Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Προβλήματα & Λύσεις Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών - Επιστολή ΠΑΣΕΚΔΑΠ στους βουλευτές


Αξιότιμες/οι κυρίες/κύριοι, 

Όπως ενδεχομένως ήδη γνωρίζετε, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών & Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ&ΑμεΑ) αποτελούν Κοινωνικές Δομές των ΟΤΑ με πλούσιο και πολύ σημαντικό έργο τα τελευταία 15-20 χρόνια. 

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών Μ.Ε.Α. εκπροσωπεί τους περίπου 1.000 εργαζόμενους στις 538 Δημοτικές Δομές Κ.Δ.Α.Π. & Κ.Δ.Α.Π. Μ.Ε.Α. (σε Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. των Ο.Τ.Α.) του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής» που συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ (ΕΠΑΝΑΔ- Υπουργείου Οικονομίας και ΠΕΠ- Περιφερειών) καθώς και από εθνικούς πόρους. Άτυπα, αλλά επί της ουσίας, όλα αυτά τα χρόνια ο Σύλλογός μας, πέρα από συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων, αποτελεί και έναν δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των ωφελουμένων-γονέων και των αρμόδιων υπηρεσιών. 

Ο θεσμός των Κ.Δ.Α.Π. & Κ.Δ.Α.Π. Μ.Ε.Α. ξεκίνησε από το 1996 και αναπτύχθηκε ραγδαία σε όλη την επικράτεια σημειώνοντας μεγάλη αύξηση τόσο ως προς τον αριθμό των δομών όσο και ως προς τον αριθμό των ωφελούμενων παιδιών ανταποκρινόμενος στις ανάγκες της χειμαζόμενης από την κρίση ελληνικής οικογένειας. Στα 471 δημοτικά ΚΔΑΠ απασχολούνται 17.888 παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών και παιδιά με ελαφριάς μορφής κινητικά ή αισθητηριακά προβλήματα για ορισμένο χρονικό διάστημα της ημέρας. Σκοπός τους είναι η δημιουργική απασχόληση των παιδιών εκτός σχολικού ωραρίου, η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους με την ατομική - οργανωμένη δραστηριότητα ή μέσα από οργανωμένες ομάδες εργαστηρίων, καθώς και η εξυπηρέτηση των γονέων. 

Τα στελέχη των Δομών αποτελούνται από πτυχιούχους και άρτια καταρτισμένους εκπαιδευτικούς των παρακάτω ειδικοτήτων: νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, γυμναστές καθώς και καθηγητές μουσικής, θεάτρου, εικαστικών, αγγλικών, χορού, πληροφορικής κλπ. και βοηθητικό προσωπικό. Στα 67 δημοτικά ΚΔΑΠ&ΑμεΑ απασχολούνται 1.259 παιδιά, έφηβοι και ενήλικες με νοητική υστέρηση, κινητικά προβλήματα, αυτισμό, αισθητηριακές και πολλαπλές αναπηρίες με ποσοστό αναπηρίας 35% και άνω, για ορισμένο χρονικό διάστημα της ημέρας. 

Σκοπός τους είναι η δημιουργική απασχόληση των παιδιών και των ατόμων με αναπηρία, η κοινωνική τους ένταξη, η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, η στήριξη των οικογενειών τους ώστε να αντιμετωπιστούν καταστάσεις κοινωνικού αποκλεισμού και να αποφευχθεί η χρήση ιδρυματικής φροντίδας. Τα στελέχη των Δομών αποτελούνται από πτυχιούχους και άρτια καταρτισμένους στην ειδική αγωγή επιστήμονες των παρακάτω ειδικοτήτων: γυμναστές, φυσιοθεραπευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, κοινωνικούς φροντιστές και βοηθητικό προσωπικό. Με το παρόν υπόμνημα επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για τα προβλήματα λειτουργίας των κοινωνικών δομών ΚΔΑΠ & ΚΔΑΠ-ΜΕΑ που έχουμε εντοπίσει, καθώς και να καταθέσουμε τις προτάσεις μας ούτως ώστε να πετύχουμε την βέλτιστη και πιο πρακτική λειτουργία των Δομών αυτών ως προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες, το εύρος των ωφελουμένων, το εργασιακό καθεστώς του προσωπικού αλλά και το πιο οικονομικό, δίκαιο και συμφέρον σύστημα χρηματοδότησης. 

