Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η τσιμεντοποίηση της Έδεσσας μέσα από τη βαρβαρότητα των «Αναπτυξιακών αστικών αναπλάσεων»


Η επιθετική τακτική απέναντι στο αστικό πράσινο και τους ελεύθερους χώρους που τα τελευταία χρόνια ακολουθεί η Δημοτική Αρχή της Έδεσσας φαίνεται να μην έχει τελειωμό.
Η πόλη της Έδεσσας βιώνει τη βαρβαρότητα της  αλυσίδας  των αστικών αναπλάσεων που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται  στο  όνομα   μιας  στενόμυαλης δήθεν «αναπτυξιακής» λογικής και ενός λαϊκισμού που  έχοντας στόχο την εξυπηρέτηση προσωπικών φιλοδοξιών και  συντεχνιακών  συμφερόντων  κατάφεραν να βλάψουν ανεπανόρθωτα ,  σημεία αναφοράς  της  πόλης  με  αδιαμφισβήτητη  σημασία τόσο για  το  τουριστικό μέλλον  της όσο και για  την  ποιότητα ζωής των κατοίκων της.
Εκατοντάδες αναίτιες κοπές δένδρων (ως δήθεν προβληματικών) τσιμεντοποιήσεις πάρκων ,εξαφανίσεις ποταμών (Κωνσταντινουπόλεως) παραχωρήσεις δημοτικών χώρων με την κατασκευή "ιδιωτικών" πλατειών. Καμιά πρόβλεψη για την ένταξη του ποδήλατου στον αστικό ιστό ,σπατάλη  (γκρέμισμα πέτρινων γεφυρών και καταστροφή υπάρχουσας υποδομής και αντικατάστασή της χωρίς λόγο από άλλη) και κακογουστιά ,είναι τα αποτελέσματα των δύο "μεγάλων" πολυδιαφημιζόμενων έργων με τίτλο «Ανάδειξη δικτύου ποταμοβραχιόνων της πόλης της Έδεσσας ως ζωντανό στοιχείο της καθημερινότητάς της» και «Ανάπλαση Πλατείας Γρανικού, οδού 18ης Οκτωβρίου και των μεταξύ τους συνδετήριων οδών».
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος το κατώτερο όριο για να είναι βιώσιμη μια πόλη αντιστοιχεί σε 10 τ.μ. πράσινου ανά κάτοικο ενώ σύμφωνα με τη μελέτη που πραγματοποίησε το 2006 η ομάδα του καθηγητή της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ. Ιωάννη Τσαλικίδη για λογαριασμό του Δήμου Έδεσσας το αντίστοιχο ποσοστό –συμπεριλαμβανομένων και των δεντροστοιχιών των δρόμων μαζί με τα πρανή τους- φθάνει μόλις τα 7,2 τ.μ. πράσινου ανά κάτοικο. Αυτά τα δεδομένα αρκούν για να καταρρίψουν τον μύθο της "πράσινης πόλης" που υπάρχει για την πόλη της Έδεσσας.
Οι ευθύνες για τη ζημία που έγινε μέχρι τώρα στην πόλη επιμερίζονται αναλογικά από τους  διαχειριστές της δημοτικής εξουσίας μέχρι τον τελευταίο πολίτη.
Εμείς οι πολίτες της Έδεσσας λέμε:
ΟΧΙ στην βαρβαρότητα των "ΨΕΥΤΟΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΑΝΑΠΛΑΣΕΩΝ"
ΟΧΙ στην υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας 
ΝΑΙ σε μια σύγχρονη βιώσιμη πόλη με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον. 
ΤΕΤΑΡΤΗ 16-12-2015     ΩΡΑ 18.30
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΩΝ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ : ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ 
ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ
ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

  1. Τωρα ειναι αργα, το κακο εγινε δυστυχως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι αργά για δάκρυα πλέον.
    Η τσιμεντοποίηση μιας πόλης με αρκετό πράσινο πριν μερικές δεκαετίες έπεσε θύμα της πολιτικής των διαφόρων δημοτικών αρχών και ειδικά την τελευταία όπου τα διάφορα ευρωπαϊκά κονδύλια έτρεχαν σε όλη την Ελλάδα.
    Κονδύλια για τα οποία πολλά έχουν γραφτεί για το πως έχουν απορροφηθεί σε πανελλαδικό επίπεδο.
    Οι δημοτικές αρχές της πόλης μη θέλοντας να χάσουν το τρένο της ανάπτυξης έτρεχαν να ενταχθούν σε τέτοιου είδους προγράμματα γεμίζοντας με τσιμέντο όσο περισσότερους χώρους μπορούσαν.
    Η ιστορία της τσιμεντοποίησης είναι διαχρονική.
    Μήπως ξεχάσαμε την καταστροφή στην ουσία του πάρκου της Μεραρχίας στο βωμό της ξενοδοχειακής ανάπτυξης της πόλης με την επέκταση του Ξενία που τελικά εκτός από την περιβαλλοντικές επιπτώσεις είχε και οικονομική ζημίες για τον τόπο;
    Δεν μπόρεσαν οι επόμενοι να μείνουν πίσω και άρχισε το πάρτι του τσιμέντου.
    Μικροί καταρράκτες, Πάρκο Καταρρακτών με τα γνωστά υπόγεια καταστήματα και τις λαμαρίνες, περιοχή Λαϊκής αγοράς , Πλατεία πρώτου συνοικισμού κ.λ.π κ.λ.π και τώρα τελευταία.
    Ποταμοβραχίονες, καρούμπαλα με κυβόλιθους, Πλατεία Γρανικού, 25ης Μαρτίου κοκ
    Κάναν τις πεζοδρομήσεις και παραδώσαν τους πεζόδρομους στα διάφορα καταστήματα και καφέ. Έφτανα στο σημείο να φαρδαίνουν πεζοδρόμια, ακόμα και γωνίες φιλέτα, και να τα παραδίνουν σε καφέ με αποτέλεσμα οι πεζοί να πηγαίνουν από τους δρόμους. Και στα τελευταία έργα δεν θα αργήσει να καταληφθεί ότι χώρος υπάρξει ειδικά μαγαζί γωνία.
    Η προσπάθεια προηγούμενης αρχής να τσιμεντάρει την πλατεία 25ης Μαρτίου απέτυχε. Με τα σημερινά έργα το τσιμέντο εισχώρησε ήδη μέσα στο πάρκο.
    Σε κάποιο επόμενο ΕΣΠΑ φοβάμαι ότι τελικά το πάρκο θα επαλειφθεί και βέβαια θα επιβεβαιωθεί τέως Αντιδήμαρχος της πόλης που όταν έγινε δέκτης διαμαρτυριών για την προσπάθεια τσιμεντοποίησης του πάρκου, απάντησε απλά ότι η πόλη έχει αρκετό πράσινο οπότε μπορούμε να χαλάσουμε κάποιο.
    Εκτός από το τσιμεντοκρεσέντο της δημοτικής αρχής, είχαμε και την ατυχία να χτυπηθούν τα δέντρα της πόλης από ασθένειες, κατά τον δήμο, για να ξεκινήσει η συμφωνική των αλυσοπρίονων εξαφανίζοντας δένδρα από διάφορα σημεία της πόλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.