Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Θέσεις παράταξης Στάθη Καστερίδη "Πέλλα Δήμος για όλους" για το Τεχνικό πρόγραμμα, Προϋπολογισμό, ΟΠΔ του Δήμου Πέλλας


Διαβάζοντας το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Πέλλας και συγκρίνοντάς το με το περσινό, διαπιστώνουμε ότι 20 έργα τα οποία είχαν ενταχθεί στο περσινό Τεχνικό Πρόγραμμα ως νέα έργα, μεταφέρονται και στο φετινό Τεχνικό Πρόγραμμα και πάλι ως …. νέα. Από αυτή μόνο την παρατήρηση αντιλαμβάνεται κανείς ότι από το περσινό Τεχνικό Πρόγραμμα, τα περισσότερα έργα (τα οποία ψηφίσαμε και πέρυσι) δεν εφαρμόστηκαν! Προτάθηκαν δηλαδή για καθαρά προπαγανδιστικούς λόγους, άρα το Τεχνικό Πρόγραμμα ήταν μη ρεαλιστικό και μη εφαρμόσιμο. 

Πέρυσι είχα ρωτήσει τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών «αφού η ΣΑΤΑ που λαμβάνουμε ετησίως είναι περίπου 850.000 ευρώ πώς θα καλύψουμε τα επιπλέον έξοδα των έργων, που και αυτά θα καλυφθούν από την ΣΑΤΑ και ανέρχονται στο ποσό των 1.700.000 ευρώ;». Σημείωσα ότι αυτό είναι οξύμωρο, αλλά απάντηση δεν έλαβα…

Φέτος έχουμε για το Τεχνικό Πρόγραμμα, έργα που θα χρηματοδοτηθούν από ΣΑΤΑ ως εξής: Συνεχιζόμενα έργα από χρηματοδότηση ΣΑΤΑ, 489.179 ευρώ και Νέα έργα 1.745.000 ευρώ. Σύνολο 2.234.179 ευρώ δηλαδή σχεδόν τρεις φορές επιπλέον της ετήσιας χρηματοδότησης ΣΑΤΑ άρα το Τεχνικό Πρόγραμμα 2019 είναι και αυτό μη ρεαλιστικό και μη εφαρμόσιμο στο σύνολό του. 


Περιμέναμε να δούμε το περίφημο νοικοκύρεμα του Δήμου που έκανε ο Δήμαρχος, να έχουμε ένα μαξιλάρι χρημάτων και να γίνουν έργα από ίδιους πόρους. Το μόνο που βλέπουμε είναι εικονικές εγγραφές κονδυλίων, που συνεπάγονται εικονικά έργα αφού πουθενά δεν βλέπουμε να διατίθενται ίδιοι πόροι και άρα δεν είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση ούτε από την ΣΑΤΑ.

Επίσης θα ήθελα να κάνω μνεία στις καθυστερήσεις κάποιων μεγάλων έργων που δημοπρατήθηκαν το 2013 και ακόμα δεν έχουν ανατεθεί σε εργολάβο (Δίκτυο αναρρόφησης οικισμών Γαλατάδων - Καρυώτισσας προϋπολογισμού 6.044.220 €). Ποιος είναι υπαίτιος (εκτός της πολυπλοκότητας του Νόμου, που ισχυρίζεται η Δημοτική Αρχή); Είναι προφανές ότι ευθύνεται η Δημοτική Αρχή, που δεν ελέγχει ορισμένες διαδικασίες καθώς και τα μέλη των Επιτροπών που αυτή ορίζει, ώστε να κάνουν τις απαραίτητες συνεδριάσεις και να λαμβάνουν γρήγορα αποφάσεις.

Ακόμα, χάσαμε την ευκαιρία ανέγερσης δύο σχολικών συγκροτημάτων (Μουσικό σχολείο Γιαννιτσών και Δημοτικό σχολείο Γαλατάδων) μέσω ΣΔΙΤ προϋπολογισμού άνω των 10.000.000 €. Η ευθύνη ανήκει στη σημερινή Δημοτική Αρχή γιατί δεν ανταποκρίθηκε στον χρόνο που έπρεπε, ενώ είχε για τον σκοπό αυτό δεσμευτεί ο Δήμαρχος ενώπιον του Υφυπουργού Παιδείας, να προσκομίσει τις τροποποιήσεις των ρυμοτομικών σχεδίων που απαιτούνταν μέχρι τις 30-4-2018. 

Μετά από 8,5 χρόνια στη διαχείριση-διοίκηση του Δήμου θα περιμέναμε από την Δημοτική Αρχή του κ. Στάμκου να δούμε ένα Τεχνικό Πρόγραμμα πιο αναπτυξιακό, πιο ρεαλιστικό, με περισσότερη ισορροπία σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες στα χωριά και τις πόλεις μας.
Για όλους τους παραπάνω λόγους η παράταξή μας «ΠΕΛΛΑ ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»
Καταψήφισε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Πέλλας για το 2019.

Επίσης, καταψηφίσαμε για τους ίδιους λόγους και τον προϋπολογισμό του 2019 και το Ολοκληρωμένο πρόγραμμα Δράσης 2019 (Ο.Π.Δ.) του Δήμου Πέλλας.

Αφού θεωρούμε ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι ούτε ρεαλιστικός ούτε αναπτυξιακός. Βέβαια είναι ισοσκελισμένος, (αυτό έλλειπε να μην ήταν!), αφού είναι μια λογιστική πράξη ο ισοσκελισμός. Ειδικότερα θα αναφερθώ στο μέρος των εσόδων και εξόδων των Παρελθόντων Οικονομικών Ετών (ΠΟΕ): 

Θεωρούμε μη ρεαλιστικό το κομμάτι αυτό που αφορά την είσπραξη των εσόδων παρελθόντων ετών (Π.Ο.Ε.) το οποίο υπολογίζεται στο ποσό των 7.937.137 ευρώ στον Κωδικό Αριθμό 3 αφού εσείς οι ίδιοι εκτιμάτε ότι θα εισπράξουμε εντός του 2019 ποσό 422.425 ευρώ δηλ. το 5,4% περίπου. Δεν βλέπω τον τρόπο, πώς θα πληρωθούν τα έξοδα των Π.Ο.Ε. στον ΚΑ 81 που ανέρχονται στο ποσό των 2.141.746 ευρώ, αφού όπως προανέφερα θα εισπράξετε κατά δήλωσή σας μόνο το ποσό των 422.425 ευρώ. Συνεπώς ο λογαριασμός δε βγαίνει, άρα ούτε και ο προϋπολογισμός!

Επίσης, σε συνέχεια και σε σχέση με τον προϋπολογισμό είναι και το ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΡΑΣΗΣ (ΟΠΔ), το οποίο μας καταθέσατε και αποτυπώνονται τα έσοδα και τα έξοδα ανά μήνα, ούτε και αυτό είναι ρεαλιστικό! Είναι μια λογιστική πράξη ισοσκελισμού για να εγκριθεί από το Οικονομικό Παρατηρητήριο για τους Ο.Τ.Α. και ως εκ τούτου δεν υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί ούτε ως προς τα έσοδα ούτε ως προς τα έξοδα και για αυτό το καταψηφίζουμε και αυτό.

Ο Επικεφαλής της
Δημοτικής Παράταξης
Πέλλα Δήμος για όλους
Στάθης Καστερίδης

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.