Ακολουθεί αναλυτική αναφορά των δυσλειτουργιών με παράλληλη κατάθεση των δικών μας βελτιωτικών προτάσεων Πρώτο ζήτημα: Σχέσεις εργασίας προσωπικού Δομών. Το προσωπικό των Δομών προσλαμβάνεται κυρίως με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (Ι.Δ.Ο.Χ. πλήρους ή μερικής απασχόλησης και ωρομίσθιοι) και Συμβάσεις Έργου (μπλοκάκι), οι οποίες έχουν δωδεκάμηνη ισχύ, με δικαίωμα ανανέωσης εφόσον συνεχίζεται η ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση. Αυτό προκαλεί τα παρακάτω πολύ σημαντικά προβλήματα: 

1. Οι εργαζόμενοι κάθε χρόνο αγωνιούν και τελούν υπό ένα ατέρμονο καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας, γνωρίζοντας πως η συνέχιση της εργασίας τους εξαρτάται από την επισφαλή ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση και κάθε άλλο παρά σταθερή και μόνιμη μπορεί να θεωρηθεί. 2. Το νομικό πλαίσιο που διέπει τις ανανεώσεις των συμβάσεων («..με δυνατότητα ανανέωσης..») δεν μας εξασφαλίζει ούτε στο ελάχιστο σε περιπτώσεις που κάποιος Δήμαρχος ή κάποιος Πρόεδρος Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης δεν επιθυμεί (για λόγους αυθαίρετους ή/και σκοπιμότητας) να ανανεώσει τις συμβάσεις μας. Με λίγα λόγια η εργασία μας γίνεται «παιχνίδι» στα χέρια και στις διαθέσεις των εκάστοτε αιρετών. 3. Η καταβολή της μηνιαίας μισθοδοσίας του προσωπικού συνδέεται άμεσα με την αποπληρωμή των δόσεων του προγράμματος από την ΕΕΤΑΑ προς τους φορείς υλοποίησης (ΝΠΙΔ, ΝΠΔΔ, Δήμοι). Η ροή των δόσεων, άλλοτε καθυστερεί με ευθύνη των αρμόδιων Υπουργείων, άλλοτε «παγώνει» με ευθύνη των φορέων (έλλειψη ασφαλιστικής ή φορολογικής ενημερότητας κλπ.) και άλλοτε τα ποσά αυτά διοχετεύονται ανεξέλεγκτα από τους αυτοδιοικητικούς σε άλλες δράσεις των υπηρεσιών τους. Αποτέλεσμα και των τριών αιτιών είναι οι εργαζόμενοι των δομών μας να παραμένουν από μήνες έως και χρόνια απλήρωτοι, γεγονός το οποίο συνιστά ξεκάθαρη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας και προκαλεί οικονομική εξαθλίωση στις οικογένειες των εργαζομένων. 4. Το καθεστώς της εργασιακής ανασφάλειας στις κοινωνικές Δομές των ΟΤΑ, σε συνδυασμό με την προγραμματική μορφή των περισσότερων κοινωνικών δράσεων εμποδίζει την ανάπτυξη και την πρωτοβουλία των εργαζομένων λειτουργώντας ως αντικίνητρο σε έναν τομέα που είναι κατεξοχήν εντάσεως εργασίας, αφού βασίζεται αποκλειστικά στην ποιότητα και την επάρκεια του εξειδικευμένου προσωπικού. 

Προτεινόμενες λύσεις και προτάσεις για τις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού: 

Η πάγια θέση του Συλλογικού μας Οργάνου, η οποία έχει διαμορφωθεί μέσα από τις Γενικές μας Συνελεύσεις είναι η αναγκαιότητα σύστασης οργανικών θέσεων εργασίας για την κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών που αποδεδειγμένα οι Κοινωνικές Δομές των ΟΤΑ, Κ.Δ.Α.Π. & Κ.Δ.Α.Π. Μ.Ε.Α., αφού λειτουργούν εδώ και δύο δεκαετίες καλύπτοντας τις κοινωνικές ανάγκες των δήμων. Η κάλυψη των οργανικών θέσεων πρέπει να γίνει από τους επί σειρά ετών εργαζόμενους στις δομές (πχ. με σχετική πρόβλεψη μοριοδότησης όπως έχει γίνει με τους εργαζόμενους στα Κ.Ε.Π. κλπ.). Αν συμβεί αυτό, φαινόμενα, όπως αυτά που αναφέραμε παραπάνω, εργασιακού μεσαίωνα και εργασιακής ομηρίας που βιώνουμε μέχρι και σήμερα θα ανήκουν πλέον στο παρελθόν. 

