Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Κόντογλου της Ρωμηοσύνης στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Έδεσσας


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης και τιμής στον Φώτη Κόντογλου, με αφορμή τα πενήντα χρόνια από την κοίμησή του, το απόγευμα της Τετάρτης, 16 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Έδεσσας. 
   Η σεμνή και άρτια οργανωμένη εκδήλωση, ενταγμένη στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Έδεσσας, ήταν συνδιοργάνωση τριών συλλόγων: των Μικρασιατών Ν. Πέλλας-«Η Μπίγα», των Εδεσσαίων Καλλιτεχνών «Απελλής» και της Ενωμένης Ρωμηοσύνης. Στόχος ήταν να φωτιστεί η πολυτάλαντη προσωπικότητα του Κόντογλου και η γνωριμία με το πολυσχιδές έργο του: ο Αϊβαλιώτης λογοτέχνης, ο αγιογράφος και ζωγράφος. 
   Η Ιωάννα Διαμαντή, πρόεδρος του συλλόγου Μικρασιατών, χαιρέτησε το κοινό εκ μέρους των συνδιοργανωτών και έκανε αριστοτεχνικά την παρουσίαση και ταυτόχρονα τον συντονισμό της εκδήλωσης. Το βιογραφικό του Φώτη Κόντογλου παρουσίασε ο Χρήστος Μουρατίδης, εκπροσωπώντας την Ενωμένη Ρωμηοσύνη.
   Τον Αϊβαλιώτη λογοτέχνη Κόντογλου παρουσίασαν η Μαρία Μπούζουρα και ο Κοσμάς Τσίναλης. Μέσα από την παρουσίαση, με εναλλαγή εικόνων και αφήγηση αποσπασμάτων από διηγήματά του, οι θεατές γνώρισαν το ιδιόμορφο λογοτεχνικό ύφος του Φώτη Κόντογλου, που κατάφερε με τη δύναμη του λόγου, την περιγραφική ικανότητα και την αριστοτεχνική δομή των κειμένων του,  να αποδώσει την έννοια του ελληνισμού στον ρου της ιστορίας.
   Η Αναστασία Χρυσόγλου και η Μαρία Σέξτου (πρόεδρος των Εδεσσαίων Καλλιτεχνών) παρουσίασαν τον Κόντογλου σαν αγιογράφο και ζωγράφο, αντίστοιχα. Μέσα από την προβολή βίντεο και την παρουσίαση των έργων του, οι θεατές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πολυσήμαντη προσφορά του Κόντογλου στην Νεολελληνική Ζωγραφική. Ο  καλλιτέχνης υπήρξε πρώτα απ’ όλα αγιογράφος. Ζωγράφος της λειτουργικής τέχνης της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ζωγράφος που είχε συνείδηση του θεολογικού χαρακτήρα της ζωγραφικής μέσα στο σχέδιο της σωτηρίας του ανθρώπου. Υπήρξε ωστόσο από τους ισχυρότερους μοχλούς της στροφής της πορείας της Νεοελληνικής Ζωγραφικής στην ανακάλυψη των πνευματικών αξιών της ελληνικής παράδοσης.
   Μέσα στο πνεύμα των Αγίων Ημερών των Χριστουγέννων, ήταν η αφήγηση από τον Κοσμά Τσίναλη, του διηγήματος «Το βλογημένο μαντρί», από το βιβλίο του Κόντογλου, «Το Αϊβαλί η Πατρίδα μου».
   Την  εκδήλωση έκλεισε η  χορωδία του συλλόγου Μικρασιατών, που με χοράρχη τον Παντελή Πολυχρονιάδη και συνοδεία των εθελοντών μουσικών Πέτρου Ζλατάνη-στο ακορντεόν και Γιώργου Μυλωνά-στο ούτι, ερμήνευσαν παραδοσιακά μικρασιάτικα τραγούδια.
   Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της πόλης, μέλη και φίλοι των συλλόγων που είχαν την συνδιοργάνωση, ενώ δεν έλειψαν και τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα, προσφορά κυριών, μελών των τριών συλλόγων.
pagoinia.gr

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.