Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τρία τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην K. Μακεδονία - Μετά τον δήμο Χαλκηδόνας εντοπίστηκαν άλλα δυο κρούσματα του θανατηφόρου ιού


Τρία συνολικά κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου (θανατηφόρος ιός από κουνούπια) καταγράφονται στην Κεντρική Μακεδονία. 
Μετά το πρώτο περιστατικό με το κρούσμα σε ηλικιωμένη γυναίκα στην Αγχίαλο του δήμου Χαλκηδόνας, πλέον από τον ιό μολύνθηκαν άλλες δυο γυναίκες στην περιοχή. Η πρώτη στον δήμο Ωραιοκάστρου και η δεύτερη στον δήμο Αλεξάνδρειας Ημαθίας.
Τα τρία κρούσματα έχουν θορυβήσει πλέον τους αρμόδιους, καθώς παρότι ο ιός παρέμενε στην Κεντρική Μακεδονία ήταν τα τελευταία χρόνια σε ύφεση και δεν είχαμε κανένα κρούσμα. 
Όμως τα κρούσματα επανεμφανίστηκαν...Στον δήμο Ωραιοκάστρου μολύνθηκε μια 46χρονη και στον δήμο Αλεξάνδρειας μια 73χρονη. Και οι δυο γυναίκες, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Αλληλεγγύης, Δημήτρη Χατζηβρέττα, νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ έγιναν χτες επείγοντες ψεκασμοί στις περιοχές των κρουσμάτων, ώστε να μη μεταδοθεί ο ιός. Ψεκασμοί που θα συνεχιστούν και το επόμενο διήμερο.Οι έκτακτες δράσεις καταπολέμησης των κουνουπιών γίνονται εντός δωδεκαώρου από τη στιγμή που θα καταγραφεί ένα κρούσμα, πέραν των τακτικών ψεκασμών, που γίνονται στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών, είπε ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας, Σοφοκλής Κουρτίδης.


Ενώ η φετινή σεζόν ξεκίνησε με μικρότερους αριθμούς κουνουπιών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και με έγκαιρη έναρξη του προγράμματος καταπολέμησης, δηλαδή των ψεκασμών, οι πολλές βροχοπτώσεις είχαν αρνητικά αποτελέσματα και οι πληθυσμοί των κουνουπιών πολλαπλασιάστηκαν απότομα, όπως τονίζουν οι αρμόδιοι.Ο κ. Χατζηβρέττας δήλωσε ότι «οι σφοδρές βροχοπτώσεις δημιούργησαν συνθήκες πολλαπλασιασμού των κουνουπιών, κάτι που οδήγησε σε εντατικοποίηση του προγράμματος καταπολέμησης. Στην περιοχή μας η ποσότητα βροχής ετησίως κατά μέσο όρο είναι περίπου 400 χιλιοστά. Ενδεικτικά, από 25 έως 28 Ιουνίου που είχαμε θεομηνίες με πολλές βροχοπτώσεις, εκτός από τα προβλήματα με πλημμύρες είχαμε και επιπτώσεις στα κουνούπια. Για να έχετε μια εικόνα σε αυτό το διάστημα καταγράφηκαν 286 χιλιοστά βροχής στα Βρασνά και την Ασπροβάλτα και 177 στη Σιθωνία Χαλκιδικής».Ο δήμος Ωραιοκάστρου, μετά και το κρούσμα στα διοικητικά του όρια, άρχισε καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για την καλύτερη προστασία τους από τα κουνούπια. Τις επόμενες μέρες στα ΚΑΠΗ θα γίνουν ενημερωτικές ομιλίες για το θέμα, ενώ ο δήμος καλεί τους πολίτες να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ από την πλευρά του θα προχωρήσει επίσης σε ενημερωτικές δράσεις πρόληψης και προστασίας στις περιοχές όπου καταγράφηκαν τα κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.