Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τα φουγάρα που αξίζουν μια νέα ευκαιρία


Δώδεκα επιχειρηματικούς κλάδους που παρά το χτύπημα που έχουν δεχθεί από την οικονομική ύφεση, εντούτοις αντέχουν και έχουν προοπτικές ανάπτυξης, παρουσίασε η υφυπουργός Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη σε σύσκεψη που είχε με τους εκπροσώπους των 13 Περιφερειών της χώρας.
Η σύσκεψη που έγινε την περασμένη εβδομάδα είχε ως στόχο να ζητήσει η υφυπουργός από τους εκπροσώπους των Περιφερειών να της υποδείξουν αργούσες επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν ξανά.
Η κ. Τζάκρη παρουσίασε στους εκπροσώπους μελέτες του ΚΕΠΕ και επεξεργασμένα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Σύμφωνα με αυτά σε 12 κλάδους παρατηρήθηκαν:
• Αύξηση των μεριδίων στην περίοδο της κρίσης στους τομείς: προϊόντα διύλισης πετρελαίου, κ.ά., φαρμακευτικά προϊόντα και παρασκευάσματα, βασικά μέταλλα, μηχανήματα και είδη εξοπλισμού, επισκευή και εγκατάσταση μηχανημάτων και εξοπλισμού.
• Αύξηση των μεριδίων κατά την περίοδο πριν από την κρίση ή περίπου διατήρηση των μεριδίων κατά την περίοδο της κρίσης στους ακόλουθους τομείς: τρόφιμα, ποτά και καπνός, χαρτοποιία και χάρτινα προϊόντα, εκτυπώσεις και αναπαραγωγή προεγγεγραμμένων μέσων, χημικές ουσίες και προϊόντα, μεταλλικά προϊόντα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ηλεκτρονικά και οπτικά προϊόντα.
Στους κλάδους αυτούς διακρίνεται στη βάση των συγκεκριμένων στοιχείων μία σχετικά ευνοϊκότερη προοπτική για το μέλλον.
Οσον αφορά την εξαγωγική δραστηριότητα, η κ. Τζάκρη παρουσίασε στοιχεία για τους κλάδους αγαθών με τις σχετικά υψηλότερες τιμές του Δείκτη Εξαγωγικών Δυνατοτήτων, ο οποίος μετράει διαχρονικά τις επιδόσεις στις ξένες αγορές σε συνδυασμό με το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.
Η μεγάλη πλειονότητα των κλάδων που παρουσίασε η υφυπουργός εντάσσονται στον τομέα της μεταποίησης, γεγονός που αντανακλά τόσο την ύπαρξη εξαγωγικών δυνατοτήτων σε σημαντικό εύρος δραστηριοτήτων, όσο και τη σημασία της μεταποίησης για τις εξαγωγικές προοπτικές της χώρας. Σημαντικές δυνατότητες διακρίνονται, μεταξύ άλλων, στη διύλιση πετρελαίου, στα παρασκευάσματα διατροφής από λαχανικά και φρούτα (κονσέρβες φρούτων και λαχανικών, ελιές κ.ά.), στον κλάδο του αλουμινίου (προφίλ, ράβδοι κράματα αλουμινίου, προϊόντα για κατασκευές), στα μάρμαρα και τα τσιμέντα, στον καπνό (ανεπεξέργαστο, τσιγάρα και λοιπά καπνικά προϊόντα), στα έλαια και λίπη (ιδιαίτερα στο ελαιόλαδο), στο βαμβάκι (μη επεξεργασμένο και σε μορφή νήματος), στα γαλακτοκομικά (ιδιαίτερα στα τυριά και το γιαούρτι), στη ζάχαρη και στα ζαχαρώδη προϊόντα, στα λιπάσματα, στα γουναρικά, στα παιχνίδια, στα προϊόντα από χαλκό, στα δέρματα, στα πλεκτά υφάσματα, στο σίδηρο και το ατσάλι, στα πλαστικά και στα φαρμακευτικά προϊόντα.
Η συμμετοχή των δυναμικών κλάδων στην παραγωγή
Σε τι ποσοστό (%) συνεισφέρει ο κάθε τομέας στην προστιθέμενη αξία της μεταποίησης
Κλάδος
Ετος: 2000
2007
2014
Τρόφιμα, ποτά και καπνός
22,9
20,1
19,9
Κλωστοϋφαντουργία, είδη ενδυμασίας και δερμάτινα
13,4
7,8
4,2
Προϊόντα διύλισης πετρελαίου
14,6
5,1
8,2
Μεταλλικά προϊόντα*
6,4
9,8
7,3
Εκτυπώσεις
5,7
7,8
2,7
Επιπλα και άλλες μεταποιητικές δραστηριότητες
5
3,8
2,7
Φαρμακευτικά προϊόντα και παρασκευάσματα
3,5
3,7
4,6
Ηλεκτρονικοί υπολογιστές
3,3
1,7
1,7
Ηλεκτρολογικός εξοπλισμός
3,1
2,5
1
Προϊόντα από ελαστικό και πλαστικές ύλες
2,8
2,8
1
Μηχανήματα και είδη εξοπλισμού
2,6
3
4,2
Βιομηχανία ξύλου
2,4
2,2
0,2
Χαρτοποιία και χάρτινα προϊόντα
2,1
2,3
2,1
Μηχανοκίνητα και άλλα οχήματα
1,2
0,7
0,6
*Εξαιρούνται μηχανήματα, είδη εξοπλησμού                                               Πηγή:ΚΕΠΕ
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.