Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πολυκάρπη: Διώροφα σπίτια, καταπράσινες αυλές, γραφικές εκκλησίες, μονοπάτια στη φύση και ένα ποτάμι που χωρίζει στα δύο το όμορφο χωριό…


Το Πολυκάρπι ή Πολυκάρπη (μέχρι το 1925 Πόλιανη) είναι χωριό του δήμου Αλμωπίας, της Περιφερειακής Ενότητας (πρώην νομού) Πέλλας, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, η Πολυκάρπη έχει 1.049 κατοίκους. Βρίσκεται σε υψόμετρο 160 μέτρων.

Το χωριό είχε μικτό μουσουλμανικό και εξαρχικό χριστιανικό πληθυσμό στις αρχές του 20ού αιώνα, με πλειοψηφία μουσουλμάνων (1.300 έναντι 100 χριστιανών, οι οποίοι προσέκειντο στην Εξαρχία). Στην απαρίθμηση του 1913 είχε 1.439 κατοίκους και στην απογραφή του 1920 είχε 1.178 κατοίκους. Με την ανταλλαγή πληθυσμών το 1923, οι μουσουλμάνοι αναγκάστηκαν να μετοικήσουν στην Τουρκία και στο χωριό εγκαταστάθηκαν 301 προσφυγικές οικογένειες, κυρίως από τον Πόντο. Στην απογραφή του 1928 είχε 1.070 κατοίκους και στην απογραφή του 1940 ο πληθυσμός του είχε αυξηθεί σε 1.553.
Οι νέοι κάτοικοι ήρθαν το 1922 από την Προύσσα και το Αϊδινιο της Μ. Ασίας και μετονόμασαν το χωριό σε Πολυκάρπη. Ήταν άνθρωποι εργατικοί που αγωνίστηκαν και ρίζωσαν στο νέο τόπο, ασχολούμενοι αποκλειστικά με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Ο πλούσιος κάμπος της Πολυκάρπης παρήγαγε τότε λίγα καπνά, δημητριακά, σταφύλια (από εκεί και το γνωστό τσίπουρο της Πολυκάρπης). Σήμερα, προστέθηκαν ροδάκινα, κεράσια, μήλα, ακτινίδια, σπαράγγια κ.α. Η Πολυκάρπη είναι αυτή που τροφοδοτεί όλη την Αλμωπία με ασβέστη και αργότερα με χαλίκι. 

Η Πολυκάρπη είχε οριστεί έδρα ομώνυμης κοινότητας και με το πρόγραμμα «Καποδίστριας», ο οικισμός προσαρτήθηκε στον δήμο Αριδαίας το 1997. Με το πρόγραμμα «Καλλικράτης», προσαρτήθηκε στον δήμο Αλμωπίας. 
Είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του δήμου Αλμωπίας. Χτισμένη στα Ν.Δ. της Αριδαίας και στους πρόποδες του ορεινού όγκου του Βόρας, χωρίζεται στα δύο από το ποτάμι που διαρρέει εντός του χωριού… Είναι από εκείνα τα χωριά που αν τα επισκεφθείτε θα ηρεμίσετε, θα δείτε πανέμορφα τοπία και θα απολαύσετε την φιλοξενία των κατοίκων.
Το χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι τα διώροφα σπίτια με τα κεραμίδια και τις καταπράσινες αυλές, οι γραφικές εκκλησίες και τα μονοπάτια στη φύση.
Τα ευρήματα της περιοχής αποδεικνύουν ότι κατοικήθηκε από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια.

Το Δημοτικό Σχολείου νεοκλασσικού ρυθμού που κοσμεί το κέντρο του χωριού, χτίστηκε το 1936. Δίπλα στο ποτάμι που στα πρώτα χρόνια είχε συνέχεια νερό, χτίστηκε η εκκλησία βασιλικού ρυθμού. 
Στο λόφο πάνω από την Πολυκάρπη διαμορφώθηκε χώρος αναψυχής “Το Πανόραμα” του Αγίου Ελευθερίου, δίπλα από το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου και την εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Στο χωριό αλλά και στην ευρύτερη περιοχή θα βρείτε μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού από φρέσκα φρούτα, πιπεριές, κόκκινο πιπέρι και το διάσημο τυρί άλμης με το όνομα Μπάτζο.
Πρόεδρος του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Πολυκάρπης είναι ο Κωνσταντίνος Σοφιανός.
polikarpij
Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

4 σχόλια:

 1. Η Προύσα και το Αϊδίνιο δεν είναι Ποντος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Λεπτομερεια....!!!!Ολα καλά ,μπράβο για την προσπάθεια και ειναι παντα καλο να υπάρχουν ανθρωποι που ενδιαφέρονται για τον τόπο τους και να το δείχνουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μάλλον μπερδεύεσαι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι.