Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναβάθμισε την Ελλάδα η DBRS


Σε αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου σε ΒΒ (Low) από Β (High) προχώρησε ο οίκος DBRS την Παρασκευή, μεταβάλλοντας παράλληλα την τάση σε σταθερή από θετική. 

Oπως αναφέρει ο οίκος, η αναβάθμιση αντανακλά την επιτυχημένη ολοκλήρωση δυο μεταμνημονιακών αξιολογήσεων, την έξοδο στις αγορές με έκδοση ομολόγου και την έγκριση της εκταμίευσης του 1 δισ. ευρώ προς την Αθήνα. 

Η DΒRS προβλέπει επιτάχυνση της ανάπτυξης φέτος στο 2,3% από ρυθμό 1,9% το 2018. Παράλληλα, εκτιμά ότι η Ελλάδα θα υπερβεί το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018.   

Η μεταβολή του outlook σε σταθερό από θετικό αντανακλά την προσδοκία ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε τροχιά μεταρρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων και η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) των τραπεζών.

Η DBRS αναμένει συνέχιση των θετικών αξιολογήσεων από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενεργοποιώντας τα πρόσθετα μέτρα για το χρέος και ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των αγορών. 

Επιπροσθέτως, η Αθήνα αναμένεται να προπληρώσει ακριβά δάνεια του ΔΝΤ ύψους 3,6 - 3,7 δισ. ευρώ από σύνολο 9,5 δισ. ευρώ, σε μια κίνηση που επιδεικνύει προληπτική στρατηγική στη διαχείριση χρέους.

Την ίδια στιγμή, ο δείκτης του χρέους παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και η επίτευξη του κατάλληλου δημοσιονομικού μείγματος, ενώ επιτυγχάνονται οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα, παραμένει πρόκληση για την Ελλάδα μεσοπρόθεσμα.

Τέλος, η διατήρηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα περιορίζει τη δυνατότητά τους να στηρίξουν την πραγματική οικονομία. 

Ο οίκος επισημαίνει ότι καταλύτες για νέα αναβάθμιση είναι: 
-Η συνεχιζόμενη υλοποίηση δημοσιονομικών και δομικών μεταρρυθμίσεων που θα στηρίξουν τη μελλοντική ανάπτυξη. 

- Η ευθυγράμμιση με το πρόγραμμα μεταμνημονιακής εποπτείας. 
- Η συνέχιση των εκδόσεων ομολόγων και 
- Η συνεχιζόμενη βελτίωση στην οικονομική κατάσταση των τραπεζών. 

Στον αντίποδα, ενδεχόμενη ανατροπή ή «πάγωμα» των μεταρρυθμίσεων, ενδεχόμενος δημοσιονομικός εκτροχιασμός ή νέα αστάθεια στον χρηματοοικονομικό τομέα θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.
    ΚΑΤΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΘΡΑΚΕΣ ΕΜΕΙΝΑΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΜΑΣ ΒΑΛΟΥΝ ΑΡΙΣΤΑ 10 ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΜΙΣ ΘΑ ΒΡΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΖΟΥΜΙ ΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.