Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η Θ. Τζάκρη παρέστη σε σύσκεψη για τη δημιουργία Πανεπιστημιακών Προγραμμάτων διετούς φοίτησης στην Πέλλα


Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη παρέστη χθες το απόγευμα της Παρασκευής  15-3-2019 σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης με τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας κ. Γιώργο Στάμου και τον Αντιπρύτανη του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτη Αδαμίδη  και τον Συνεργάτη του Υπουργού Παιδείας κ. Αντώνη Κυπάρο για τα προγράμματα διετούς φοίτησης, παρουσία επίσης των βουλευτών Γιάννη Σηφάκη και Φρόσως Καρασαρλίδου και των διευθυντών των ΕΠΑΛ Γιαννιτσών, Αριδαίας και Νάουσας κκ. Γιάννη Μπαλούκα, Γιώργου Αστρανίδη και Δημήτρη Νάτσιου και τη διευθύντρια του ΕΠΑΛ Έδεσσας κ. Γεσθημανή Τερζανίδου με θέμα τη δημιουργία Πανεπιστημιακών Προγραμμάτων διετούς φοίτησης στο πλαίσιο λειτουργίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας.

Η κ. Τζάκρη επανέλαβε στη σύσκεψη την πρότασή της ότι η  δημιουργία πανεπιστημιακών προγραμμάτων διετούς φοίτησης στην Πέλλα θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τα εξής χαρακτηριστικά: 

α) να αξιοποιούν υφιστάμενες υποδομές ώστε να αποκτούν σταθερό χαρακτήρα σε βάθος χρόνου και αντοχές, 
β) να διαφοροποιούνται από τις ειδικότητες που παρέχονται ήδη από τα ΤΕΛ και τα ΙΕΚ σε Γιαννιτσά, Έδεσσα και Αριδαία, ώστε να μην λειτουργούν ανταγωνιστικά με αυτά, δεδομένου ότι παρέχουν όλες αυτές οι δομές επαγγελματικά δικαιώματα ιδίου επιπέδου (Τύπου 5), αλλά και να καλύπτουν πραγματικές ανάγκες στην εκπαίδευση και 
γ) να λαμβάνουν υπόψη τους τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της τοπικής οικονομίας, έτσι ώστε να προσφέρουν πραγματική επαγγελματική διέξοδο στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ. 
Στο πλαίσιο αυτό η κ. Τζάκρη επανέλαβε την πρότασή της για την σύσταση των εξής τμημάτων:
- Τμήμα Διετούς Φοίτησης Συντήρησης Αρχαιοτήτων,  μια ειδικότητα με μεγάλη ζήτηση που δεν υπάρχει ως ειδικότητα στα τμήματα ΙΕΚ στα Γιαννιτσά, την Έδεσσα και την Αριδαία. 
- Στη Σκύδρα και πιο συγκεκριμένα στο ΚΕΓΕ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ: 1) Τμήμα Διετούς Φοίτησης στο αντικείμενο της Τυποποίησης και της Συσκευασίας Αγροτικών Προϊόντων και 2) Τμήμα Διετούς φοίτησης στο αντικείμενο των Logistics Αγροτικών Προϊόντων. Ο χώρος του ΚΕΓΕ στη Σκύδρα που λειτουργεί ως Κέντρο είναι έτοιμος προς λειτουργία από το αμέσως επόμενο ακαδημαϊκό έτος.
- Στην Παραλίμνη Γιαννιτσών στο χώρο του Ινστιτούτου Κτηνοτροφίας  του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Τμήμα Διετούς Φοίτησης Τυροκομίας και Γαλακτοκομίας. Στο Ινστιτούτο Κτηνοτροφίας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην Παραλίμνη Γιαννιτσών υπάρχει ένας χώρος διδασκαλίας που θα πρέπει να εξοπλιστεί και να διαμορφωθεί κατάλληλα και επίσης υπάρχουν σταβλικές εγκαταστάσεις με εκτροφές προβάτων και αγελάδων γαλακτοπαραγωγής, καθώς και σύγχρονα αμελκτήρια. Στο Ινστιτούτο Κτηνοτροφίας υπάρχει ακόμη το κτίριο του ΕΛΟΓΑΚ, το οποίο είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα ανάλυσης γάλακτος, ενώ θα πρέπει να συσταθεί για την πληρότητα της εκπαίδευσης ένα μικρό τυροκομείο και μια μικρή μονάδα παστερίωσης γάλακτος.
- Και στην Αριδαία Τμήμα Διετούς Φοίτησης Ιαματικών Θεραπειών.

