Νέο χωροταξικό πλαίσιο για τον Καλλικράτη 

Οριστική είναι η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών για το νέο θεσμικό και χωροταξικό πλαίσιο του Καλλικράτη, το οποίο συμπεριλαμβάνει σημαντικές αλλαγές σε ότι αφορά στην ίδρυση και συγκρότηση νέων Δήμων. 

Το σημαντικότερο -που αφορά άλλωστε την περιοχή μας- είναι το γεγονός ότι «σπάει» ο Δήμος Πέλλας και διαφοροποιείται η σημερινή του μορφή, καθώς ικανοποιείται το αίτημα των κατοίκων και φορέων της Κρύας Βρύσης για ίδρυση αυτόνομου Δήμου, που θα συγκροτηθεί σε συνεργασία με τον πρώην Δήμο Μεγάλου Αλεξάνδρου. 

Ο νέος Δήμος, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, θα έχει έδρα την Κρύα Βρύση, αλλά θα ονομάζεται «Δήμος Μεγάλου Αλεξάνδρου» και θα συμπεριλαμβάνει και τους Γαλατάδες, όπως δηλαδή έγινε με τον Δήμο Χαλκηδόνας που έχει έδρα τα Κουφάλια. 

Η ανακοίνωση του ΥΠ.ΕΣ:

Σε ότι αφορά πιο αναλυτικά την επίσημη ανακοίνωση του ΥΠ.ΕΣ. (31.3.2017/ Αρ. Πρωτ. 12435 ΦΕΚ 348, Τεύχος Β΄) για τις σημαντικές αλλαγές στον «Καλλικράτη» που αποφασίστηκαν μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, μεταξύ άλλων, τονίζονται τα εξής: 
«Ο Καλλικράτης με τη σημερινή του μορφή και το σημερινό θεσμικό και γεωγραφικό πλαίσιο σχεδιάστηκε εξαρχής για να αποτελέσει το όχημα προώθησης των μνημονιακών πολιτικών στο πεδίο της Αυτοδιοίκησης», προσθέτοντας ότι ο Καλλικράτης δεν ατύχησε απλώς επειδή συνέπεσε χρονικά με την οικονομική κρίση ούτε μόνο γιατί δεν προικοδοτήθηκε με τα υπεσχημένα τουλάχιστον 4 δις. Σχεδιάστηκε εξαρχής με άξονα τις νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις για λιτότητα και ΄΄λιγότερο κράτος΄΄». Γι’ αυτό και, όπως επισημαίνεται, «η κυβέρνηση, μετά από ουσιαστική αποτίμηση, των συνεπειών εφαρμογής του «Καλλικράτη» και ολοκληρώνοντας τη δημόσια διαβούλευση εκπόνησε το νέο θεσμικό και χωροταξικό πλαίσιο». 

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την απόφαση, «σπάνε» 43 Δήμοι στη χώρα μας και ο συνολικά οι Δήμοι από 345 γίνονται 501.

Βασικά στοιχεία στο νέο «Καλλικράτη», σύμφωνα πάντα με την ίδια απόφαση, θα αποτελέσουν:
- Η χωροταξική αποκλιμάκωση των ΟΤΑ ώστε να γίνουν πλέον αποτελεσματικοί και να καλυφθεί το τεράστιο σημερινό έλλειμμα πρωτογενούς δημοκρατίας.
- Η αποκέντρωση και ο σαφής προσδιορισμός των αρμοδιοτήτων κάθε επιπέδου διοίκησης.
- Η επαρκής και ακριβής κατανομή των πόρων και των αντιστοίχων επενδυτικών μέσων.
- Ο βαθύς εκδημοκρατισμός της λειτουργίας της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης με τη θέσπιση συμμετοχικών θεσμών ως αναπόσπαστο και δομικό μέρος της θεσμικής και πολιτικής τους λειτουργίας.