Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Καθηγητές Μαιευτικής του ΑΠΘ παραπέμπονται για εμπορία ωαρίων


Παραπέμπονται να δικαστούν 12 άτομα που κατηγορούνται ότι ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης εμπορεύονταν ωάρια για την γυναικεία υπογονιμότητα.

Με το υπ' αριθμόν 419 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης παραπέμπονται να δικαστούν 12 άτομα που κατηγορούνται ότι ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης εμπορεύονταν ωάρια για την γυναικεία υπογονιμότητα.

Δύο καθηγητές Μαιευτικής του ΑΠΘ-μεγαλομέτοχοι ιδιωτικής κλινικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, εκπρόσωπος φαρμακευτικής εταιρείας, μια γραμματέας της ίδια κλινικής βρίσκονται ανάμεσα στους κατηγορούμενους.

Κατηγορούνται για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, πλαστογραφία, παράβαση της νομοθεσίας που αφορά την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή σε συνδυασμό με την εμπορία ανθρώπων (οργάνων), κατά περίπτωση. Το ΣΠΘ παραπέμπει τους παραπάνω σε Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ενώ απαλλάσσει έναν 13ο κατηγορούμενο απ' όλες τις κατηγορίες.

Οι 8 από τους 12 κατηγορούμενους απαλλάσσονται από τις κατηγορίες της "λαθρεμπορίας κατ' εξακολούθηση" και της "διάθεσης φαρμακευτικών προϊόντων χωρίς την άδεια του του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ)", σε βαθμό πλημμελήματος.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο:Τα μέλη του κυκλώματος έβρισκαν γυναίκες, κυρίως από χώρες της ανατολικής Ευρώπης, που αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και αφού τους χορηγούσαν,αντί 1.000 ευρώ, με ένεση φαρμακευτικά σκευάσματα από την Τουρκία, τους έπαιρναν τα ωάρια σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια τα ωάρια αυτά τα έδιναν σε γυναίκες - Ελληνίδες αλλά κυρίως από τη βόρεια και δυτική Ευρώπη - προκειμένου να κάνουν παιδιά.

Τον Οκτώβριο του 2012, το κύκλωμα είχε προμηθευτεί και εισάγει λαθραία από την Τουρκία, μεγάλη ποσότητα  σκευασμάτων εξωσωματικής γονιμοποίησης και τα συγκεκριμένα σκευάσματα χρησιμοποιήθηκαν στην ίδια ιδιωτική κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Ο ακριβής αριθμός των επεμβάσεων και των γυναικών που «πούλησαν» τα ωάρια τους και δεν έγινε γνωστός αλλά στη δικογραφία περιλαμβάνονται δυο χαρακτηριστικές περιπτώσεις γυναικών που έδωσαν ωάρια, η μια 10 και η άλλη δύο φορές.

Κατά την έρευνα των διωκτικών αρχών  βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, σημαντικές ποσότητες φαρμακευτικών σκευασμάτων, η αξία των οποίων ξεπερνά τις 136.000 ευρώ.

Τα σκευάσματα αυτά, όπως διαπιστώθηκε, είχαν αγοραστεί σε τιμές λιανικής από φαρμακεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ρόδου, χωρίς την έκδοση παραστατικών και προορίζονταν να διατεθούν προς πώληση παράνομα στο εξωτερικό.

Οι 11 από τους κατηγορούμενους είχαν συλληφθεί τον Απρίλιο 2013, σε επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.). Αρχικά πραγματοποιήθηκε έλεγχος σε φαρμακαποθήκη στην Αρκαδία  και  οι έρευνες συνεχίστηκαν και σ' άλλες περιοχές της χώρας.
voria.gr


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ, ΚΥΡΙΟΙ ΕΙΣΣΑΓΕΛΕΙΣ, ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.