Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Θ. Τζάκρη: Τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες στους Δήμους Έδεσσας και Σκύδρας (φωτο)


Τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες σε Ξανθώγεια, Παναγίτσα, Ζέρβη, Άγιο Αθανάσιο, Φλαμουριά, Αγία Φωτεινή, Αρσένι, Πετριά και Πλεύρωμα από μπουρίνι που συνοδεύονταν από ισχυρή χαλαζόπτωση

Να αξιοποιήσουν οι αγρότες το νέο Πρόγραμμα Αντιχαλαζικής Προστασίας που θα ανοίξει τον Οκτώβριο

Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη το πρωί της Πέμπτης 11 Ιουλίου επισκέφτηκε τα Ξανθώγεια, την Παναγίτσα, τη Ζέρβη, τον Άγιο Αθανάσιο, τη Φλαμουριά, την Αγία Φωτεινή και το Αρσένι, την Πετριά και το Πλεύρωμα, οικισμοί οι οποίοι χθες το βράδυ επλήγησαν από μπουρίνι που συνοδεύονταν από έντονη χαλαζόπτωση που προκάλεσε τεράστιες  ζημιές στις καλλιέργειες που αυτή την περίοδο βρίσκονται στη φάση της συγκομιδής. 

Πιο συγκεκριμένα το μπουρίνι και η  ισχυρή χαλαζόπτωση που έπληξε χθες βράδυ τις παραπάνω περιοχές προκάλεσε τεράστιες ζημιές σε καλλιέργειες με επιτραπέζια ροδάκινα, μήλα, κεράσια, δαμάσκηνα κ.λπ. και μάλιστα όχι μόνο στους καρπούς αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο, εφόσον οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν προκάλεσαν σπάσιμο κλαδιών και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη  και εκριζώσεις δέντρων. 

Σήμερα μάλιστα προεπισκόπηση στις πληγείσες περιοχές πραγματοποίησαν και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί  παράγοντες του καταστήματος του ΕΛΓΑ Βεροίας για την πρώτη καταγραφή του ποσοστού και της έκτασης των ζημιών ανά καλλιέργεια σε κάθε οικισμό, ενώ οι πληγέντες  αγρότες θα πρέπει να προβούν τις επόμενες ημέρες σε  δηλώσεις ζημίας στις αναγγελίες που άνοιξαν σήμερα στις πληγείσες περιοχές. 

Η κ. Τζάκρη επικοινώνησε σήμερα με την Προϊσταμένη του ΕΛΓΑ Βεροίας κ. Μαρία Παππά η οποία την ενημέρωσε ότι οι φετινές ζημιές από διάφορες αιτίες σε Πέλλα και Ημαθία είναι πρωτοφανείς και ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες του Οργανισμού, το Κατάστημα του ΕΛΓΑ Βεροίας αναμένει άλλους 13 γεωπόνους εκτιμητές από την ενεργοποίηση του άρθρου 20 του νόμου για τις έκτακτες ανάγκες που πραγματοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ,  ότι κάποιες περιοχές όπως το Αρσένι, η Πετριά, η Φλαμουριά, τα Ξανθώγεια, η Παναγίτσα, η Ζέρβη κ.λπ. είχαν ήδη γεωπόνους εκτιμητές που εκτιμούσαν τις ζημιές στις καλλιέργειες από προηγούμενες θεομηνίες, οι οποίοι  θα συνεχίσουν το εκτιμητικό τους έργο και θα ενισχυθούν και με νέους που θα  έρθουν κι από άλλα καταστήματα ή και από περιοχές του ΕΛΓΑ Βεροίας που ολοκληρώνεται το εκτιμητικό έργο. 

Η κ. Τζάκρη κάλεσε τους αγρότες εντός των επόμενων 2-3 ημερών να δηλώσουν τις ζημίες στις καλλιέργειές τους από το χθεσινό καιρικό φαινόμενο και να ακολουθήσουν τις οδηγίες του ΕΛΓΑ σε ότι αφορά τους μάρτυρες, βάσει των οποίων θα γίνει η εκτίμηση της ζημίας (στα εκατό δέντρα πέντε δέντρα) και εάν υπάρχει δυνατότητα εμπορικής αξιοποίησης της εναπομείνασας παραγωγής να προχωρήσουν στην αξιοποίησή της. 

Τέλος η κ. Τζάκρη κάλεσε τους αγρότες να αξιοποιήσουν το νέο Πρόγραμμα Αντιχαλαζικής Προστασίας μέσω του ΕΣΠΑ, η πρόσκληση του οποίου αναμένεται να ανοίξει τον Οκτώβρη προκειμένου να εγκαταστήσουν αντιχαλαζικά-αντιβρόχινα δίχτυα στις καλλιέργειές τους, τα οποία επιδοτούνται σε ποσοστό 80% για τους μεμονωμένους από το ΕΣΠΑ. 
xalazed
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

13 comments:

  1. gia to ipoloipo 10% kouventa de leei...oute auti oute oi alloi...maw exoyn grammenous kanonika.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΙΑ ΤΑ ΓΚΛΟΡΙΑ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΑΛΜΟΠΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΟΨΙΜΑ Τ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΧΆΛΑΣΑΝΕ ΠΑΛΙ ΑΠΟ Τ ΒΡΟΧΟΠΤΏΣΕΙΣ DENIMIS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΟΤΑΝ ΕΚΛΕΞΕΤΕ ΒΟΥΛΕΥΤΗΜ ΙΣΩΣ ΚΑΤΙ ΓΙΝΕΙ.
      ΤΩΡΑ ΜΙΛΟΥΝ ΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

      Διαγραφή
    2. ΙΔΙΟΣ ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΆΤΗ

      Διαγραφή
    3. Deminimis λεγεται ορνιο....

      Διαγραφή
    4. ΚΑΛΑ ΣΕ ΛΕΕΙ ΤΗ ΛΕΞΗ ΚΟΙΤΑΞΕΣ ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΙ ΚΑΚΙΑ ΘΕΕ Μ ΈΧΕΤΕ μερικοι

      Διαγραφή
  3. Ας δώσει πρώτα τα 3 και τα 4 ευρώ ανά δέντρο που έταζε προεκλογικά σε όλα τα καφενεία των χωριών κ μετά θα πάρετε κ εσείς
    Το ψέμα πάει σύννεφο ήξερε ότι δεν θα είναι κυβέρνηση κ έταζε αβερτα
    Πέρασε από όλα τα καφενεία κ πουλούσε παραμύθια
    Ντόρα που είναι τα λεφτά οεο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στην καινούρια κυβέρνηση αυτά άντε να δούμε τι θα κάνει βλέπω τους αγρότες στους δρόμους αν αυτό εννοούν κανονικότητα η κυβέρνηση γιατί είχαμε να δούμε αγρότες στους δρόμους 3 χρόνια άντε να δούμε τωρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συγκεκριμένα στον Καρασμανη με τις επερωτήσεις στην Βουλή τόσα χρόνια ααααα και στον ακροδεξιό Βορίδη να καταλάβει τον πόνο του μεροκαματιάρη άιντε να δουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. εδώ ο κόσμος δεν έχει να φάει και να πληρώσει τις υποχρεώσεις του και σεις κ.τζακρη μιλάτε να δώσουμε το το 20% από τη τσέπη μας και να κάνουμε αντιχαλαζικα όταν η προηγούμενη κυβέρνηση δεν αγόρασαν τα φυσίγγια για το χαλάζι και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε! αντί να μιλάτε για αντιβροχινα καλύτερα να βοηθήσετε το κόσμο που πεινάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.