Επίσης, όντας εργαζόμενοι των Κοινωνικών Υπηρεσιών των Ο.Τ.Α., θα απαλλαγούμε από το τεράστιο πρόβλημα, που πραγματικά γονατίζει κάθε φορά όλους τους εργαζόμενους των Κοινωνικών Δομών των Δήμων και αυτό δεν είναι άλλο από τις πολύμηνες καθυστερήσεις καταβολής των δεδουλευμένων μας. Δεν νοείται σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό Κράτος, με ενεργοποιημένες πολιτικές κοινωνικής μέριμνας και αλληλεγγύης, να μην υπάρχει εργασιακή και μισθοδοτική σταθερότητα στο προσωπικό των Δομών της πρώτης γραμμής κοινωνικής πολιτικής. Εξάλλου οι κοινωνικές δράσεις και οι αντίστοιχες Δομές των ΟΤΑ αποτελούν τμήμα του ευρύτερου τοπίου υλοποίησης κοινωνικών πολιτικών στη χώρα μας και συνεπώς παρουσιάζουν αντίστοιχα προβλήματα, τα οποία ενίοτε είναι ακόμα πιο οξυμένα από τις ειδικότερες δυσκολίες που προκύπτουν σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών. 

Δεύτερο ζήτημα: Χρηματοδότηση Δομών Κ.Δ.Α.Π. & Κ.Δ.Α.Π. Μ.Ε.Α. Το καίριο και κρίσιμο θέμα της χρηματοδότησης των δομών ταλαιπωρεί κάθε χρόνο (όπως θα ταλαιπωρήσει και φέτος) γονείς-ωφελούμενους, εργαζόμενους, αυτοδιοικητικούς και κυβέρνηση με κύριο χαρακτηριστικό την απόλυτη αβεβαιότητα και αγωνία που βιώνουμε κάθε χρόνο όταν ξεκινάμε κάθε φορά από το μηδέν αναζητώντας επαρκείς πόρους για την επόμενη σχολική περίοδο. Το ίδιο καλούνται να κάνουν από τώρα, έγκαιρα, τα συναρμόδια Υπουργεία για να εξευρεθούν οι πόροι για το 2016-2017 κάτι για το οποίο καλούμε και εσάς να πιέσετε με όλους τους τρόπους ώστε να καλυφθούν όλες οι χρηματοδοτικές ανάγκες. Σε καμία περίπτωση στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ&ΑμεΑ δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε μειώσεις ποσών voucher ή σε μειώσεις στον αριθμό των ωφελούμενων παιδιών. Οποιαδήποτε μείωση θα έχει σαν αποτέλεσμα πολλές δομές μικρής δυναμικότητας να κλείσουν αδυνατώντας να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα και άλλες μεγαλύτερες να περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία τους (χιλιάδες παιδιά εκτός δομών, απολύσεις εργαζομένων, υπολειτουργία και ποιοτική υποβάθμιση παρεχόμενων υπηρεσιών).

1. Η χρηματοδοτική αστάθεια, είτε οφείλεται στην «ασαφή» και συνεχώς φθίνουσα Ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση, είτε οφείλεται σε πολιτικές επιλογές των κυβερνώντων, οδήγησε κάποιες φορές σε κατακόρυφες μειώσεις των voucher, σε αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών αλλά και σε απολύσεις εργαζομένων, με κλείσιμο Δομών που δεν ήταν πλέον βιώσιμες. Μοναδική λύση για να αντιμετωπιστεί το παραπάνω φαινόμενο αποτελεί η μόνιμη και σταθερή χρηματοδότηση των Δομών Κ.Δ.Α.Π. & Κ.Δ.Α.Π. Μ.Ε.Α. από κρατικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, όχι με την μορφή προγράμματος με ημερομηνία λήξης και ανάγκης για παρατάσεις, ανανεώσεις κλπ. αλλά με την μορφή μόνιμων Κοινωνικών Υπηρεσιών στους ΟΤΑ με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, που στόχο θα έχουν να εξυπηρετούν ευπαθείς ομάδες τους πληθυσμού όπως βρέφη, νήπια, παιδιά, εφήβους, άτομα με αναπηρίες, ηλικιωμένους κλπ..

