Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Μεγάλο το ενδιαφέρον των επενδυτών: Αντλήθηκαν 2,5 δισ. από την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου!


Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των επενδυτών (έφθασαν τους 419 σε αριθμό από 290 που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το 5ετές) για το νέο 10ετές ομόλογο, το πρώτο μετά τα εννέα χρόνια των μνημονίων, που έβγαλε σε δημοπρασία ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Η ζήτηση για τον ελληνικό τίτλο με ημερομηνία λήξης τον Μάρτιο του 2029 ήταν πολύ ισχυρή, καθώς ανήλθαν σε 11,8 δισ. ευρώ με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να δηλώνει ότι «είναι μια πολύ επιτυχημένη έκδοση πάνω από κάθε προσδοκία και πως τώρα μπορούμε να πούμε ότι βγήκαμε από το πρόγραμμα και έχουμε πρόσβαση στις αγορές».

Η απόδοση του ομόλογου διαμορφώθηκε στο 3,9% και το κουπόνι για τους επενδυτές κοντά στο 3,875%. Το ελληνικό δημόσιο επέλεξε να αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ από τις αγορές ενώ ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για 2 δισ. ευρώ καλύπτοντας  τα 2/3 του φετινού προγράμματος δανεισμού (7 δις. ευρώ) πριν ακόμη ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του έτους.

«Πολλοί βάλανε στοίχημα ότι δεν θα βγούμε στις αγορές. Μετά βάλανε στοίχημα ότι μπορούμε να βγούμε στις αγορές, αλλά όχι με 10ετές ομόλογο. Το 10ετές ομόλογο είναι το βασικό κριτήριο επιστροφής στην κανονικότητα, όταν δηλαδή οι αγορές σε δανείζουν για 10 χρόνια. Είναι μια πολύ επιτυχημένη έκδοση πάνω από κάθε προσδοκία, όπως ήταν και η προηγούμενη με το 5ετές ομόλογο. Τώρα πια κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν βγήκαμε από το πρόγραμμα και δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές» δήλωσε μετά το κλείσιμο του βιβλίου των προσφορών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.    

Το πιο σημαντικό βέβαια στοιχείο της σημερινής έκδοσης είναι ότι μειώθηκαν τα hedge funds και είναι πολύ μεγάλη η συμμετοχή των πραγματικών επενδυτών, ενώ είναι ισορροπημένη η διάθεση προς Ελλάδα και εξωτερικό.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

12 comments:

  1. ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΛΙΚΙΑ. ΜΕ 3,9 % ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΑ.....ΦΥΛΑΚΗ.
    ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ ΣΑΝΟ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ ΣΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απο το 2003 ειχες να βρεις τετοιο επιτοκιο......ασε την σπέκουλα....το ξερουμε οτι ποναει οτι ο Τσιπρας φτιαχνει κρατος.....περαστικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι κάνει,τι κάνει;Φτιάχνει κράτος;Μπουρδέλο μπορεί,κράτος όχι.

      Διαγραφή
    2. Δηλαδή το θεωρείς επιτυχία που συνεχίζουμε να δανειζόμαστε;
      Ποιοι το κάνουν; Αυτοί που θα έσχιζαν τα μνημόνια και θα διέγραφαν το χρέος.
      Χρειάζεσαι άλλα 400 χρόνια μνημόνια.

      Διαγραφή
    3. Μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών, γιατί ξέρουν όλοι ότι ο φίλος σου ο Τσίπρας που φτιάχνει το κράτος με τον Καρανίκα, θα φύγει σε 2-3 μήνες!

      Διαγραφή
    4. Αριστερά και να φτιάχνει δεν γίνεται όσο βγήκε από τα μνημόνια άλλο τόσο φτιάχνει κράτος 3.9 επιτόκιο μεγάλη επιτυχία μήπως ξέρεις με πόσο δανείζεται η Κύπρος αντέ κρυψου

      Διαγραφή
    5. Προς11:24 Μήπως ξέρεις ότι από τον Μάιο του '10 δεν μπορούσαμε να δανειστούμε ούτε με 10%,την ημέρα;

      Διαγραφή
    6. Προς10:14 Δεν συνεχίζουμε να δανειζόμαστε αλλά αρχίζουμε να δανειζόμαστε.Μέχρι το Αύγουστο του 18 μας εδειναν χρήματα μόνο η Ευρωπαίοι , αφου εφαρμόζαμε τα μνημόνια που υπογράφαμε.Τώρα βγήκαμε στις αγορές και δανειζόμαστε όποτε θέλουμε.

      Διαγραφή
  3. Για τον 7.53. Ολα του λωλου λωλα. Αλλη μια τετραετια Τσιπρας, για να το χωνεψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να βγει ο τσιπρας ξανά πρέπει να τον ψηφίσει ο λαός και όχι Να το λες εσύ

      Διαγραφή
    2. ενα σχολιο με ακλονητα επιχειρήματα.
      Μόλις τελειώσουν οι αποκριες μπορεις να βγάλεις το κοκκινο χρώμα οχι μονο γυρω απο τα ματια σου αλλα και απο το εσωτερικο τους

      Διαγραφή
  4. Μην προσβάλλεται το μπουρδελο εκεί υπάρχει τάξις

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.