Ο κ. Στάμου και ο Συνεργάτης του Υπουργού Παιδείας συμφώνησαν με την πρόταση της κ. Τζάκρη τα πανεπιστημιακά προγράμματα διετούς φοίτησης να μην επικαλύπτονται από ήδη υφιστάμενες και λειτουργούσες ειδικότητες είτε στο πλαίσιο των ΕΠΑΛ είτε στο πλαίσιο των ΙΕΚ, αλλά να πρόκειται για ειδικότητες που λειτουργούν συμπληρωματικά ως προς αυτές για να μην δημιουργείται σύγχυση στους σπουδαστές και για να καλύπτονται πραγματικές ανάγκες στην εκπαίδευση και στην αγορά εργασίας. 


Συμφώνησε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι ήδη υφιστάμενες υποδομές του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (τόσο του Ινστιτούτου Κτηνοτροφίας Παραλίμνης, όσο και του ΚΕΓΕ στη Σκύδρα) που είναι έτοιμες προς αξιοποίηση. Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι οι ειδικότητες Logistics Αγροτικών Προϊόντων και Τυποποίησης & Συσκευασίας Αγροτικών Προϊόντων μπορούν κάλλιστα να λειτουργήσουν στη Σκύδρα και με την υποστήριξη του Πανεπιστημιακού Τμήματος Logistics της Κατερίνης να καλύπτουν πραγματικές ανάγκες του αγροτικού κόσμου να καταρτιστεί πάνω στα νέα αυτά ζητήματα, στα οποία ο πρωτογενής τομέας της χώρας μας υστερεί.

Τέλος και η πρόταση της κ. Τζάκρη για τη δημιουργία Πανεπιστημιακού Προγράμματος Ιαματικής Θεραπευτικής Αποκατάστασης στην Αριδαία αξιολογήθηκε με ενδιαφέρον, δεδομένου ότι τα Λουτρά του Λουτρακίου προσελκύουν ετησίως βάσει των επισήμων στοιχείων του Δήμου Αλμωπίας περί τους 1.300.000 λουόμενους (βάσει εισιτηρίων) με ανοδική πορεία που θα προσφέρει επαγγελματική αποκατάσταση σε πολλούς αποφοίτους ΕΠΑΛ.

Τέλος ο κ. Στάμου είδε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και το Πανεπιστημιακό Πρόγραμμα στην ειδικότητα της Συντήρησης Αρχαιοτήτων, δεδομένου ότι, όπως είπε η κ. Τζάκρη, δεν υπάρχει ΙΕΚ ή ΕΠΑΛ που να διδάσκεται η ειδικότητα αυτή, πλην όμως εξέφρασε την επιφύλαξή του αν και κατά πόσο θα μπορούσε να ευρεθεί διδακτικό προσωπικό. 

Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν στη βάση όλων των ανωτέρω και κατόπιν θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις από την Διοικούσα Επιτροπή, ώστε οι πλέον ώριμες προτάσεις να προχωρήσουν και τα αντίστοιχα πανεπιστημιακά προγράμματα διετούς φοίτησης να αρχίσουν τη λειτουργία τους από το νέο ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

  1. Τελευταια βρισκονται στις ιδιες συναντησεις με Σηφακη αλλα κανουν ξεχωριστα δημοσιευματα... χαχαχα. Οταν μπαινουν στην αιθουσα και βλεπουν ο ενας τον αλλο, αλλαζουν 10 χρωματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια έδρα με το ζόρι είναι αυτή !!!! παίζουν τα ρέστα τους 4 χρόνια 1 ανακοίνωση κάθε 3 μήνες τώρα 3 την εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σηφάκη και Τζάκρη μας κουράσατε με τις ίδιες δημοσιεύσεις ταυτόχρονα...Πάιξτε κορώνα γράμματα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.