2. Μεγάλο «αγκάθι» στην λειτουργία των Δομών μας, πέρα από την ανεπάρκεια της χρηματοδότησης, αποτελεί και το σύστημα αυτής. Οι ΟΤΑ χρηματοδοτούνται από τα αρμόδια Υπουργεία μέσω του μοντέλου των voucher. Το voucher είναι το ετήσιο ποσό που αναλογεί σε κάθε εγκεκριμένο παιδί. Έτσι λοιπόν το ύψος της συνολικής ετήσιας χρηματοδότησης κάθε Δομής εξαρτάται τόσο από την κτιριακή άδεια (δυναμικότητα παιδιών) όσο και από τον αριθμό των παιδιών που τελικά θα πληρούν τα κριτήρια και θα εγκριθούν. Το σύστημα αυτό γεννά αδικίες και χρηματοδοτικές ανισότητες καθώς οι Δομές με πολύ μικρή δυναμικότητα λαμβάνουν πολύ μικρό συνολικό ετήσιο ποσό και έτσι δεν καλύπτουν τα έξοδα λειτουργίας τους, ενώ οι Δομές με τεράστια δυναμικότητα στις οποίες εγκρίνονται εκατοντάδες παιδιά λαμβάνουν ποσά αναντίστοιχα μεγάλα με τις πραγματικές τους ανάγκες. Χρήματα τα οποία είτε χρησιμοποιούνται σε άλλες δράσεις των ΟΤΑ είτε απλά «εξαφανίζονται». Ο ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Δ.Α.Π. προτείνει ένα δίκαιο σύστημα χρηματοδότησης σύμφωνα με το οποίο αφενός κάθε Δομή θα λαμβάνει ακριβώς όσα χρήματα χρειάζεται για την εύρυθμη λειτουργία της και αφετέρου θα αποφευχθεί έτσι η κατασπατάληση που συντελέστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια, καθώς θα χρειάζονται πολύ λιγότεροι πόροι για να καλυφθεί ολόκληρο το δίκτυο των Δομών μας. Το σύστημα αυτό είναι η χρηματοδότηση βάσει προϋπολογισμού, δηλαδή βάσει του ακριβούς λειτουργικού κόστους κάθε Δομής με αιτιολόγηση οποιασδήποτε δαπάνης μέχρι και του τελευταίου ευρώ. 

3. Αναπόσπαστο κεφάλαιο στο θέμα της χρηματοδότησης αποτελεί και ο ενδελεχής-αυστηρός έλεγχος της ορθής χρήσης της χρηματοδότησης, κάτι στο οποίο το παρόν πρόγραμμα υστερεί σε βαθμό που μπορεί να κινήσει ακόμα και υποψίες. Ένα δίκαιο σύστημα, όπως αυτό που περιγράψαμε παραπάνω, στηριζόμενο σε ένα απόλυτα αιτιολογημένο με παραστατικά προϋπολογισμό, αφενός θα δημιουργούσε συνθήκες διαφάνειας και δικαιοσύνης και αφετέρου θα έπαιζε καθοριστικό ρόλο στην εξοικονόμηση πόρων (παρακάτω θα εξηγήσουμε με αριθμούς). Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει χωρίς έναν ελεγκτικό μηχανισμό ο οποίος θα διασφαλίζει πως τα χρήματα καταλήγουν εκεί που πρέπει (μισθοδοσίες, αναλώσιμα, λειτουργικά δομών κλπ.) και όχι σε άλλες κατευθύνσεις, όπως γίνεται σε πολλές περιπτώσεις (ειδικά σε Ν.Π.Ι.Δ. Ο.Τ.Α.) μέχρι σήμερα. Ακολουθεί ένας πίνακας στον οποίο αναφέρεται το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης των Κ.Δ.Α.Π. & Κ.Δ.Α.Π. Μ.Ε.Α. για τις περιόδους 2013-2014 και 2014-2015. 

