Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δόθηκε το πρώτο "σήμα" για τις περικοπές των συντάξεων για το 2019


Το πρώτο "σήμα" των μειώσεων που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2019 στις συντάξεις έδωσε χθες το Υπουργείο Εργασίας.

Ο λόγος για την εγκύκλιο την οποία εξέδωσε σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις καταβολής του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ).  

Σύμφωνα με αυτήν, το επίδομα αυτό θα λαμβάνουν σε 6 μήνες από σήμερα  οι συνταξιούχοι με σύνταξη (άθροισμα κύριας–επικουρικής) έως 643 ευρώ/μήνα και συνολικό ατομικό ετήσιο εισόδημα 8.840 και συνολικό οικογενειακό εισόδημα 11.000 ευρώ. 

Το δε ποσό που αναλογεί στους 240.000 δικαιούχους του ΕΚΑΣ θα ανέλθει στα μόλις 12 ευρώ/μήνα  έναντι 35 ευρώ/μήνα  που παίρνουν φέτος. 

Από την 1η Ιανουαρίου 2020, μάλιστα, θα καταργηθεί το επίδομα αυτό και έτσι οι δικαιούχοι του δεν θα εισπράττουν ούτε τα 12 ευρώ, τα οποία θα λαμβάνουν κάθε μήνα. Με άλλα λόγια, θα κοπεί κατά 50%. 

Η μείωση αυτή αντιστοιχεί σε περικοπή τουλάχιστον 2% επί των συντάξιμων αποδοχών των δικαιούχων του εν λόγω επιδόματος. Οι απώλειες από την περικοπή του ΕΚΑΣ θα φανούν λίγο πριν από τις φετινές διακοπές των Χριστουγέννων, οπότε και καταβάλλονται οι συντάξεις του Ιανουαρίου 2019.  

Υπενθυμίζεται πως το  ΕΚΑΣ  έχει τεθεί σε διαδικασία σταδιακής κατάργησης από την 1η Ιουνίου 2016, βάσει της συμφωνίας κυβέρνησης–θεσμών.

Η χθεσινή εγκύκλιος αποτελεί την πρώτη κυβερνητική πράξη υλοποίησης των περικοπών που προβλέπει το Μνημόνιο από την 1η Ιανουαρίου 2019. Σημειώνεται πως από την ημερομηνία αυτή θα ισχύσει η περικοπή των συντάξεων έως 18%, αλλά και το "πάγωμα" των ονομαστικών αυξήσεων.

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος προβλέπει πως από 1/1/2019 έως 31/12/2019, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) καταβάλλεται αποκλειστικά σε ήδη συνταξιούχους, καθώς και σε δικαιούχους σύνταξης γήρατος, αναπηρίας και θανάτου των εντασσόμενων, πλην ΟΓΑ, στον ΕΦΚΑ οργανισμών κύριας ασφάλισης, καθώς και της Τράπεζας της Ελλάδος, των οποίων η συνταξιοδότηση αρχίζει πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016, ως εξής:

Για την καταβολή του επιδόματος πρέπει να πληρούνται αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

-  Να έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους. Για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, καθώς και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους, δεν απαιτείται η συμπλήρωση ορίου ηλικίας. Σε περίπτωση συμπλήρωσης του 65ου έτους ηλικίας εντός του 2019, το επίδομα καταβάλλεται από την πρώτη του επόμενου της συμπλήρωσης του 65ου έτους της ηλικίας μήνα.

-  Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημά τους από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα, να μην υπερβαίνει το ποσό των 7.720,00 ευρώ. Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος αυτού δεν λαμβάνονται υπόψη τα ποσά που αντιστοιχούν στη σύνταξη αναπήρων, θυμάτων πολεμικής περιόδου και κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, θυμάτων τρομοκρατίας, καθώς και στα προνοιακά βοηθήματα.

- Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο, με ειδικό τρόπο εισόδημα του συνταξιούχου να μην υπερβαίνει το ποσό των 8.884,00 ευρώ.

- Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των 11.000,00 ευρώ.

- Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται κατά τον μήνα έκδοσης της παρούσας υπουργικής απόφασης, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα πάσης φύσεως επιδόματα, να μην υπερβαίνει τα εξακόσια σαράντα τρία (643,00) ευρώ.

-  Τα παραπάνω ποσά, των περιπτώσεων β, γ και δ, αφορούν σε εισοδήματα που αποκτήθηκαν το έτος 2017 και για το λόγο αυτό για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ για το έτος 2019 εξετάζεται η δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017.

Για συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα ή βοηθήματα και μέχρι του ποσού των  7.720,00 ευρώ, καταβάλλεται επίδομα ποσού 12,00 ευρώ μηνιαίως. 

capital.gr


Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

7 σχόλια:

 1. Ααααα αφού είπε δεν κόβουμε αφαιρούμε άρα πιστεύουμε τι λέει ο Αλέξης να το έχει καλά ο Θεός που που καταλάβαμε τη θα πει αριστερά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εδώ θα έπρεπε, συνέλληνες πατριώτες, να είναι γεμάτο από σχόλια!
  Εδώ γίνεται ο αφανισμός της πατρίδας μας!
  Όχι σε ευτελούς σημασίας θέματα, όπως τί όνομα θα έχει το Κράτος στα βόρεια σύνορά μας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλη μού
   Ο Αλέξης είναι ικανός να μας πει οτι τώρα που λυσαμε το θέμα με τα Σκόπια ,να πάνε να ζήσουν εκεί όσοι δεν τα βγάζουν πέρα

   Διαγραφή
 3. Έμαθες και το ευτελούς ξέρεις τη σημαίνει; ή απλά το άκουσες και το γράφεις

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εσύ που κάνεις τον πολύξερο όταν ρωτάς το τι γράφεται με γιώτα. Τι σημαίνει?

   Διαγραφή
 4. Ήθελα Αρτέμης να δω αν το εντοπίσεις το ιιιιι αλλά είσαι γατόνι Το βρήκες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Α ρε ΑΝΕΛ φουκαριάριδες τι στηρίζετε ρε θλιβεροί!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι.