Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

NASA: "Ο ήλιος «έκαψε» την ατμόσφαιρα του πλανήτη Άρη"


Ο ήλιος πιθανότατα κατέστρεψε την ατμόσφαιρα του πλανήτη Άρη, ανακοίνωσαν οι επιστήμονες της NASA.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους, ο Άρης έχει το δικό του Βόρειο Σέλας, ενώ η ατμόσφαιρά του συνεχώς αλλάζει. Όπως φαίνεται η σημερινή του όψη καθορίστηκε από ηλιακές εκρήξεις και μαγνητικούς έλικες, οι οποίες «έκαψαν» την ατμόσφαιρα του πλανήτη και πιθανότατα εξαφάνισαν και το νερό που φαίνεται να υπήρχε.
Οι ερευνητές της αποστολής Mars Atmosphere and Volatile Evolution (Maven) ανακοίνωσαν τα ευρήματα τεσσάρων μελετών που δημοσιεύονται στο περιοδικό Science.
Το διαστημόπλοιο Maven μπήκε σε τροχιά γύρω από τον Άρη το περασμένο φθινόπωρο και από τότε εξετάζει τα στρώματα της ατμόσφαιρας του σε μια προσπάθεια να συμπεράνουμε τι συνέβη όταν τα αέρια και η μαγνητική ενέργεια του ήλιου έφτασαν στην επιφάνεια του πλανήτη.
«Χωρίς καθόλου μαγνητικό πεδίο πια, οι ηλιακές καταιγίδες και ο άνεμος «μαστιγώνουν» τον Άρη», ανέφερε ο ερευνητής Νίκ Σνέιντερ.
«Ο Άρης ήταν ξεκάθαρα πολύ θερμός και υγρός πλανήτης με 100 φορές περισσότερη ατμόσφαιρα. Δεν μπορούμε να απαντήσουμε ακόμα τι ακριβώς συνέβη και όλα αυτά τα νερά εξαφανίστηκαν όμως φαίνεται ότι είχε να κάνει με την επιρροή του ήλιου», τόνισε.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.