Σύμφωνα με υπολογισμούς που κάναμε αξιοποιώντας την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει τόσα χρόνια και στο διοικητικό-διαχειριστικό κομμάτι ως υπεύθυνοι Δομών, καταλήξαμε πως με μία υπεύθυνη χρηματοδοτική πολιτική και μία χρηστή διαχείριση από τους Ο.Τ.Α., οι Δομές μας μπορούν να λειτουργήσουν άρτια με περίπου 20.000.000 έως 22.000.000 ευρώ. (Σύντομη ανάλυση: 1.000 εργαζόμενοι, από 18.000 ευρώ ετησίως μικτά, σύνολο 18.000.000 ευρώ. Εκπαιδευτικός εξοπλισμός, αναλώσιμα, δράσεις, λειτουργικά έξοδα κλπ για 538 Δομές υπολογίζονται γύρω στα 2.000.000 με 4.000.000 ευρώ τον χρόνο. Σύνολο: από 20.000.000 έως 22.000.000 ευρώ ετησίως.). 

Στον πίνακα παρατηρούμε πως την περίοδο 2013-2014 η συνολική ετήσια χρηματοδότηση για τα δημοτικά Κ.Δ.Α.Π. & Κ.Δ.Α.Π. Μ.Ε.Α. ανήλθε στα 27.444.400 ευρώ, την επόμενη χρονιά 2014-2015 ανήλθε στα 29.060.500 ευρώ και για τη χρονιά που ξεκινάει 2015-2016, σύμφωνα με υπολογισμούς στηριζόμενους στα στατιστικά στοιχεία της ΕΕΤΑΑ, θα ανέλθει στα 30.779.429. Από την ανάλυσή μας αλλά και τα στοιχεία του πίνακα προκύπτει πως υπάρχουν περιθώρια εξοικονόμησης πόρων αλλά και σωστής λειτουργίας των Δομών με λιγότερα χρήματα αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση και αντίστοιχες νομοθετικές πρωτοβουλίες.
 
 Θέματα χρήζοντα άμεσης νομοθετικής παρέμβασης

Τα βασικότερα επιμέρους προβλήματα τα οποία απαιτούν άμεσες λύσεις μπορούν να ρυθμιστούν με την θέσπιση και εφαρμογή ενός νέου ενιαίου Κανονισμού Λειτουργίας των Δομών για το περιεχόμενο του οποίου έχουμε καταθέσει ήδη στο Υπουργείο Εσωτερικών τις προτάσεις μας:

α) Εξασφάλιση-«εγγύηση» ανανέωσης συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων. Μία από τις άμεσες προτεραιότητές μας είναι να εισακουστεί η πρότασή μας για τροποποίηση του νόμου που προβλέπει «δυνατότητα ανανέωσης» προς την κατεύθυνση της διαφύλαξης των ανανεώσεων από περιπτώσεις αδικαιολόγητης άρνησης ανανέωσης εκ μέρους της εργοδοσίας. Παραθέτουμε την προτεινόμενη διατύπωση την οποία έχουμε συμπεριλάβει στην πρότασή μας επί του Νέου Κανονισμού: παράγραφος 4, άρθρο 10 «…οι συμβάσεις που συνάπτονται στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 21 του ν. 2190/1994, ανανεώνονται ή παρατείνονται κάθε έτος μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος. Τόσο οι διοικητικές πράξεις (αποφάσεις Φορέων) όσο και η υπογραφή των ανανεώσεων ή παρατάσεων των εν λόγω συμβάσεων πρέπει να γίνεται εντός των προθεσμιών που προβλέπει η εργατική νομοθεσία για τις ανανεώσεις συμβάσεων ΙΔΟΧ. Άρνηση ανανέωσης μπορεί να γίνει μόνο με καταγγελία της σύμβασης για σπουδαίο λόγο, σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία (σπουδαίος λόγος θεωρείται η διακοπή του προγράμματος και της χρηματοδότησης, η παύση λειτουργίας της Δομής και όλα όσα προβλέπονται στο εργατικό δίκαιο για τις υποχρεώσεις του εργαζόμενου)».

