όλη την Ελλάδα, από τη Λαμία, τη Θήβα, την Ξάνθη, την Καβάλα, τις Σέρρες, την Ήπειρο, τη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη,  τη Δράμα, τη Φλώρινα, το Κιλκίς, την Κοζάνη, την Ελασσόνα, την Ημαθία, την Πέλλα πήραν μέρος σ αυτή την μεγαλειώδη γιορτή παράδοσης. Για μια ακόμη φορά αποδείξαμε ότι «όλοι μαζί μπορούμε» να δώσουμε στην πόλη μας αυτό που της αξίζει.
Ογδόντα επτά σύλλογοι και 1800 χορευτές με τους συνοδούς τους γνώρισαν την Εδεσσαϊκή φιλοξενία κατακλύζοντας τους δρόμους της πόλης.
Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε ταυτόχρονα, στις 5.20 το απόγευμα, από διάφορα σημεία της πόλης και με τις παραδόσεις της χώρας μας να καλύπτουν τις διαδρομές, και να καταλήγουν μέσω του κεντρικού πεζόδρομου στο γήπεδο. Η ομάδα της Μακεδονίας ξεκίνησε από τους Καταρράκτες και διασχίζοντας τη συνοικία Βαρόσι, έφτασε στον κεντρικό πεζόδρομο και από εκεί κατευθύνθηκε στο γήπεδο. Η ομάδα του Πόντου με αφετηρία τη Βυζαντινή γέφυρα Κιουπρί, μέσω του κέντρου της πόλης και της πλατείας Στογιαννάκη ακολούθησε τη διαδρομή προς το Δημοτικό στάδιο. 
Για τις δύο αυτές ομάδες υπήρχε μπουφές φιλοξενίας, στα Μικρά Καταρρακτάκια, τον οποίο επιμελήθηκαν και προσέφεραν οι σύλλογοι Εδεσσαϊκό θέατρο και Μελωδοί της Έδεσσας.
Η ομάδα της Μικράς Ασίας ξεκίνησε από την πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης στον πρώτο συνοικισμό και με στάση στο πάρκο του Μ. Αλεξάνδρου (μνημείο προσφυγικού Ελληνισμού), μέσω του πεζόδρομου έφτασε στο γήπεδο της πόλης. Στην ίδια στάση φιλοξενήθηκε και η ομάδα την Θράκης, με την επιμέλεια του συλλόγου Καλλιτεχνών Έδεσσας ο ΑΠΕΛΗΣ και πολλών ανώνυμων εθελοντών.



Η Τρίτη στάση φιλοξενίας, έγινε στο πάρκο Περικαλλές (απέναντι από την κεντρική είσοδο του γηπέδου) με την επιμέλεια του συλλόγου Βιβλιόφιλων Έδεσσας, τον εμπλουτισμό του από πολλές νοικοκυρές και επιχειρήσεις της περιοχής, και υποδέχθηκε την ομάδα των Νησιών μας, με αφετηρία την πλατεία ηρώων και την ομάδα της Ηπείρου με αφετηρία την πλατεία Γρανικού.
Οι Bloco Cachoeira, οι τυμπανιστές της Έδεσσας,  προετοίμασαν το έδαφος για την είσοδο των χορευτικών. Οι θεατές, που από νωρίς είχαν κατακλύσει τις κερκίδες του γηπέδου για να κατοχυρώσουν θέση, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τη ζωντάνια αυτής της ομάδας, που με χαρά δέχθηκε την πρόσκληση και συμμετείχε  στην εκδήλωση.
Η ταυτόχρονη είσοδος όλων των χορευτών, και από τις τρεις εισόδους του γηπέδου,  έδωσε στην εκδήλωση το πνεύμα της ενότητας που την διακατέχει. Ενώσανε όλοι μαζί τα χέρια και χόρεψαν το συρτό με ανάμεικτα τα χρώματα από τις φορεσιές της πατρίδας μας. Στη συνέχεια ακολούθησε το χορευτικό πρόγραμμα της κάθε περιοχής, σύμφωνα με τη σειρά που ορίστηκε από την οργανωτική επιτροπή. Ξεκίνησε η Ήπειρος, ακολούθησαν τα Νησιά, ο Πόντος, η Μικρά Ασία, η Μακεδονία και τελείωσε η εκδήλωση με τη Θράκη.
Την παρουσίαση της εκδήλωσης ανέλαβε ο Γιώργος Παναγιωτίδης, πολιτικός επιστήμονας, οικονομολόγος – ιστορικός, παρουσιαστής της εκπομπής «ιστορία, λαογραφία – πολιτισμός» της Πέλλα TV.
Υπάρχουν πολλές ομάδες/φορείς ακόμα, που συνεισέφεραν στην επιτυχία της εκδήλωσης, όπως ο Εμπορικός σύλλογος Έδεσσας – Επιμελητήριο, Σύλλογος Βλάχων Άνω Γραμματικού και περιχώρων, σύλλογος Ηπειρωτών Έδεσσας, Σύλλογος Φλωρινιωτών Έδεσσας, Σύλλογος πτυχιούχων γυμναστών Έδεσσας, Πρόσκοποι Έδεσσας, Μαθητές 1ου και 2ου Λυκείου Έδεσσας, Ένωση Φιλανθρωπικών σωματείων κυρίων και δεσποινίδων Έδεσσας και δημότες  της πόλης μας, που προσφέρθηκαν και βοήθησαν, ανιδιοτελώς, με οποιονδήποτε τρόπο και δική τους μέριμνα μετέφεραν στους μπουφέδες τα εδέσματα που ετοίμασαν. Επίσης οι επιχειρήσεις που τη στήριξαν οικονομικά και ο Δήμος Έδεσσας, η ΔΗΚΕΔΕ και η Τουριστική Έδεσσας Α.Ε.
Με τη βοήθεια και τη συμμετοχή όλων, ο στόχος επετεύχθη! Σας ευχαριστούμε!
Η οργανωτική επιτροπή θα παραδώσει τα καθαρά έσοδα της εκδήλωσης στη Μητρόπολη, με σκοπό την ενίσχυση του γηροκομείου και του συσσιτίου Έδεσσας.

ΜΕ ΤΙΜΗ
Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.