β) Άλλα θέματα, που σύμφωνα με την πρότασή μας ρυθμίζονται με έναν νέο Κανονισμό, είναι: 
ο έλεγχος ορθής χρήσης και διαχείρισης των πόρων από τους ΟΤΑ, ορισμός επιλέξιμων δαπανών και αυστηρή τήρηση αυτών, ειδικός τραπεζικός λογαριασμός σε κάθε φορέα για τα χρήματα του προγράμματος, ενοποίηση αρχών και κανόνων λειτουργίας (ωράρια λειτουργίας, ωράρια εργασίας, όροι συμβάσεων εργασίας, έγκαιρη καταβολή μισθών, τήρηση αναλογιών παιδιών/εκπαιδευτικών, διασφάλιση πλήρους απασχόλησης, ορισμός τόπου εργασίας κλπ) 

γ) Τέλος, ανοίγουμε το θέμα της θέσπισης εξάωρης εργασίας των εργαζομένων  στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ&ΑμεΑ ώστε να λαμβάνεται υπόψη η ιδιαίτερη φύση της συγκεκριμένης εργασίας.
Επισυνάπτουμε το σχετικό έγγραφο (238/21-03-2016) στο οποίο διατυπώνουμε τα επιχειρήματά μας σύμφωνα με τα οποία στηρίζεται πλήρως το αίτημά μας.

Δεν είμαστε ούτε οικονομολόγοι, ούτε Υπουργοί, ούτε διεκδικούμε τον τίτλο των ειδικών. Είμαστε απλοί Δάσκαλοι που πονάμε αυτό που κάνουμε και έχουμε καθήκον να προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να πράττουμε το καλύτερο για να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στις οικογένειες που το έχουν ανάγκη. Αυτόν το σκοπό έχει εξάλλου και η παρούσα παρέμβασή μας. Να καταθέσουμε τις προτάσεις μας για βιώσιμα και λειτουργικά Κ.Δ.Α.Π. για όλα τα παιδιά. 

Η εμπειρία που έχουμε αποκτήσει τόσα χρόνια, η ανάγκη μας, αλλά και η αγάπη μας, για αυτήν την δουλειά, καθώς και ο δεσμός που έχουμε αναπτύξει με τους γονείς-ωφελούμενους, όπως βεβαίως και με τα ίδια τα παιδιά, δεν μας αφήνουν περιθώρια να μην αγωνιστούμε, με τη σιγουριά πως έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας, για να δοθεί μια οριστική και δίκαιη λύση στο εργασιακό καθεστώς ανασφάλειας στο οποίο βρισκόμαστε. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων στις Δομές των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των ΟΤΑ, εργάζεται για πολλά χρόνια σε αυτές έχοντας υπογράψει διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίες σύμφωνα και με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, θα έπρεπε να είχαν ήδη μετατραπεί αυτοδίκαια σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Εξάλλου κατά την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου γίνεται δεκτό ότι την ιδιότητα του προσωρινού ή μονίμου υπαλλήλου την προσδίδει η φύση και το περιεχόμενο της εκτελούμενης εργασίας, η οποία στην περίπτωση μας συνίσταται στην εξυπηρέτηση των πάγιων και διαρκών αναγκών των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων.

Επομένως η μόνη λύση είναι οι δομές να αποκτήσουν μόνιμο και σταθερό χαρακτήρα,
να λειτουργούν μέσω των Ο.Τ.Α. υπαγόμενες στις Κοινωνικές Υπηρεσίες αυτών, με μόνιμο προσωπικό και με εγγυητή το ίδιο το Κράτος για την αδιάκοπη χρηματοδότησή τους.  Αυτό σημαίνει κράτος δικαίου, αυτό σημαίνει κοινωνικό κράτος, αυτό σημαίνει συνειδητοποιημένη, υπεύθυνη πολιτική καταπολέμησης της φτώχειας και της ανεργίας και έμπρακτης στήριξης της ελληνικής οικογένειας.

Σε αυτόν τον αγώνα σας θέλουμε δίπλα μας και σας καλούμε να προβείτε σε όλες τις αναγκαίες, δυναμικές και αποτελεσματικές κινήσεις ούτως ώστε συνδράμετε και εσείς καθοριστικά στην επίλυση όλων των προβλημάτων που λεπτομερώς προαναφέρθηκαν.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επικοινωνία και παροχή επιπλέον πληροφοριών γύρω από τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ&ΑμεΑ.Με  εκτίμησηΓια το Δ.Σ.

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΠΑΠΑΧΑΤΖΗΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ
Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΝΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.